Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπύρος Κρήτας, μίλησε στην εκπομπή Newsroom αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί με τον ιό της πανώλης στα ζώα και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σπύρο Κρήτα όπως δείχνουν οι έρευνες ο ιός της πανώλης δεν μεταφέρεται στους ανθρώπους, κάτι που καθησυχάζει τον κόσμο. Όμως τα κρούσματα έχουν φτάσει πλέον και στην Αττική. Ολόκληρα κοπάδια θανατώνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο έλεγχος που γίνεται από τους κτηνίατρους από ό,τι φαίνεται δεν επαρκεί συνεπώς τίθεται ζήτημα με τους ελέγχους, και πώς διενεργούνται προκειμένου να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού και σε άλλες περιοχές
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σπύρος Κρήτας «το μεγάλο ζήτημα είναι να βρούμε τις μετακινήσεις των ζώων». Όπως εξηγεί, αν έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά οι διακινήσεις και τα στοιχεία είναι γνωστά στις κτηνιατρικές αρχές, τότε μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση και να επέμβουν στα συγκεκριμένα μέρη όπου έχουν βρεθεί τα ζώα, πριν ακόμα εκδηλωθεί το νόσημα.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τι γίνεται με τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διότι τον Αύγουστο ο κόσμος ταξιδεύει στην περιφέρεια και συμμετέχει στα πανηγύρια, όπου εκεί γίνεται μεγάλη κατανάλωση κρέατος. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση;
Ο κ. Κρήτας εξηγεί ότι ο άνθρωπος δεν επηρεάζεται άμεσα η έμμεσα από τον ιό μέσω της κατανάλωσης προϊόντων. Όσο αφορά τα ζώα, προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός και σε άλλα κοπάδια ακολουθεί υγειονομική ταφή με σκοπό να προλάβουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που μπορεί να δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες στην χώρα.