Περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος νέου προγράμματος «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη χθες, Τετάρτη, από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, και τους δύο αναπληρωτές, Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, το πρόγραμμα «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» περιλαμβάνει:
Δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία,
Δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο-ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).
Τι είναι το self test και πώς πραγματοποιείται
Το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθεται σε συσκευασία όπως αυτή του τεστ για τον κορονοϊό.
Ωστόσο, περιλαμβάνει διαφορετικά υλικά και αντιδραστήρια και η εξέταση γίνεται στα κόπρανα, και όχι με τη διείσδυση κάποιου ιατρικού εργαλείου στον πρωκτό.
Η συσκευασία περιλαμβάνει σφραγισμένες δοκιμαστικές συσκευές, σωληνάριο συλλογής δείγματος και χαρτί συλλογής κοπράνων.
Η διαδικασία της εξέτασης έχει ως εξής:
- Συλλέγουμε δείγμα κοπράνων σε καθαρό και στεγνό δοχείο. Η ανάλυση θα πρέπει να γίνει αμέσως.
- Ακολούθως λαμβάνουμε δείγμα από διάφορες επιφάνειες του δείγματος των κοπράνων με τον ειδικό στειλεό εφαρμογής που υπάρχει στη συσκευασία και βρίσκεται μέσα σε ένα απλικατέρ.
- Τοποθετούμε ξανά το στειλεό στο απλικατέρ, βιδώνουμε το καπάκι σφιχτά.
- Αφαιρούμε τη συσκευή δοκιμής από τη θήκη και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο που την καλύπτει.
- Ανακινούμε καλά το σωληνάριο συλλογής (τουλάχιστον 5 φορές).
- Κατεβάζουμε το πώμα του φιαλιδίου συλλογής και σπάμε την άκρη του με περιστροφική κίνηση, ώστε να μοιάζει με σταγονόμετρο.
- Κρατάμε το φιαλίδιο κατακόρυφα και ρίχνουμε 3-4 σταγόνες αναιωρήματος στο φρεάτιο υποδοχής του δείγματος.
- Στην τελευταία φάση περιμένουμε 5 λεπτά και βλέπουμε αν το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό, όπως φαίνεται και στα self test για την Covid.
Επειδή η διαδικασία είναι αρκετά πιο σύνθετη από αυτή με τα τεστ Covid, υπάρχουν ειδικά σχεδιαγράμματα στη συσκευασία που βοηθούν τους πολίτες να κάνουν το τεστ σωστά.
Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να κλείσουμε ραντεβού με γαστρεντερολόγο για κολονοσκόπηση.
Επίσης, αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, θα γίνεται δωρεάν εξέταση βιοψίας, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους τύπους των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητος ο προσυμπτωματικός έλεγχος που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης από τη νόσο. Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης θα είμαστε σε θέση να σώσουμε χιλιάδες ζωές μέσω της έγκαιρης διάγνωσης. Ενθαρρύνω όλους τους πολίτες να επωφεληθούν από τις δωρεάν αυτές εξετάσεις και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για διαγωνιστικό έλεγχο σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κέντρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας εκτιμώνται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσουν μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν στον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το πρόγραμμα για τον δωρεάν έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.