Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ, ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”

 Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα, περισσότερα από 25 χρόνια στον χώρο των νέων τεχνολογιών, τον οποίο υπηρετεί μέσα από διάφορες θέσεις, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μιλά σήμερα στην «Π» για την ψηφιακή Ελλάδα και τις προοπτικές της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χαραχθεί μια κεντρική στρατηγική με τη συμμετοχή και των Δήμων, που οφείλουν να  διευρύνουν τον ρόλο τους δίδοντας έμφαση και σε αναπτυξιακά ζητήματα.

Ο κ. Τζήκας, ο οποίος βρέθηκε στο Ηράκλειο στο πλαίσιο των εγκαινίων του Δημοσκοπίου, μάς αποκαλύπτει ότι έχει ξεκινήσει μια αρχική συζήτηση προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να είναι τιμώμενος Δήμος σε μια από τις επόμενες “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, που είναι η σημαντικότερη έκθεση τουρισμού και παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος της Κρήτης στη ΔΕΘ.

Eρ.: Ποια είναι η ψηφιακή Ελλάδα σήμερα, πώς εξελίσσεται και πώς μπορεί να συνδεθεί με ένα τρόπο λειτουργικό με την αυτοδιοίκηση;

Aπ.: Τα εγκαίνια του Δημοσκοπίου – που αποτελούν πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου – είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός γιατί έρχεται να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ζητούμενο για τη χώρα μας που είναι το θέμα της ανάπτυξης. Η δημιουργία τέτοιων χώρων που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τον δημόσιο διάλογο και τη βοήθεια που πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά για να αναπτύξουν επιχειρηματικότητα στις νέες τεχνολογίες είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση.

Σ΄αυτό το πλαίσιο ο χώρος του Δημοσκοπίου έρχεται να επιτελέσει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο. Για μένα ήταν μεγάλη τιμή που ήμουν προσκεκλημένος στα εγκαίνια του Δημοσκοπίου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, με τον αντιδήμαρχο Π. Ινιωτάκη, στελέχη του Δήμου και συνεργάτες του Δημοσκοπίου
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, με τον αντιδήμαρχο Π. Ινιωτάκη, στελέχη του Δήμου και συνεργάτες του Δημοσκοπίου (φωτογραφία Μαρία Χουλάκη).

Η πρόσκληση αυτή προέκυψε μετά από προσωπική γνωριμία που είχα με τον αντιδήμαρχο Π. Ινιωτάκη, πριν έναν χρόνο, με τον οποίο έχουμε συζητήσει θέματα τεχνολογίας, τα οποία με απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια, και ήταν τιμή για μένα το γεγονός ότι  ήρθα εδώ ως πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης… Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια ψηφιακή Ελλάδα με σπουδαία και αξιόλογη δράση, την οποία είμαι σε θέση να γνωρίζω καθώς κινούμαι στον χώρο αυτό πάνω από 25 χρόνια.

Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘90 δημιούργησε μια πολύ σημαντική οικογένεια επιχειρήσεων πληροφορικής, οι οποίες άντεξαν στην κρίση. Την περίοδο εκείνη παρέες μεταπτυχιακών ή αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων δημιούργησαν τις νέες τότε εταιρίες πληροφορικής καθώς η έκρηξη του προσωπικού υπολογιστή  δημιούργησε όρους και προϋποθέσεις στην κατεύθυνση αυτή.

Το γεγονός αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκε η χώρα μας στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, με αποτέλεσμα, ενώ υπήρχε ένας πλούτος από επιχειρήσεις πληροφορικής, η χώρα να μην κάνει στρατηγική βιομηχανία την πληροφορική, όπως νομίζω ότι έπρεπε να έχει γίνει.

Το σημαντικό είναι ότι  αυτές οι εταιρείες άντεξαν στην κρίση, παράγουν τεχνολογία και πραγματικά η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα  το επόμενο διάστημα έχει έναν πλούτο από επιχειρήσεις και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί, γιατί οι νέες τεχνολογίες είναι ο βασικός μοχλός για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Στο γεγονός ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έφερε η κρίση στη δεκαετία αυτή, θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να επιδράσουμε οριζόντια σε όλη την οικονομία είναι  να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο άλμα.

Για να το κάνουμε αυτό, απαιτείται να χαραχθεί μια κεντρική στρατηγική, στην οποία να ενταχθούν και οι Δήμοι διευρύνοντας τον ρόλο τους με ένα νέο πνεύμα, δίδοντας έμφαση και σε αναπτυξιακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το να δοθεί χώρος και βοήθεια σε νέα παιδιά να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες. Νομίζω σε αυτή τη λογική κινείται η πρωτοβουλία που παίρνει ο Δήμος Ηρακλείου και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Διότι έτσι θα βοηθήσει τα νέα παιδιά αντί να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό, να παραμένουν στο Ηράκλειο και να αναπτύσσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εδώ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, με τον αντιδήμαρχο Π. Ινιωτάκη,

Ερ.: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την Κρήτη σε σχέση με το πως εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία;

Aπ.: Δεν έχω μελετήσει την Κρήτη, αλλά η αίσθηση που έχω -επειδή είμαι στο χώρο των νέων τεχνολογιών και επιχειρηματικά και σαν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας για 15 χρόνια  και άλλα οκτώ στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο (ΣΕΠΒΕ) –  είναι ότι υπάρχουν ήδη κάποιες νησίδες που έχουν αποκτήσει ήδη ένα πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες. Μια τέτοια νησίδα είναι η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Κρήτη, η Πάτρα.

Νομίζω ότι αυτές οι τέσσερις περιοχές έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα διότι έχουν αφενός σημαντικά  Πανεπιστήμια  και αφετέρου πολύ σπουδαία Ερευνητικά Ιδρύματα που παράγουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ιδίως στις ψηφιακές τεχνολογίες. Άρα λοιπόν η Κρήτη έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ο Δήμος ή τα τοπικά Επιμελητήρια και να το βοηθήσουν να γίνει ένα πλεονέκτημα για την πόλη. Απλώς θέλει μια διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά, με την κοινωνία και με φορείς όπως είναι ο Δήμος, για να παραχθεί ένα αποτέλεσμα πιο λειτουργικό. Και τέτοιες πρωτοβουλίες όπως το Δημοσκόπιο βοηθάνε.

Η αίσθησή μου είναι ότι στην Ελλάδα γενικά και στην Κρήτη ειδικότερα, μιλάμε πολύ για τον τουρισμό ως στρατηγική βιομηχανία για τη χώρα. Ωστόσο είναι κρίσιμο ζητούμενο στο ισοζύγιο των κλάδων ανάπτυξης της χώρας, να δοθεί έμφαση και στις νέες τεχνολογίες, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό που ασφαλώς είναι μία βασική βιομηχανία. Όμως πρέπει να δώσουμε έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, στον πρωτογενή τομέα, στη διατροφή. Εγώ επειδή γνωρίζω τις νέες τεχνολογίες νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό το πεδίο και να το αναπτύξουμε.

Eρ.: Η χώρα έχει βιώσει οδυνηρά τις απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τα  αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση να αναστραφεί  μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών;

Απ.: Βεβαίως.Έχουμε ένα πρόβλημα με την επιστημονική μετανάστευση προς το εξωτερικό, αλλά όλα αυτά τα νέα παιδιά μπορεί να γίνουν η μαγιά για να αλλάξει η Ελλάδα σε μερικά χρόνια. Αρκεί βέβαια στρατηγικά η χώρα  να μπορέσει να τους υποδεχτεί και να τους απασχολήσει. Και γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα άλμα, που να αφορά όλη τη χώρα, ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες με την ενεργή συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, με σκοπό τη δημιουργία θερμοκοιτίδων στον χώρο των νέων τεχνολογιών. Στην κατεύθυνση αυτή, χρειάζεται επιμονή, διάρκεια και χρηματοδότηση και φυσικά όχι αποσπασματική διαχείριση.

Επίσης είναι κρίσιμο να  συνδυαστεί η προσπάθεια αυτή με πρωτοβουλίες του κεντρικού κράτους, γιατί τώρα πια έχουμε και ένα Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που μπορεί να συντονίσει τέτοιες δράσεις. Άρα λοιπόν, αν σε όλη την Ελλάδα αναπτυχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες με μπροστάρηδες τους Δήμους και τα Επιμελητήρια, σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος, εγώ νομίζω ότι θα δημιουργηθεί μια υποδομή που θα βοηθήσει τα νέα παιδιά που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα, και να γίνουν ο μοχλός για να αλλάξει η Ελλάδα.

Γιατί πέρα από τις απώλειες των παιδιών που έφυγαν πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό έχουν αποκτήσει μια τεράστια τεχνογνωσία την οποία η χώρα πρέπει να την εισαγάγει με κάποιο τρόπο και να την κεφαλαιοποιήσει. Και η αίσθησή μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια που η χώρα πρέπει να προχωρήσει δυναμικά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος που επιτελεί σήμερα η ΔΕΘ; Ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και ποιο είναι το πρακτικό αντίκρυσμα όλης αυτής της προσπάθειας; 

Απ.: Νομίζω ότι η έκθεση τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2013, που έγινε η συγχώνευση της ΔΕΘ με τη  HELEXPO,  ήταν μια κρίσιμη απόφαση που πήραμε διότι κάναμε οικονομίες κλίμακος και βάλαμε στον προγραμματισμό μας νέες εκθέσεις, μπήκε σε μια νέα φάση. Είμαστε για δεύτερη χρονιά κερδοφόροι, έχουμε αυξήσει την επισκεψιμότητα πάνω από το 1 εκατομμύριο. Έχουμε βελτιώσει τις συνεργασίες μας σε όλο τον κόσμο, έχουμε αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια και με όλα αυτά μάς δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένας εκθεσιακός κόμβος.

