Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώς Άσαντ. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα ζυγίζουν τα δεδομένα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους αντάρτες και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται.
Για τις εξελίξεις στη Συρία και το πώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα μίλησε στο Mega ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Στη Συρία έχουμε παραγωγή πετρελαίου, η οποία βρίσκεται στα χέρια των Κούρδων. Ήδη βλέπουμε τους Κούρδους να βρίσκονται σε διαμάχη με την τωρινή κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν δούμε ότι επηρεαστεί εκεί η κατάσταση, θα έχουμε άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο. Ευρύτερα, θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τις προσφυγικές ροές», συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Τόξο αστάθειας»
Μεταξύ άλλων τόνισε στη συνέχεια πως «έχει δημιουργηθεί ένα τόξο αστάθειας», το οποίο μάλιστα, κατά την εκτίμησή του έχει στο κέντρο του την Ελλάδα.
«Το τόξο αυτό ξεκινά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία και φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας», υπογράμμισε ο διεθνολόγος.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να είναι γεωγραφικά κοντά, ωστόσο πολιτικά βρίσκονται μακριά από αυτές τις κρίσεις», σημείωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Νέα δεδομένα για αιτήσεις ασύλου
Συζητήσεις για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε από την πρώτη στιγμή η πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Η διαδικασία αιτήσεων ασύλου «παγώνει» προσωρινά για χιλιάδες Σύρους που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς η βασική επιχειρηματολογία για τις αιτήσεις ασύλου τους, οι διώξεις από το καθεστώς Άσαντ, ενδεχομένως να είναι αβάσιμη.
Η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμα ιδιαίτερα ρευστή καθώς η νέα ηγεσία που έχει προκύψει αφενός αυτοαποκαλείται προσωρινή και αφετέρου δεν έχει δώσει δείγματα γραφής διακυβέρνησης.
Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα, η Υπηρεσία Ασύλου κάνει συγκεκριμένη εισήγηση από την προηγούμενη εβδομάδα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος διαβίβασε την εισήγηση αυτή στην ανώτερη πολιτική ηγεσία και το ΚΥΣΕΑ.
Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να ληφθούν νέες αποφάσεις, η Υπηρεσία Ασύλου θα δέχεται τα αιτήματα από τους Σύρους, όπως υποχρεούται από τη Σύμβαση της Γενεύης αλλά δεν θα εκδίδει τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.