Σκληρή κόντρα στη Βουλή με φόντο την ψήφο των αποδήμων
Σκληρή κόντρα στη Βουλή με φόντο την ψήφο των αποδήμων

Για μία ακόμα φορά δημιουργήθηκε τεράστια κόντρα στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με αφορμή την κυβερνητική πρωτοβουλία που προωθεί την κατάργηση όλων των αυστηρών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης φαίνεται πως δέχονται θετικά, τουλάχιστον προς το παρόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα εμμένει στο να διατηρηθούν οι περιορισμοί. Και μπορεί το άθροισμα των τριών κομμάτων να δίνει μια πλειοψηφία 190 βουλευτών, ωστόσο για άμεση εφαρμογή των αλλαγών απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι.

Ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό παρουσιάζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρνείται τις θέσεις της κυβέρνησης και επαναφέρει τη δική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία η απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία επιτρέπεται μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Η διαφορά σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού.  Αυτή η θέση ωστόσο έρχεται σε αντιπαραβολή με την αρμόδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Θεοδώρα Τζάκρη, τις δηλώσεις της οποίας επιχειρεί τώρα η Κουμουνδούρου να «μαζέψει».

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις της κ. Τζάκρη ήταν αυτές που κινητοποίησαν το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν τιμά καθόλου την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού μετά από αυτή την γκάφα, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται σφοδρότατη κριτική, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων» αναφέρει με δηλώσεις του χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, αφού άλλα υπόσχεται στους ψηφοφόρους του κι άλλα εισηγείται στη Βουλή.

Για υποκρισία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγή ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση χαρακτήρισαν την κα Τζάκρη «λαγό» της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση καταρρέει» και πως η νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην αλλαγή της επικαιρότητας από τη στυγερή δολοφονία ενός δημοσιογράφου».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στο Mega ο οποίος επικαλούμενος πρόσφατη συνέντευξη της κ. Τζάκρη, είπε ότι θα φέρει ρύθμιση για την κατάργηση των προϋποθέσεων για αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και για ύπαρξη φορολογικής δήλωση στις ελληνικές Αρχές το εκλογικό έτος.

Σημειώνεται επίσης ότι η Θεοδώρα Τζάκρη με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» χαρακτήρισε «υποτιμητικούς» και «προσβλητικούς» τους επίμαχους περιορισμούς.  Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με παρέμβαση κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον δημόσιο τομέα, ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί τους αυστηρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη είπε «η κ. Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό».

Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε ότι «ανακύπτει θέμα με ευθύνη Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, έρχεται η κ. Τζάκρη -όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη Αποδήμου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ  και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της Νέας Δημοκρατίας και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στη Βουλή πριν λίγο καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα».

Τέλος, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που θέτει τους αυστηρούς περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε το 2019 με ευρύτατη συναίνεση. Η αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των Ελλήνων του εξωτερικού στην εξ αποστάσεως διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τότε υπερ της αρχικής πρότασης εκφράστηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διαμορφώνοντας πλειοψηφία 190 βουλευτών.

Η κυβέρνηση αναζήτησε συναινέσεις με το ΚΚΕ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην πρόταση για δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, Ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού. Η συναίνεση του Περισσού αποσπάστηκε με την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών. Τότε το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια -όπως είναι η ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και η ελάχιστη παραμονή στην χώρα την τελευταία 35ετία- για την εξακρίβωση των κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα.