Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα

Στην Ελλάδα ο μοναδικός χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο οι τελετουργίες της Ασούρας είναι ένας αυτοσχέδιος χώρος λατρείας των Σιιτών στο Πειραιά.

Η Ασούρα, είναι μια σημαντική ισλαμική αργία η οποία λαμβάνει χώρα την δέκατη ημέρα του Μουχαράμ, τον πρώτο μήνας στο ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο.

Η Ασούρα σηματοδοτεί τον θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ, αλλά και των μελών της οικογένειας του κατά τη διάρκεια της μάχης της Καρμπάλας. Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι τιμούν τη μνήμη της τραγωδίας με αναμνηστικές πομπές και άλλες τελετουργίες πένθους. Σε ορισμένες χώρες, κυρίως στο Ιράν, το γεγονός έχει αποκτήσει πολιτική διάσταση.

Η κορύφωση των δεκαήμερων εκδηλώσεων της Ασούρα γίνεται με την τελετή του αυτομαστιγώματος, που θεωρείται ως μια διαδικασία εξιλέωσης. Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν ήταν «σκληρές» καθώς με το μαστίγωμα, ουσιαστικά με λεπίδες, προκαλούνται τραύματα και πληγές στα σώματα των πιστών. Είχε προηγηθεί μακρά προσευχή και λήψη τροφής με πρωτεΐνη για όσους συμμετείχαν στο αιματηρό έθιμο.


Στον πυρήνα του συμβολισμού της Ασούρας βρίσκεται η ηθική διχοτόμηση μεταξύ της κοσμικής αδικίας και της διαφθοράς από τη μια πλευρά και της θεοκεντρικής δικαιοσύνης, της ευσέβειας, της θυσίας και της επιμονής από την άλλη.