ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξή του στην “Π”

“Οι τουριστικοί επιχειρηματίες συνεχίζουν να υλοποιούν ποιοτικές επενδύσεις στο νησί, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον προορισμό” λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

“Αισιοδοξούμε ότι παρά τα εμπόδια ο τουρισμός θα πετύχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2018 σε σχέση με τη φετινή σεζόν” λέει σε συνέντευξή του στην “Π” ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι η Κρήτη αποτελεί σε ετήσια βάση το βαρόμετρο για την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

Για κάθε πέντε διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, η μια καταγράφεται στην Κρήτη, σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται οι ποιοτικές επενδύσεις στο νησί, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος μιλά για την υπέρμετρη φορολογία που σε άλλες χώρες έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τον τουρισμό αλλά και το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Κρήτη από ένα σύγχρονο αεροδρόμιο.

Επίσης τονίζει ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον επενδύσεων με ρεαλιστικό φορολογικό πλαίσιο και ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ξεκάθαρους κανόνες.

Η συνέντευξη ακολουθεί:

 -Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 4.077 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Κρήτη εισέπραξε 906 εκατ. Συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο τα ταξιδιωτικά έσοδα ανέρχονται σε 10,5 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας αναφορικά με τις  συνολικές εισπράξεις για όλη τη χώρα στο κλείσιμο της σεζόν και ποιο θα είναι το τελικό ποσό που αναλογεί στην Κρήτη;

“Η μέχρι στιγμής πορεία των τουριστικών εσόδων δείχνει ότι μπορεί να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι σημαντικές απώλειες της περυσινής περιόδου. Το σίγουρο είναι ότι θα ξεπεράσουμε τα 14 δισ. ευρώ. Αυτό, βέβαια, που συνεχίζει να μας προβληματίζει είναι οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας συγκριτικά με τις άλλες ώριμες τουριστικές αγορές σε ότι αφορά στη μέση δαπάνη ανά τουρίστα. Για την Κρήτη διατηρούμε την αισιοδοξία ότι τα τουριστικά έσοδα θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2016 οπότε ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ”.

– Οι τουριστικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα για την εφαρμογή του φόρου διαμονής, ο οποίος όμως ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες. Τι τον διαφοροποιεί στην Ελλάδα και γιατί υπάρχει ο έντονος φόβος ότι θα επηρεάσει τις κρατήσεις;

“Η ελληνική τουριστική αγορά λειτουργεί σε ένα έντονα υπερφορολογημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ όπως στη διαμονή, στην εστίαση και στη μεταφορά επιβατών καθιστώντας ακριβότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν κατά 6 με 7 μονάδες σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς. Επιπλέον, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε περαιτέρω από μία σειρά άλλων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκε στο σύνολο των εταιρειών της χώρας.

ΞΕΝΟΔΕΧΕΙΟ - ΤΕΛΕΙΟ

Ο φόρος διαμονής αποτελεί μία ακόμη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που κατευθύνεται στον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τον ελληνικό τουρισμό. Να σας θυμίσω ότι σε άλλες χώρες ή περιοχές χωρών που υφίστανται αντίστοιχης μορφής επιβαρύνσεις έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς την τουριστική δραστηριότητα.

Ο ΣΕΤΕ είναι αντίθετος σε κάθε μορφή φορολογίας που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του προορισμού. Και προφανώς, η κάθε νέα φορολογία που επιβάλλεται σε έναν προορισμό αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την πορεία των κρατήσεων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Σύνδεσμος δρομολογεί μία σειρά δράσεων για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος. Στις δράσεις αυτές εντάσσεται το σχέδιό μας για μία ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη. Για μία ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρουμε μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού”.

 -Από ποιους παράγοντες θα διαμορφωθεί η κίνηση  στη χώρα μας το 2018 και ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις;

“Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα συμβάλουν και το 2018 τα μέγιστα, προκειμένου να κλείσει θετικά η χρονιά. Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες νέες  παράμετροι που θα δυσκολέψουν το έργο τους, όπως για παράδειγμα η επιβολή του φόρου διαμονής στην οποία αναφερθήκαμε εκτενώς παραπάνω, αλλά και η πιθανή δυναμική επαναφορά στις διεθνείς αγορές ανταγωνιστικών προορισμών από τη γεωγραφική μας περιοχή. Εμείς από τη πλευρά μας, ο ΣΕΤΕ μαζί με το Ινστιτούτο (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece, έχουμε δρομολογήσει, ήδη, δράσεις για την ενίσχυση της εικόνας του ελληνικού προορισμού τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εσωτερική αγορά. Διατηρούμε την αισιοδοξία ότι παρά τα όποια εμπόδια ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2018 σε σχέση με τη φετινή σεζόν”.

 -Στην Κρήτη γίνονται και δρομολογούνται νέες τουριστικές επενδύσεις. Τι αντιπροσωπεύει το νησί για τον ελληνικό τουρισμό και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάει καλύτερα όσον αφορά την ποιότητα και όχι μόνο την ποσότητα;

“Η Κρήτη αποτελεί σε ετήσια βάση βαρόμετρο για την τελική διαμόρφωση των συνολικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι υποδέχεται περισσότερους από 4,5 εκατ. ξένους τουρίστες. Επίσης, για κάθε πέντε διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα η μία καταγράφεται στην Κρήτη. Υψηλές είναι οι επιδόσεις και σε σχέση με τις βασικές μας αγορές, αφού το 23,3% επί του συνόλου των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα επιλέγουν για τις διακοπές τους την Κρήτη. Τα αντίστοιχα ποσοστά από τη βρετανική και τη γαλλική αγορά φθάνουν στο 13,3% και 9,9% αντίστοιχα. Σημαντική είναι η συμβολή του κρητικού τουρισμού στην απασχόληση, καθώς την περίοδο 2010 – 2016 διαπιστώθηκε αύξηση σε ποσοστό 13,8%.

Οι τουριστικοί επιχειρηματίες συνεχίζουν να υλοποιούν ποιοτικές επενδύσεις στο νησί, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον προορισμό”.

 -Το αεροδρόμιο Ηρακλείου θεωρείται από τα χειρότερα της Ευρώπης. Η επέκταση που άρχισε, σε ποιο βαθμό θα λύσει προβλήματα και τι θα λέγατε σε εκείνους -και είναι πολλοί- που θεωρούν λάθος τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι; Η δική σας άποψη ποια είναι;

“Ένας προορισμός που θέλει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως οφείλει να διαθέτει σύγχρονες και ποιοτικές υποδομές. Αυτό ισχύει για το σύνολο της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε σημαντικό και για την Κρήτη να διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις αεροδρομίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση της συνεχούς αυξανόμενης επιβατικής κίνησης και την ικανοποίηση των τουριστικών αναγκών του προορισμού”.

– Είστε ικανοποιημένοι από την δουλειά που κάνει το Υπουργείο Τουρισμού; Σε ποιους τομείς θα θέλατε να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος;

“Ένας από τους βασικούς στόχους του ΣΕΤΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής του είναι η διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επιδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς όφελος του ελληνικού τουρισμού ή παρεμβαίνουμε όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αποφάσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναζητούμε συμμάχους για τη διαμόρφωση ενός φιλικού και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος με ρεαλιστικό και όχι εξοντωτικό φορολογικό πλαίσιο, ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες”.