Στα απογευματινά ιατρεία το κόστος της επέμβασης θα καλύπτεται κατά 70% από τον ΕΟΠΠΥ και κατά 30% από τον ασθενή
Στα απογευματινά ιατρεία το κόστος της επέμβασης θα καλύπτεται κατά 70% από τον ΕΟΠΠΥ

Την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στην λογική των απογευματινών ιατρείων από γιατρούς των νοσοκομείων δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας και το θέμα συζητήθηκε με διοικήσεις, γιατρούς και εργαζόμενους στη διάρκεια των επισκέψεων της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκας στα νοσοκομεία του νησιού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, το κόστος της επέμβασης θα καλύπτεται κατά 70% από τον ΕΟΠΠΥ και κατά 30% από τον ασθενή.

Κατά προσέγγιση η αμοιβή ενός αναισθησιολόγου για μία επέμβαση μικρής ή μέσης βαρύτητας θα είναι 100-200 ευρώ ενώ για τον χειρουργό τα διπλάσι.

Το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να “χτυπήσει” με τον τρόπο αυτό τα “φακελάκια”, να μειώσει τις μεγάλες λίστες των χειρουργείων, να ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών στα νοσοκομεία πολλοί από τους οποίους φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθηγήτρια κα Αλεξία Παπαΐωάννου, διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, είπε στην “Π” ότι δεν είναι αρνητική στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με την προϋπόθεση όμως να συνεχιστεί η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσλήψεις αναισθησιολόγων.

Πρόσφατα, και με αφορμή τον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων γιατρών από το Βενιζέλειο για να ιδιωτεύσουν, ο χειρουργός Γιώργος Κωστάκης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ν. Ηρακλείου, είχε δηλώσει στην “Π”: “Χρειάζονται κίνητρα για να μείνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία και ένα από αυτά είναι να μπορούν να χειρουργούν ιδιωτικά μέσα στα νοσοκομεία.

“Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, γιατί ο γιατρός θα πληρωθεί και θα φορολογηθεί αλλά και το νοσοκομείο θα πάρει τα λεφτά του. Γιατί να φεύγουν τα χρήματα εκτός νοσοκομείου” είπε ο κ. Κωστάκης επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχίσουμνε να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας αν δεν υποστηριχθεί πραγματικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και πρέπει να δοθούν αληθινά κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να μην φύγουν στο εξωτερικό και να μην γυρίσουν την πλάτη στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το εγχείρημα δεν θα πετύχει.

Σύμφωνα με το healthreport.gr, αναφορικά με το κόστος και τις αμοιβές, στα απογευματινά χειρουργεία οι ασθενείς που θα επιλέξουν να χειρουργηθούν στο ΕΣΥ στα απογευματινά χειρουργεία, θα καταβάλουν αρχικά ένα ποσό για τη χειρουργική διαδικασία και τη νοσηλεία. Το πόσο θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ίσο με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) που καλύπτει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ξεχωριστά και τον χειρουργό που θα αναλάβει τη επέμβασή του. Προς ώρας δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ποσό ανά επέμβαση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, από το βασικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής, το 70% θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% για τις αμοιβές του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Οι δικλείδες ασφαλείας για τα απογευματινά χειρουργεία

Πάντως αναμένεται να προκύψουν προβλημάτα στο ΕΣΥ καθώς είναι πιθανό με τα απογευματινά χειρουργεία να υποβαθμιστούν τα πρωινά που είναι δωρεάν. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το απόγευμα οι γιατροί θα αμείβονται ξεχωριστά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα για ένα «ψυχρό» χειρουργείο, μη επείγον δηλαδή, η αναμονή μπορεί να φθάσει και τον έναν χρόνο λόγω και των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πανδημία, ενώ παράλληλα οι λίστες καταστρατηγούνται με την επίφαση των επειγόντων περιστατικών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πάντως αναμένεται να ορίσει δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην δημιουργηθούν δυσλειτουργίες στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εάν δεν έχει προχωρήσει την πρωινή λίστα των χειρουργείων, ο γιατρός δεν θα μπορεί να χειρουργήσει με αμοιβή το απόγευμα.

Μιλώντας πριν λίγες εβδομάδες από το βήμα της Βουλής η κα Γκάγκα είχε επισημάνει:

“Θα πρέπει να αρθούν οι διαφοροποιήσεις στους όρους με τους οποίους εργάζονται οι γιατροί σε ΕΣΥ, στρατό και πανεπιστήμια. Αποτελεί ύψιστης σημασίας το ζήτημα στελέχωσης των νοσοκομείων. Στο ΕΣΥ υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων.  Υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι ιατροί του ΕΣΥ.

Οι πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες γιατί οι πανεπιστημιακοί έχουν δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος παράλληλα με το έργο τους μέσα στα νοσοκομεία. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι στρατιωτικοί». Και συνέχισε: «Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε τις ίδιες δυνατότητες σε όλους τους ιατρούς. Δυνατότητες που δίνονται σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να φεύγουν από την δική μας. Δίνοντας αυτές τις ευκαιρίες θα στελεχωθούν οι θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Δεν είναι καινοφανές αυτό, ισχύει στα περισσότερα συστήματα της Ευρώπης”.