Πιέζει για την περικοπή των συντάξεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο.
Όπως είπε ο ίδιος, η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η εφαρμογή του, όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές.
Η κίνηση αυτή, συνέχισε ο κ. Ράις, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι το προσωπικό του Ταμείου επέστρεψε από την πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στην ατζέντα ήταν η παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων του 2018 και η προετοιμασία για το 2019. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας από το Λονδίνο για τις συντάξεις, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030.
Υποστήριξε δε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι σήμερα το ΔΝΤ εκτιμά ακόμα ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό. Περιμένω με ανυπομονησία τις συζητήσεις, ώστε να βρεθεί μία “αποδεκτή λύση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε πως συζήτησε το θέμα στο Βερολίνο με τους Όλαφ Σολτς και Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι περιμένει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και να βρεθεί μια εποικοδομητική λύση.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να θέλει την περικοπή των συντάξεων», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις με την Ελλάδα»
Ο κ.Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα και οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται εντός του δημοσιονομικού χώρου.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης θα εξασφαλίσει πως οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας.
Εκτίμησε δε ότι το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 900 εκατ. ευρώ για περιθώριο κινήσεων, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Ο υπουργός χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού, κατά την οποία παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και το πακέτο των ελαφρύνσεων, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το προηγούμενο διάστημα όλοι επικεντρώνονταν στην πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο των αξιολογήσεων, γεγονός που δημιουργούσε αβεβαιότητα. Επεσήμανε ότι τώρα αυτό που δίνει σταθερότητα είναι η ρύθμιση του χρέους, που δίνει έναν «καθαρό διάδρομο» 10-15 χρόνων.
Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν. Για το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι «φρενάρουν» την ανάπτυξη, είπε ότι έχει ήδη πιαστεί ο στόχος και ότι ακόμη και εάν δεν γινόταν κάτι άλλο, το πλεόνασμα θα ανερχόταν σε 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ και αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς εφεξής.
«Δεν είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας υπάρχει το περιθώριο να βγει η χώρα, όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες.