ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP KAI O “ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ” Πάνω και από 100% τα κέρδη των εταιρειών τροφίμων

Οριακή μείωση της τάξης του 0,1%, παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,1% τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι 3,2% τον Ιανουάριο του 2024. Έναν χρόνο πριν (Φεβρουάριος 2023) ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 6,5%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 2,6% τον Φεβρουάριο του 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν στο 8,5%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο του 2024, από 3,1% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός είχε «σκαρφαλώσει» στο 9,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία, τη Δανία (0,6%) και την Ιταλία (0,8%).

Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%).

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.

Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,36 π.μ.).

Πρωταθλητής το λάδι…

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο του 2024 – προτού τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου συγκριτικά με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, με τον πληθωρισμό στην κατηγορία των τροφίμων να «τρέχει», πάντως, με 6,7% σε ετήσια βάση. Το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων με άνοδο 63,7% μέσα σε έναν χρόνο ενώ διψήφιες αυξήσεις την ίδια περίοδο εμφανίζουν επίσης: νερό – αναψυκτικά – χυμοί με 13,8% και τα νωπά φρούτα με 12,3%.

Σε μηνιαία βάση δηλαδή στην σύγκριση μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει αύξηση των τιμών σε: μοσχάρι, νωπά ψάρια, αυγά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Στον αντίποδα, μειώσεις καταγράφονται σε ψωμί και δημητριακά, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γιαούρτι, τυριά, λαχανικά.