Η Άγκυρα εκκενώνει την περιοχή του Έβρου από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στην περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο είδησεων Anadolu, λόγω της κρίσης του κοροναϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είτε διέμεναν στην Τουρκία είτε ήρθαν πρόσφατα από τη Συρία, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, καθώς και από χώρες της Αφρικής, έσπευσαν πριν από έναν μήνα στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα, ύστερα από την δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι οι τουρκικές Αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.
Η σπουδή με την οποία ελήφθη χθες η απόφαση για τη σταδιακή εκκένωση της περιοχής του Παζαρκουλέ, προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις προχθες ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε δηλώσει ότι 150.600 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ελλάδα στο ύψος του Παζάρκουλε, αλλά και ότι 4.600 άτομα παραμένουν, οι τουρκικές αρχές φροντίζουν για όλες τις ανάγκες τους και «οι διελεύσεις από τα σύνορα συνεχίζονται».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 άτομα ξεκίνησαν χθες από την Αδριανούπολη και έφτασαν χθες στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, όπου θα κατανεμηθούν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες και θα παραμείνουν σε καραντίνα. Κάποιοι άλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτυα και Κιουτάχεια.
Στην περιοχή του Παζάρκουλε παραμένουν περίπου 3.000 άτομα, αλλά αναμένεται να μεταφερθούν με τον ίδιο τρόπο προς διάφορα σημεία που θα επιλέξουν οι τουρκικές Αρχές.
Μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από τις τουρκικές Αρχές για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο Παζάρκουλε. Ωστόσο, ο φόβος διασποράς του κοροναϊού σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να είναι η βασική αιτία της αιφνίδιας αυτής κίνησης.