Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους Γερμανούς με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild να ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του κορυφαίου τουρ οπερέιτορ FTI | Ralph Schiller τους προσκάλεσε να περάσουν οικονομικά τον χειμώνα στην Τουρκία ή στην Τυνησία.
Όπως αναφέρει, μια μακροχρόνια διαμονή περίπου 90 ημερών την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2023 στην Τουρκία σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, μαζί με την πτήση, είναι διαθέσιμη με μόλις 2.640 ευρώ ανά άτομο και στην Τυνησία με μόλις 1.799 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή 600 ευρώ το μήνα με πληρωμένα τα έξοδα διαμονής, φαγητού και πολλών δραστηριοτήτων.
Πρόσκληση-πυροτέχνημα ή μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό;
Τελικά η πρόσκληση του Β. Κικίλια είναι μια πρόταση-πυροτέχνημα ή μπορεί όντως να γίνει πραγματικότητα;
“Στηρίζουμε την ιδέα γιατί είναι δικό μας όραμα ο δωδεκάμηνος τουρισμός, αλλά για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται προϋποθέσεις” είπε στην “Π” ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει επιδότηση εργασίας, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενέργειας, επιδότηση θέσεων σε αεροπορικές εταιρείες, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
Την ίδια άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, ο οποίος είπε στην “Π” ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης προϋποθέτει να γίνουν πολλά πράγματα και να δοθούν σοβαρά κίνητρα που θα βοηθήσουν τους πράκτορες, τους ξενοδόχους, τους εργαζόμενους να τη στηρίξουν.
Το κόστος για την Κρήτη
Ο ίδιος ανέφερε ότι η διαμονή all inclucive σε τετράστερο ξενοδοχείο για έναν Γερμανό μαζί με τα αεροπορικά εισιτήρια το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος ενδεικτικά για την Κρήτη θα κόστιζε περίπου 3.500 ευρώ.
Ο σχεδιασμός και τα πλεονεκτήματα της Κρήτης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”:
“Την ιδέα εξελίσσει ήδη σε σχέδιο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προτίθεται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες για το θέμα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, ενώ θα συγκαλέσει και σχετική σύσκεψη με φορείς του ελληνικού τουρισμού.
Εν τω μεταξύ, μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, όπως η ολλανδική Corendon και η γερμανική TUI Group, φέρονται να αξιολογούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν τέτοια πακέτα που θα επιτρέπουν, με ανταγωνιστικό κόστος, τη διαμονή για ένα ή και παραπάνω μήνες Γερμανών, κυρίως στην Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές με θερμό κλίμα, όπως η Ρόδος. Επιλέξιμες είναι κατ’ αρχήν περιοχές που εκτός από ήπιο κλίμα διαθέτουν και τις υποδομές και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας τον χειμώνα.
Σημειώνεται πως αντίστοιχα πακέτα φιλοξενίας Γερμανών και άλλων ταξιδιωτών από χώρες με δριμείς χειμώνες υπάρχουν στην Ισπανία εδώ και αρκετά χρόνια και, όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, περιλαμβάνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές τα ξενοδοχεία, της τάξης των 30 ή 40 ευρώ τη βραδιά και σε περιπτώσεις χαμηλότερα, μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων.
Κίνητρα που κρίνονται απαραίτητα, ώστε να μένουν ξενοδοχεία ανοιχτά και να ενταχθούν και τον χειμώνα. Ο εδρεύων στην Ολλανδία τουριστικός οργανισμός Corendon, που ανήκει ωστόσο σε τουρκικά συμφέροντα, επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμορφώσει σχετικό προϊόν για την Κρήτη και τη Ρόδο, ενώ την προοπτική αυτή φέρονται να αξιολογούν και άλλοι μεγαλύτεροι τουριστικοί οργανισμοί.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική αγορά είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία και έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, στην Ελλάδα ήρθαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια Γερμανοί, ενώ οι εισπράξεις από αυτούς ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη εκείνη τη χρονιά ήταν κοντά στα 750 ευρώ. Με βάση όμως τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για το 2022, η μέση δαπάνη των Γερμανών ταξιδιωτών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί.
Εάν συνεκτιμηθεί το γεγονός πως την περίοδο αυτή στη Γερμανία επικρατεί εντονότατος προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τα ενεργειακά κόστη τον χειμώνα, λόγω των προβλημάτων με τη Ρωσία, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ελκυστικότητα της διαμονής στον ελληνικό Νότο, όπου οι μέσες θερμοκρασίες τον χειμώνα είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της Γερμανίας, εξηγούν πηγές που συμμετέχουν στην εν λόγω πρωτοβουλία.
Η προτίμηση για την Κρήτη συνδέεται τόσο με την ελκυστικότητά της στους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους, όσο και με το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες πόλεις και σημαντικός μόνιμος πληθυσμός τον χειμώνα, καταστήματα αλλά και νοσοκομεία. Σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής», ο υπουργός Τουρισμού ξεκινάει τις Κέντρα Υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάτι που προσδιορίζουν ως λίαν σημαντικό εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών πρακτορείων.