Επιστολή με σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί, έστειλαν μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος.
Στην επιστολή αφήνουν «αιχμές» κατά της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθιστώντας σαφές ότι οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση «να περιοριστούν σε ένα ”πάρε-δώσε”, μεταξύ υποψηφίων Προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών».
«Οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών, πρέπει να αποτρέψουμε, να αποτελέσει, ένα ”πάρε-δώσε”, μεταξύ υποψηφίων προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών», αναφέρουν συγκεκριμένα.
Όπως επισημαίνουν, «η λογική των πλειοψηφιών και των μειοψηφιών και το κλείσιμο όλων των όρων διεξαγωγής των εκλογών, με όρους πλειοψηφίας και μειοψηφίας, από τη σημερινή πλειοψηφία των Κεντρικών και των Περιφερειακών Οργάνων, δεν εγγυάται, την ομαλή , και κυρίως αδιάβλητη, διεξαγωγή της Εκλογικής Διαδικασίας».
Στην επιστολή τους, βάζουν και το ζήτημα της αύξησης των εκλογικών τμημάτων.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 Σεπτεμβρίου που ήταν να πραγματοποιηθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αυτή μετατρέπεται σε διαρκές συνέδριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του καταστατικού που αφορά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ως εκλεγμένου αιρετού.
Αναλυτικά η επιστολή τους
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Η διενέργεια των εκλογών για την Εκλογή του ή της Προέδρου του Κινήματός μας, είναι μία διαδικασία που οφείλει και πρέπει να είναι αψεγάδιαστη. Οφείλει όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει να αναδείξει τη δυνατότητά μας οργανωτικά να λειτουργήσουμε ως ένα μεγάλο Κόμμα, έτοιμο να αναδειχθεί ως Κίνημα Αλλαγής για την Κοινωνία.
Η συμφωνία όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία, είναι προφανής και αναγκαία συνθήκη για τη Διαμόρφωση όλων των όρων διεξαγωγής των Εκλογών. Η επιδίωξη της Ομοφωνίας και σε κάθε περίπτωση, ειδικών αυξημένων πλειοψηφιών, είναι το consensus, που διασφαλίζει μία ενωτική διαδικασία.
Η λογική των πλειοψηφιών και των μειοψηφιών και το κλείσιμο όλων των όρων διεξαγωγής των εκλογών, με όρους πλειοψηφίας και μειοψηφίας, από τη σημερινή πλειοψηφία των Κεντρικών και των Περιφερειακών Οργάνων, δεν εγγυάται, την ομαλή , και κυρίως αδιάβλητη, διεξαγωγή της Εκλογικής Διαδικασίας.
Οι οργανωτικοί όροι διεξαγωγής των εκλογών, πρέπει να αποτρέψουμε, να αποτελέσει, ένα « πάρε-δώσε», μεταξύ υποψηφίων Προέδρων και ανοίκειων οργανωτικών συμφωνιών.
Η αύξηση των εκλογικών Τμημάτων είναι προφανώς αναγκαία και την έχουμε επισημάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, και στην περίπτωση αυτή.
Με την επιστολή αυτή ξεκαθαρίζουμε τη δική μας διάφανη και κρυστάλλινη θέση, η οποία είναι η ακόλουθη:
1 Έχουμε τα ίδια Εκλογικά Κέντρα, που είχαμε στις Εκλογές του 2021. Όπου για Τεχνικούς Λόγους, δεν μπορεί να συμβεί, αιτιολογείται ειδικά αυτό από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος.
2. Αφαίρεση Εκλογικών Κέντρων, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΔΕΚΑΠ, μετά τη διεύρυνσή της, και από Ειδική Αυξημένη Πλειοψηφία, με βαρύνουσα την άποψη των εκπροσώπων των Υποψηφίων Προέδρων.
3. Προσθήκη νέων Εκλογικών Κέντρων, θα πρέπει ομοίως να εγκριθεί από την ΕΔΕΚΑΠ, και από ειδική αυξημένη πλειοψηφία στη σύνθεση που θα προκύψει μετά τη διεύρυνσή της, με βαρύνουσα την άποψη των εκπροσώπων των υποψηφίων Προέδρων.
4. Στους Νησιωτικούς Δήμους, ιδίως των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, να υπάρξουν νέα εκλογικά Κέντρα, όπου δηλωθούν μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, εθελοντές, οι οποίο θα δεχθούν να διεξάγουν Εκλογές.
5. Η ΕΔΕΚΑΠ διατηρεί το Δικαίωμα να διαμορφώσει συνθετική Σύνθεση των Νομαρχιακών Επιτροπών, μετά τη Διεύρυνσή της, όπου αυτό δεν έγινε με ευθύνη των Νομαρχιακών Επιτροπών.
6. Η αύξηση των εκλογικών Τμημάτων, με δεδομένο ότι για Τεχνικούς Λόγους, είναι περίπου 25% και οριακά θα φθάσει το 30%, θα απορροφηθεί σχεδόν αποκλειστικά, από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και από τις Πρωτεύουσας των Νομών της Χώρας. Δηλαδή από τα Αστικά Κέντρα, στα οποία είχαμε μεγάλο το φαινόμενο των ουρών στην τελευταία εκλογική διαδικασία.
Είναι επίσης πρόδηλο, ότι οι Νομαρχιακές Επιτροπές, οφείλουν στη Διαμόρφωση των Προτάσεών τους, να έχουν όχι μόνο τη σύμφωνη γνώμη των Μελών τους αλλά και των Μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Νομού τους καθώς και των τυχόν Βουλευτών και Βουλευτριών του Κινήματος. Τα όργανα του Κινήματος, οφείλουν να λειτουργούν συνθετικά και να διασφαλίζουν τη σύνθεση που είναι αναγκαία για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών.
Στις στιγμές που η ιστορία γράφεται, οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις όλων μας, οφείλουν να είναι καθαρές και με επίγνωση της ευθύνης μας.
Αθήνα 5/09/2024
Παντελής Καμάς
Αναγνώστου Γιώργος
Ειρήνη Σενετάκη
Πηγή: protothema,gr