Διότι δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων  μεταξύ τους. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με όλες τις επιχειρήσεις του κόσμου. Η στρατηγική μας τα τελευταία χρόνια είναι η ΔΕΘ να είναι ένας χώρος συνεύρεσης επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο με μια μεγάλη περιοχή όπως είναι η νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Μιλάμε για μια τεράστια  περιοχή και ο στόχος μας  είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη, ένα κέντρο επικοινωνίας των επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο με τις επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Ν.Α. Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε το νέο εκθεσιακό κέντρο! Περιμένουμε την έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, αφού γίνει τον επόμενο μήνα η απαραίτητη διαβούλευση, και μένει να πάρουμε την τελική έγκριση για το master plan  της ανάπλασης, ώστε μέσα στο ‘19 να είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε έναν διεθνή διαγωνισμό, για το νέο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης  που θα είναι στο κέντρο της πόλης!

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο σχέδιο που το υποστηρίζει όλη η πόλη, το έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα,  τα Επιμελήτρια και τους φορείς.  Αυτό θα είναι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την πόλη τα επόμενα οκτώ χρόνια.  Ελπίζουμε ότι το νέο αυτό εκθεσιακό κέντρο θα είναι έτοιμο το 2026 που θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την 1η λειτουργία της έκθεσης το 1926.

Ερ.: Υπάρχει μια διατυπωμένη άποψη και από πολιτικά πρόσωπα, που εκτιμούν ότι η ΔΕΘ θα πρέπει να απεμπλακεί από όλο αυτό το πολιτικό βάρος που σηκώνει εδώ και  χρόνια από τις επίσημες παρουσίες των κομμάτων, ώστε να μην επισκιάζεται η σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της.

Aπ.: Η παρουσία του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτών αρχηγών σε αυτό το άτυπο φόρουμ  είναι μια προίκα για την πόλη και την ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι ουσιαστικά είναι ένα άτυπο ντιμπέιτ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τους πολιτικούς αρχηγούς. Νομίζω ότι πρέπει να το διαφυλάξουμε, καθώς τα όποια πιθανά προβλήματα που δημιουργούνται είναι περιορισμένα και μικρά, αφού έχουμε καταφέρει και έχουμε ξεχωρίσει τα πράγματα  και αυτό το αποδεικνύουν τα νούμερα.

Φέτος είχαμε 290 χιλιάδες επισκέπτες, όταν πριν από μερικά χρόνια είχαμε 100 χιλιάδες,  άρα  ο κόσμος έρχεται για τον εμπορικό χαρακτήρα και τον ψυχαγωγικό καθώς  είναι ένα μικτό γεγονός, που απευθύνεται και σε καταναλωτές και στους εμπορικούς επισκέπτες και  συγχρόνως λειτουργεί και το πολιτικοοικονομικό φόρουμ με την παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτών αρχηγών. Προσωπικά εκτιμώ ότι  αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν προίκα για την πόλη και να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε.

 

Η “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” τιμά τον Δήμο Ηρακλείου

Ερ.: Ποιος είναι ο ρόλος της Κρήτης στη ΔΕΘ; Εκφράζεται η δυναμική του νησιού μέσα από τα ερευνητικά ιδρύματα που συμμετέχουν και την επιχειρηματική εκπροσώπηση που υπάρχει;  Αναδύεται η επιχειρηματική δυναμική του νησιού στην έκθεση, ώστε να έχει έναν ουσιαστικό ρόλο;

Aπ.: Υπάρχει η σχέση της έκθεσης με την Κρήτη, με την επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης και με τα ερευνητικά ινστιτούτα.  Νομίζω όμως ότι πρέπει αυτή η σχέση να καλλιεργηθεί περισσότερο…  Ήδη συζητήσαμε καταρχάς με τον Δήμο Ηρακλείου την πρότασή μας, να είναι τιμώμενος Δήμος σε μια από τις επόμενες “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ”, που είναι η σημαντικότερη έκθεση τουρισμού και θα θέλαμε το Ηράκλειο να είναι τιμώμενη πόλη. Παράλληλα, θέλουμε να εμφανίζεται περισσότερο η Κρήτη, καθώς  έχουμε μια καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια…

Θεωρώ ότι υπάρχει έδαφος να καλλιεργηθεί αυτή η σχέση ακόμα περισσότερο… Υπάρχει το θέμα της απόστασης αλλά πρέπει να το ξεπεράσουμε, καθώς  υπάρχει μια ιστορική πολλή ζεστή σχέση της Κρήτης με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και αυτή πρέπει να την αναπτύξουμε και στο επιχειρηματικό κομμάτι,  όπου θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.