ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ: “Έχω αγωνία αν τα κάναμε όλα σωστά…”

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» τόνισε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας ότι θα δρομολογηθεί εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση οικιστικών στρεβλώσεων καθώς και αναβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας

Για την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας έκανε λόγο εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία.

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας” τόνισε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθεί εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση οικιστικών στρεβλώσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν χρειαστεί να σπάσουμε αυγά και να υπάρξουν συγκρούσεις, ας γίνει».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα.

Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσους έφυγαν άδικα» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην οικιστική αυθαιρεσία. «Σήμερα κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους».

«Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε».

«Επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου» τόνισε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας».

Συνεχίζοντας τα περί «αποκεφαλισμών» όλων εκείνων που ήταν στην πρώτη γραμμή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ» «να πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε».

«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι ενδείξεις που έχουμε και που ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος είναι ο στόχος τους και δεν πρόκειται να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, σε παιγνίδι σεναρίων. Να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Από κάθε άποψη».

 

Ζητούν παραιτήσεις

Παραιτήσεις ή αποπομπές ζητά η αντιπολίτευση με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως ανούσιο επικοινωνιακό τέχνασμα την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εθνική τραγωδία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πολιτική οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές.

 

Επτά κρίσιμα ερωτήματα από τη ΝΔ

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για τον τρόπο που αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι θέτει η ΝΔ δια της εκπροσώπου της Μαρίας Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.

Στη δήλωσή της, η κ.Σπυράκη επισημαίνει ότι στη χθεσινή κυβερνητική παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη, ενώ κανείς δεν απομακρύνθηκε από τη θέση του. Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση της πυρκαγιάς, αλλά και για την πρόληψή της, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. Ειδικότερα, η ΝΔ ερωτά:

ΠΡΩΤΟΝ: Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

ΤΡΙΤΟΝ: Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

ΤETΑΡΤΟΝ: Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

ΕΚΤΟΝ: Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;

ΕΒΔΟΜΟΝ: Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;