«Και μακριά από την πόρτα…». Αυτή ήταν πάντα η συμβουλή των παλαιότερων σωφρονιστικών υπαλλήλων προς τους νεότερους συναδέλφους τους, στις φυλακές Αλικαρνασσού, στην περίπτωση του Βαγγέλη Ρωχάμη. Με αφορμή την είδηση θανάτου του διασημότερου, ίσως διαχρονικά, Έλληνα ποινικού, μίλησαν στην «Πατρίς» παλιοί σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έζησαν από πρώτο χέρι τον «σταρ» των φυλακών, όπως τον αποκαλούν.
Παρά την απόδραση του, τον Μάιο του 1992, μία ακόμα στις τόσες που είχε καταγράψει στο ενεργητικό του, αναφέρονται στο πρόσωπο του με συμπάθεια και εκτίμηση, αναγνωρίζοντας ότι ο Βαγγέλης Ρωχάμης υπήρξε μία ξεχωριστή περίπτωση κρατουμένου σε όλα τα επίπεδα. Είχε τρόπους, όπως περιγράφουν, διατηρούσε με όλους καλές σχέσεις γιατί τον ενδιέφερε να περνάει πρωτίστως καλά, είχε δικούς του απαράβατους κανόνες και κουλτούρα ανδρός παλιάς κοπής.
«Ο Ρωχάμης ήταν ελαιοχρωματιστής. Έτσι βρέθηκε κοντά στην πόρτα της εξόδου. Έβαφε τις ημέρες εκείνες τα γραφεία της φυλακής» περιγράφουν κύκλοι του σωφρονιστικού καταστήματος. Απογευματινές ώρες την «κοπάνησε» με τον φίλο και συγκάτοικο του στο κελί, μπήκαν σε ένα ταξί και εξαφανίστηκαν για λίγες ημέρες μέχρι που τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν εκ νέου. Θυμούνται μάλιστα ότι κατά την στιγμή της απόδρασης ένα φορτηγό ξεφόρτωνε δοκάρια ακριβώς μπροστά στην είσοδο και η πόρτα δεν έκλεινε.
Μία απόδραση ωστόσο που άνετα θα μπορούσε να είχε επιχειρήσει λίγα 24ωρα πριν, αφού οι συνθήκες τον ευνοούσαν πλήρως. Δεν το έπραξε όμως γιατί, όπως εξομολογήθηκε μετά την σύλληψη του σε στελέχη των φυλακών, δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση υπαλλήλους που είχαν βάρδια στο επίμαχο πόστο καθώς τους εκτιμούσε και τους θεωρούσε φίλους.
Ο Ρωχάμης έβγαινε κι έξω προκειμένου να βάψει εξωτερικά τη φυλακή. Σε αυτό αντιδρούσαν κάποιοι σωφρονιστικοί που είχαν λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις απ’ άλλες φυλακές για τον Έλληνα «πεταλούδα». «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αφενός δεν ήθελε να τιμωρηθεί υπάλληλος που συμπαθούσε, αφετέρου γιατί σχεδίαζε να αποδράσει με τον συγκάτοικο του και αυτός δεν επιτρεπόταν να βγει έξω».
Έπαιρνε προφυλάξεις γιατί ήξερε ότι ήταν «φίρμα»
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι θυμούνται πολύ έντονα ότι ο Ρωχάμης δεν έβγαινε ποτέ μόνος του στο προαύλιο των φυλακών Αλικαρνασσού. «Πάντα συνοδευόταν από δύο-τρία άτομα, τους υπασπιστές τους, όπως τους λέγαμε εμείς. Τον είχαμε ρωτήσει ποιον και γιατί φοβόταν και έπαιρνε τόσες προφυλάξεις. Φοβόταν ότι κάποιος που ήθελε να γίνει …φίρμα, θα επιχειρούσε να χτυπήσει την φίρμα, δηλαδή εκείνον, για να αποκτήσει διασημότητα».
Περιγράφουν ακόμα ότι πάντα πρόσεχε τον εαυτό του, τη διατροφή του, ενώ γυμναζόταν αδιαλείπτως. Έκανε τρέξιμο, μονόζυγο. Ήθελε να διατηρεί τη φόρμα του και τα κιλά του.
Είχε μεγάλο σουξέ στις γυναίκες
Ο Ρωχάμης, κατά τους σωφρονιστικούς, είχε πολλές και φανατικές θαυμάστριες. Κάποιες ήταν φουλ ερωτευμένες μαζί του και το έδειχναν σε κάθε ευκαιρία. «Τότε επιτρεπόταν να καλούν απ’ έξω στο τηλέφωνο της φυλακής κρατούμενους. Μας υποχρέωναν όμως να παρακολουθούμε τις συνομιλίες, να είμαστε μπροστά. Γινόταν χαμός. Κανονικές ερωτικές εξομολογήσεις προς εκείνον. Του έστελναν γράμματα, δώρα δέματα με ρούχα».
Ο Βαγγέλης Ρωχάμης απεβίωσε χθες σε ηλικία μόλις 73 ετών. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Ήταν η τελευταία και πιο θεαματική απόδραση της ζωής του. Και χωρίς κανένα κίνδυνο να συλληφθεί…