“Η καρδιά σταματά να χτυπά στα χέρια του καρδιοχειρουργού προκειμένου να κάνει την επέμβαση και στα χέρια του πρέπει ν’ αρχίσει και πάλι να χτυπά και να λειτουργεί καλά. Αυτή είναι και η μαγεία της ειδικότητας”.
Ο καρδιοχειρουργός Θεοχάρης Ξενικάκης και η ομάδα του, που από το 2009 μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.300 επεμβάσεις καρδιάς στο Creta Interclinic στο Ηράκλειο, μιλά στην “Π”.
Όπως τονίζει, η ομάδα στην οποία είναι επικεφαλής είναι εκπαιδευμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να πραγματοποιεί όλο το φάσμα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με τις πιο σύγχρονες και ασφαλείς τεχνικές. Άλλωστε, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας είναι αντίστοιχα των μεγαλύτερων ιατρικών κέντρων του εξωτερικού και η θνησιμότητα μικρότερη του 1%.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι επεμβάσεις γίνονται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών επιπλοκών. Η συνέντευξη με τον κ. Ξενικάκη, ο οποίος έχει κάνει μετεκπαίδευση στο νοσοκομείο R. Brompton and Harefield του Λονδίνου και ένας από τους δασκάλους του ήταν ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ, έχει ως εξής:
“Σπύρου και Γιακούμπ, οι δάσκαλοι που με ενέπνευσαν”
Γιατί αποφασίσατε να γίνετε καρδιοχειρουργός;
Απ: Πάντα με συγκινούσε το γεγονός ότι η λειτουργία της καρδιάς ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή.
Η ζωή ξεκινά με το πρώτο χτύπημα της καρδιάς και τελειώνει με το τελευταίο.
Το γεγονός αυτό με οδήγησε να προσανατολιστώ, κατά τη διάρκεια των ιατρικών μου σπουδών, προς την Καρδιοχειρουργική, την ειδικότητα που προσφέρει ζωή, μια από τις μεγαλύτερες σε χρόνο εκπαίδευσης ειδικότητα.
Εκτός από αυτό, σπουδαίοι καρδιοχειρουργοί με ενέπνευσαν και καθόρισαν την επιλογή μου, μάλιστα κάποιοι από αυτούς υπήρξαν δάσκαλοί μου όπως ο Π. Σπύρου στο “Γ. Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη και ο M. Yacoub στο R. Brompton and Harefield στο Λονδίνο.
Επέστρεψα στην Κρήτη για να ξεκινήσουμε την Καρδιοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου με τον καθηγητή κ. Χάσουλα οργανώνοντας το τμήμα από το μηδέν.
Ανταποκρινόμενοι στο πάγιο αίτημα για δημόσια Καρδιοχειρουργική πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 200 επεμβάσεις έως το 2008.
Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκα στο Ωνάσειο και εν συνεχεία στο Mainz Γερμανίας από τον Uwe Mehlhorn.
Εκεί είχα την τύχη να εκπαιδευτώ σε νέες τεχνικές και μεθόδους που ακόμη τότε δεν εφαρμόζονταν στην Ελλάδα.
Σήμερα εργάζομαι ως καρδιοχειρουργός, διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού τμήματος της ιδιωτικής κλινικής Creta Interclinic.
Οι επεμβάσεις που κάνετε καλύπτουν ευρύ φάσμα της καρδιοχειρουργικής;
Απ: Η ομάδα μας πραγματοποιεί όλο το φάσμα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα τον ασθενή, την ασφάλειά του και την καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία του.
Πραγματοποιούμε αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις (by pass) με εξωσωματική κυκλοφορία και με πάλλουσα καρδιά, δίνοντας έμφαση στη χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων και χρησιμοποιώντας πάντα ροόμετρο για να εξασφαλίσουμε άριστο αποτέλεσμα.
Πραγματοποιούμε αντικαταστάσεις και επιδιορθώσεις καρδιακών βαλβίδων, εγχειρήσεις ανευρυσμάτων αορτής, σύνθετες και συνδυαστικές επεμβάσεις, εγχειρήσεις όγκων της καρδιάς, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, αποσυμπίεση σε συμπιεστική περικαρδίτιδα και γενικά όλο το φάσμα της καρδιοχειρουργικής.
Εκτός από καρδιοχειρουργικές πραγματοποιούμε και όλο το φάσμα των θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων όπως αφαίρεση όγκων πνεύμονα, όγκων μεσοθωρακίου, πνευμοθώρακες, πλευριτικές η περικαρδιακές συλλογές και άλλα.
Η ασφάλεια στο χειρουργείο
Η αγωνία των ασθενών είναι η αντιμετώπιση των τυχόν επιπλοκών. Στο δικό σας τμήμα μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επιπλοκή και αν υπάρξει;
Απ: Ξεκινώντας την Καρδιοχειρουργική στο Creta Interclinic φροντίσαμε να μπορούμε να προλάβουμε αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να συμβεί. Δεν νοείται να ξεκινάς μια βαριά επέμβαση χωρίς να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τις πιθανές επιπλοκές.
Όπως γνωρίζετε, στα μεγάλα χειρουργεία, όπως είναι της καρδιάς, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Αυτό δεν συνδέεται πάντα με την επέμβαση αλλά και με την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς. Οι καρδιοπαθείς ασθενείς συνήθως έχουν και άλλες συνοδές παθήσεις όπως επιβαρυμένο αναπνευστικό (γιατί συνήθως είναι καπνιστές) ή επηρεασμένη νεφρική λειτουργία ή αδύναμη καρδιά. Μπορεί να υπάρξουν λοιπόν επιπλοκές όπως αρρυθμίες, αναπνευστικά προβλήματα ή νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί κάποιοι ασθενείς να χρειαστούν μεγαλύτερη μετεγχειρητική νοσηλεία.
Όμως οι ασθενείς πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς καθώς έχουμε την δυνατότητα (πρόβλεψη) για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών επιπλοκών.
Η ομάδα με τις 1.300 επεμβάσεις
Από ποιους αποτελείται η χειρουργική ομάδα σας;
Απ: Η ομάδα μας αποτελείται, εκτός από εμένα, από τους καρδιοχειρουργούς Ανδρέα Ευσταθίου και Εμμανουήλ Μανουσάκη. Υποστηριζόμαστε από το Αναισθησιολογικό Τμήμα, την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το Καρδιολογικό-Αιμοδυναμικό τμήμα και το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων καθώς και το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του CRETA INTERCLINIC.
Επίσης η ομάδα μας έχει συνεργασία με μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού, όπως το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Καρλσρούης Γερμανίας. Ανταλλάσσουμε ιατρικές πληροφορίες και εκπαιδευόμαστε σε νέες τεχνικές που εφαρμόζονται εκεί. Αλλά και εκείνοι έχουν υιοθετήσει δικές μας τεχνικές.
Πολλές φορές ακούμε την έκφραση “αδύναμη καρδιά”. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Απ: Έργο της καρδιάς είναι η προώθηση του αίματος στο σώμα. Είναι δηλαδή μία αντλία.
Η καρδιά που μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο της είναι μια δυνατή καρδιά. Η καρδιά που για κάποιο λόγο (πχ έμφραγμα) χάνει μέρος της δύναμης της είναι μια καρδιά που ανεπαρκεί, μια αδύναμη καρδιά.
Τι φοβίζει περισσότερο τους ασθενείς που μπαίνουν για χειρουργείο;
Απ: Εφόσον η καρδιά ταυτίζεται με τη ζωή, λογικό είναι ο βαθύτερος φόβος των ασθενών να αφορά τη ζωή τους.
Ο φόβος πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση είναι απόλυτα φυσιολογικός. Πόσο μάλλον για μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, που είναι από τις βαρύτερες.
Όμως, καθώς οι τεχνικές και η τεχνολογία εξελίσσονται, οι επεμβάσεις γίνονται πια πολύ ασφαλείς και ο κίνδυνος σήμερα είναι πολύ μικρός, τόσο που πολλοί ασθενείς φοβούνται μόνο μήπως πονέσουν.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος των καρδιοχειρουργών;
Απ: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο κυρίως χρόνος του χειρουργείου ξεκινά όταν η καρδιά σταματήσει. Σταματά στα χέρια του καρδιοχειρουργού, προκειμένου να γίνει η επέμβαση, και στα χέρια του πρέπει να αρχίσει πάλι να κτυπά. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης πρέπει πάλι να λειτουργήσει και να λειτουργήσει καλά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη και αν θέλετε το άγχος του καρδιοχειρουργού. Αυτή είναι και η μαγεία της ειδικότητας.
Θνητότητα κάτω από 1%
Πόσα χειρουργεία έχετε κάνει έως σήμερα και μετά από την επέμβαση πότε επιστρέφει ο ασθενής στην καθημερινότητά του;
Απ: Ξεκινήσαμε στο Creta Interclinic από το 2009. Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.300 επεμβάσεις καρδιάς.
Τα ποσοστά επιτυχίας μας είναι ταυτόσημα με τα διεθνή ποσοστά των μεγάλων χειρουργικών κέντρων ανεπτυγμένων χωρών.
Η θνητότητα που έχουμε είναι μικρότερη από 1% και οι υπόλοιπες επιπλοκές είναι σε πολύ μικρά ποσοστά.
Ο χρόνος προετοιμασίας εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και πόσο επείγουσα είναι. Μπορεί να ποικίλλει από λίγες ώρες έως μερικές μέρες. Η αποθεραπεία συνήθως διαρκεί μία εβδομάδα. Ο ασθενής από τη δεύτερη ημέρα είναι περιπατητικός. Συνήθως μετά από ένα μήνα είναι έτοιμος να επανέλθει στις προηγούμενες δραστηριότητές του.