Δύο σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται ενόψει της έναρξης των εγγραφών των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Ηρακλείου. Η πρώτη αφορά στην υποχρεωτική χρήση των βάουτσερ, και η δεύτερη αφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα γίνει προσπάθεια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να υιοθετηθεί το μοντέλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τη χρήση παράλληλης στήριξης.
Πώς θα ενσωματωθούν τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Περισυνάκης, από τη φετινή χρονιά θα γίνει προσπάθεια να είναι υποχρεωτική χρήση των βάουτσερ για τις εγγραφές των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την ακρίβεια αυτό που θα πρέπει να ξέρουν τα παιδιά είναι ότι οι εγγραφές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από τη σελίδα του ΔΟΠΑΦΜΑΗ που θα παραμείνει ενεργή για το σκοπό αυτό μέχρι την 1η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα θα μπορούν να καταθέσουν σχετικό αίτημα οι γονείς των παιδιών που έχουν κοινό εισόδημα μέχρι 35 χιλιάδες ευρώ. Όσοι γονείς έχουν εισόδημα από 35 χιλιάδες ευρώ και πάνω θα μπορούν να πληρώνουν τροφεία. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, θα μειωθεί και ο αριθμός των γονέων που θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τροφεία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα περιοριστεί στο 10%, αφού όπως επισημαίνει το 90% των γονέων έχουν εισόδημα από 35 χιλιάδες ευρώ και κάτω.
Τι θα γίνει με τα παιδιά ΑμεΑ
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Περισυνάκη, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία χρειάζονται παράλληλη στήριξη θα μπορούν να εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς κανονικά. Ο αντιδήμαρχος διευκρινίζει ότι από την πλευρά του Δήμου θα γίνει προσπάθεια να προσληφθούν επιπλέον άτομα για το σκοπό αυτό, ανάλογα και με τον αριθμό των αιτήσεων που θα κατατεθούν. Ωστόσο, – όπως σημειώνει- ακόμα και αν οι ίδιοι οι γονείς θέλουν για το παιδί τους ένα άτομο της προσωπικής τους επιλογής, που θα αναλάβουν όμως ιδιωτικά τα έξοδα κάλυψης του χρόνου εργασίας του, το αίτημά τους θα γίνεται δεχτό.
Παράλληλα, όπως τονίζει, θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί το σύνολο των αιτήσεων που θα κατατεθούν και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μια συγκροτημένη προσπάθεια να αξιοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι δυνατότητες των υφιστάμενων κτηριακών υποδομών. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας σημειώνει ότι το Ηράκλειο είναι η 3η, αν όχι η 2η, πόλη με τις περισσότερες σχολικές μονάδες πανελλαδικά, από το στάδιο της προσχολικής αγωγής μέχρι την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και την ίδια στιγμή οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.
Έτσι, εκτός από τη δύσκολη εξίσωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που οι ανάγκες της σχολικής στέγης είναι διαχρονικό ζητούμενο συνολικά, υπάρχουν και καταγεγραμμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα τη Νέα Αλικαρνασσό και τον Άι Γιάννη, όπου είναι ζητούμενο η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων. Αυτό είναι ένα ζήτημα πρώτης γραμμής σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Περισυνάκη, το οποίο έχει τεθεί στο πλαίσιο ενός βραχυχρόνιου σχεδιασμού.
Ο κ. Περισυνάκης τονίζει ότι θα γίνει προσπάθεια για την απορρόφηση όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα στην επόμενη διετία. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη αρχίσει να χαρτογραφεί σε πρώτο επίπεδο τις ανάγκες που υπάρχουν και βάσει των στοιχείων που θα προκύψουν, θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση όλων των παιδιών στο δυναμικό των δομών προσχολικής αγωγής του δήμου Ηρακλείου.