Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.
Η συζήτηση στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί σήμερα με δύο συνεδριάσεις (πρωί και απόγευμα) ενώ θα κληθούν σε ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.
Εκτός από τις βασικές διατάξεις που προκαλούν αντιπαράθεση (άσυλο, κυβερνησιμότητα), στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
Σύγκρουση
για τη διαδικασία
του επείγοντος
Στην αρχή της συνεδρίασης ο χαρακτήρας του επείγοντος τον οποίο έχει προσδώσει η κυβέρνηση προκάλεσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όμως η διαδικασία έγινε τελικά δεκτή κατά πλειοψηφία με τη σύμφωνη γνώμη μόνο της ΝΔ.
Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα τού επείγοντος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.
Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στην διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.
Πυρ ομαδόν για άσυλο και κυβερνησιμότητα ΟΤΑ
«Αυταρχικές και ακραία νεοφιλελεύθερες λογικές» προσέδωσε στην κυβέρνηση ο Παύλος Πολάκης μιλώντας για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμο», ενώ το ίδιο επικριτικός ήταν και για το άσυλο καταλογίζοντας στη ΝΔ «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».
«Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να προσθέσει «το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ. Και με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε κακουργηματικές πράξεις».
Οι ενστάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Επικριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αλλά και τη λογική που ακολουθεί όσον αφορά τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση όσο και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εμφανίστηκε η ελάσσων αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεκτική και συγκεκριμένη δομή», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «στοχευμένη επικοινωνιακή τακτική».
Καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια να ανατρέψει με έναν τεχνικό τρόπο τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία επιχειρώντας μια νέα πλειοψηφία χωρίς καμία προγραμματική και αυτοδιοικητική προϋπόθεση» και υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη της και προς τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «η διαλυτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθείται από τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό της ΝΔ».
Αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, τάχθηκε «υπέρ της ανάγκης κατοχύρωσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», ωστόσο εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο επέμβασης. «Δεν παρέχεται καμιά ασφαλιστική δικλείδα, ότι δεν θα φτάσουμε στην άλλη πλευρά, από εκεί που τώρα βρισκόμαστε», ανέφερε και πρότεινε την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.
Καταλήγοντας, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε «το αξίωμα «νόμος και τάξη» δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δεν θα φτάσουμε στην εντελώς αντίθετη πλευρά, αυτήν της άκρατης αστυνομοκρατίας, εντός του χώρου του πανεπιστημίου, στο όνομα της προληπτικής αστυνομικής δράσης».
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής στις διατάξεις που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες όσο και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μία απόδειξη της συνέχειας του κράτους, δηλαδή τη συνέχιση -με άλλους πρωταγωνιστές- της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.