Στα μπλόκα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες
Στα μπλόκα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες

Διχασμένοι έφυγαν οι αγρότες από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μερίδα αγροτών θεώρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντως «έξυσε τον πάτο του βαρελιού», ενώ υπήρξαν και αρκετοί που εκτίμησαν ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τους δώσει όσα ζητούν,  δεν υπάρχει κανένα νόημα να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση συνολικά οι αγρότες διαμηνύουν ότι οι απαντήσεις θα δοθούν από τα μπλόκα, ενώ στο τραπέζι παραμένει το σενάριο της καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα. Κι όλα αυτά ασφαλώς συμβαίνουν, ενώ ήδη έχει ανοίξει το «μέτωπο της Κρήτης».

Από την κυβέρνηση πάντως κάνουν σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη συνάντηση, διευκρινίζοντας πως όσα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση δημοσιονομικά, τα έδωσε. Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν αναμένεται καμία άλλη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ούτε και αναμένεται να δοθεί κάτι περισσότερο.

Στο παρασκήνιο μάλιστα των συζητήσεων, τα περισσότερο συντηρητικά στελέχη του Μαξίμου, εξακολουθούν να πιστεύουν πως όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πριν καν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν πάρα πολλά, οπότε υπ’ αυτή την έννοια δεν έχει ουσία καμία πρόσθετη παροχή. Οι συντηρητικοί κύκλοι του Μαξίμου μάλιστα, ισχυρίζονται πως ούτως ή άλλως οι αγρότες ζητούν 10 για να λάβουν 1.

«Ήδη η κυβέρνηση τους έχει δώσει πολλά περισσότερα απ’ αυτά που περίμεναν ότι θα λάβουν, οπότε πρέπει να σταματήσουμε» σχολιάζεται χαρακτηριστικά. Με βάση τις εισηγήσεις του στενού κύκλου στελεχών προς τον πρωθυπουργό μάλιστα, όλες αυτές οι αντιδράσεις θα έχουν ξεχαστεί ως τις ευρωεκλογές, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη στο να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο αγροτικό κίνημα.

Ο πρωθυπουργός πάντως, έδειξε ότι δίνει τεράστια σημασία στο αγροτικό ζήτημα και θέλει να κλείσει δια παντώς το συγκεκριμένο κεφάλαιο χωρίς να αφήσει καμία σκιά.

Οι αγρότες πάντως, μετά το διάλογο που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισαν ότι θα πάνε στα μπλόκα για να συζητήσουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους, ενώ είπαν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα «επιβίωσης». «Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα μας, τόνισε εκπρόσωπος των αγροτών μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς  θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για ό,τι συζητήθηκε σήμερα , θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Γιάννης Παναγής χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό, ωστόσο παρέπεμψε στους αγρότες για τις τελικές αποφάσεις.

«Φτάσαμε στο υπέρτατο σημείο της διαπραγμάτευσης, ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας κινητοποιήσεων, βλέποντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος, θέλοντας διαχρονικές παθογένειες να πάρουν σάρκα και οστά. Υπήρξαν οι ανάλογες δεσμεύσεις από εκεί και πέρα τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πρωθυπουργού-αγροτών, που κράτησε παραπάνω από μία ώρα, έγινε σε ήπιο κλίμα. Οι αγρότες ανέφεραν στον πρωθυπουργό πως τα αιτήματά τους «είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουμε κάθε χρόνο».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις τους και την αξιοπρέπεια με την οποία εξέφρασαν τα αιτήματά του, ενώ παραδέχθηκε ότι «οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες, αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποία είστε αντιμέτωποι, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στα τέλη Μαρτίου.