Οι αγοραστές επέστρεψαν για τα… καλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014 «πέταξε» άνω των αντιστάσεων των 1.300 μονάδων, διευρύνοντας άνω του 40% τη σωρευτική άνοδο του φετινού έτους. Το μπαράζ θετικών εκθέσεων, αλλά και η βελτίωση της εικόνας στις τράπεζες, αν μη τι άλλο, έχουν συνδράμει τα μέγιστα στην ανοδική κίνηση του τελευταίου διημέρου, με τους ξένους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν εκ νέου, μετά τη μίνι διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η μακροπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει θετική, έχοντας ως βασικό εχέγγυο την πολιτική σταθερότητα και τα ανθεκτικά θεμελιώδη. Η προοπτική άμεσης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε συνδυασμό με τα ενθουσιώδη εταιρικά μεγέθη και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, έρχονται να προσθέσουν επιπλέον «καύσιμα».
Τη Δευτέρα, η Goldman Sachs έδωσε νέα τιμή – στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.375 μονάδες, ισχυριζόμενη ότι οι ελληνικές μετοχές διαθέτουν σημαντικό discount, το οποίο κυμαίνεται πέριξ του 30% τόσο σε όρους P/E (τιμή προς κέρδη) όσο και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία). Από την πλευρά της, η Morgan Stanley αναθεώρησε επί τα βελτίω τις τιμές – στόχους για τις τραπεζικές μετοχές.
Όλα αυτά καταδεικνύουν τα μεγάλα περιθώρια ανόδου των ελληνικών μετοχών, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως φθηνές και υποτιμημένες, ως απόρροια της μακράς στασιμότητας των προηγούμενων ετών.
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets αποτέλεσε και η έξοδος στις αγορές, μέσω του 15ετούς κρατικού ομολόγου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,25%, με το δημόσιο να αντλεί το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο Σάμουελ Τιλερέι της Standard & Poor’s, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι «οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες μετά τις εκλογές». «Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» συμπλήρωσε, παραπέμποντας στο report της 20ης Οκτωβρίου.