Οι κ.κ. Μάρδας, Φωτάκης και Σγουρίδης φέρονται να λάμβαναν επίδομα ενοικίου

Μονόδρομος και θέμα ωρών είναι  πλέον ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά από την απομάκρυνση της Ράνιας Αντωνοπούλου από το Υπουργείο Εργασίας με αφορμή το σκάνδαλο με την επιδότηση ενοικίου που λάμβανε και την παραίτηση του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου είχε υποβάλει την παραίτησή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σχόλιά του για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται σίγουρος μόλις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέψει στην Αθήνα από την Τρίπολη όπου βρίσκεται.

Ερώτημα είναι αν θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα ο Γιάννης Μουζάλας, για λόγους υγείας, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο Novartis. Σε περίπτωση, όμως, αποπομπής του, θα προκληθεί η εντύπωση ότι ο ίδιος παραδέχεται την ενοχή του υπουργού του.

Ακόμα τρεις με επίδομα ενοικίου

Τρία ακόμα πολιτικά πρόσωπα φέρονται να λάμβαναν το προηγούμενο διάστημα το επίδομα ενοικίου, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης, ο Παναγιώτης Σγουρίδης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Δημήτρης Μάρδας, τότε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Αναλυτικότερα, ο Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα), ο οποίος είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (Ιανουάριο 2015-Αυγουστο 2015), δηλαδή την πρώτη περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έλαβε ένα κονδύλι 5.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.

Ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και υφυπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 2015- Νοέμβριο 2016). Ο κ. Μαρδας, στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έκανε αίτηση και το έλαβε στις 25 Απριλίου 2016 και έτσι 8 μήνες αργότερα εγκρίθηκε η δαπάνη. Μάλιστα φέρεται να είναι και ένα από τα πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίμαχη διάταξη.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015 -Ιούλιος 2015) και υφυπουργός Υποδομών (Σεπτέμβριος 2015-Φεβρουάριο 2016).

Σε δήλωσή του ο κ. Φωτάκης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.

Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5.000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.

Θα ήθελα να επισημάνω  ότι η τακτική σπίλωσης από  συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται».

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης από την πλευρά του υποστήριξε ότι έλαβε μόλις 350 ευρώ για διαμονή σε ξενοδοχείο.

Η δήλωση του κ. Μάρδα έχει ως εξής: «Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση.

Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών.

Σημειώνεται επίσης ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.

Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

 

Ποια ονόματα “παίζουν”

Τα ονόματα που ακούγονται για αντικαταστάτες του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι αυτά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα. Υπάρχει και το ενδεχόμενο το χαρτοφυλάκιο να καταλήξει στον Νίκο Παππά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τη σημερινή θέση του αναμένεται να καταλάβει ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Νίκου Παππά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αυτός που ακούγεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντα του Γιάννη Μουζάλα. Αλλά  ποιος θα βρεθεί τότε στη θέση του Βίτσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είναι το…μάτι του Μαξίμου δίπλα στον Καμμένο;

Με το Υπουργείο Πολιτισμού φλερτάρει ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά μοιάζει πιθανότερο να το αναλάβει ο Νίκος Φίλης. Από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ φαίνεται να ράβει υπουργικό κουστούμι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που είναι από τα πιο αγαπημένα στελέχη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει και η αξιοποίηση κομματικών στελεχών με έδρα την Κουμουνδούρου για να μείνει ικανοποιημένο και το παραδοσιακό ακροατήριο. Η Ράνια Σβίγκου και ο Πάνος Ρήγας είναι δύο από αυτά. Και ο Κώστας Ζαχαριάδης,  διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απίθανο να βρεθεί στην κυβέρνηση.

Ακούστηκε επίσης χθες το ενδεχόμενο να γίνουν και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά, με άτομα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αμετακίνητοι είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος, παρότι ακούστηκαν φήμες πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Παύλος Πολάκης, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Διαβάστε επίσης: