Χάος επικρατεί στην ελληνική Βουλή με φόντο το σχέδιο νόμου για το δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις βολές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και πολλά «εσωτερικά» πυρά, αφού ήδη κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αντιταχθεί στο νέο σχέδιο νόμου, ενώ στη λογική καταψήφισης κινούνται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησε την κατανόηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ανακοινώνοντας πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν το τρίτο άρθρο του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου σε ενήλικες και ανήλικους. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του εισηγητή τους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στη «φυλομετάβαση» σε άτομα ηλικίας 15 ετών. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τονίζουν πως συμφωνούν επί της αρχής με το σχέδιο νόμου, υπό την προϋπόθεση το άτομο που θα επιλέξει να προχωρήσει σε αλλαγή φύλου να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίσης αντιπρόταση του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία ορίζονται ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου η επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, η δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Επί της αρχής θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την επισήμανση παρόλα αυτά ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης. «Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών, θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, από την πλευρά του τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει το αντεθνικό τερατούργημα» και κάλεσε τους βουλευτές «να μη συνεργήσουν σε αυτήν τη νοσηρότητα που στρέφεται κατά της οικογένειας, κατά της κοινωνίας και κατά του έθνους». Κάλεσε, επίσης, τον ελληνικό λαό «να καταψηφίσει αυτούς που περιφρονούν τη βούλησή του και θέλουν να περάσει αυτό το ανοσιούργημα». Καταψηφίζουν το σχέδιο νόμου και η Ένωση Κεντρώων, οποία και ζητά την απόσυρση του, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία».
Από την πλευρά του το Ποτάμι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στη διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για α λα καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.
Αντίθετος με το όριο ηλικίας ο Μιχελογιαννάκης
Αντίθετος με το όριο ηλικίας για την αλλαγή φύλου στα 15 δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, επικαλούμενος την ιδιότητα του ως γιατρού που «γνωρίζει τη γενική ψυχολογία του ατόμου».
«Η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω τη γενική ψυχολογία του ατόμου, με βρίσκει αντίθετο. Παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του, δηλώνοντας πως συμφωνεί στο δικαίωμα αλλαγής φύλου, αλλά όχι από την ηλικία των 15 ετών.
«Είναι γνωστό ότι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αποτελούν μια κοινότητα που δέχεται συχνά δολοφονικές επιθέσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Τουρκία και αλλού» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και προσθέτει:
«Είναι γνωστό ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο Ο.Η.Ε. το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων».