-100 άνθρωποι πνίγηκαν σε μία 5ετία στο νησί μας

Πλήρη εικόνα όλων των περιστατικών διασώσεων και παροχής πρώτων βοηθειών στη θάλασσα θα έχει σύντομα το Λιμενικό Σώμα αφού τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε η επέκταση της δράσης που είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε περιοχή της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής εφαρμογής, είχαν καταγραφεί σε  χρονικό διάστημα 45 ημερών  πάνω από 200 διασώσεις στα Χανιά, όπως είχε κάνει γνωστό προ ημερών, στο περιθώριο ημερίδας στο Ηράκλειο, με θέμα «θαλάσσια ατυχήματα-πνιγμοί-πρόληψη-αντιμετώπιση και ψηφιοποίηση υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Λ.Σ, αρχιπλοίαρχος, Χαράλαμπος Μαρουλάκης.

Στόχος αυτής της πιλοτικής εφαρμογής είναι οι Λιμενικές Αρχές να έχουν εικόνα για το πόσες διασώσεις γίνονται, τι είδους διασώσεις είναι αυτές και τι μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Σε διάστημα 45 ημερών, όπως προαναφέρθηκε,  καταγράφηκαν 210 διασώσεις όλων των τύπων, από απλές παροχές βοηθειών έως μεταφορές σε νοσοκομεία μέχρι απινιδώσεις και διασώσεις με τζετ σκι ή διασώσεις με το πεντάμετρο σκάφος.

Η πανελλαδική επέκταση της πολιτικής εφαρμογής των Χανίων ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ήδη το σύστημα περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση 478 πύργους ναυαγοσωστών σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα,  ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλοι. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των πύργων σε πλήρη λειτουργία θα ξεπερνά τους  500. Όπως είχε εξηγήσει στη διάρκεια της ημερίδας: «κάθε πύργος, όπως είναι γνωστό, πρέπει να έχει ένα κινητό τηλέφωνο κατ’ απαίτηση της νομοθεσίας.

Στο κινητό έχει εγκατασταθεί μία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, πολύ απλή, ώστε να μην παίρνει χρόνο στον ναυαγοσώστη να την συμπληρώσει, χωρίς προσωπικά δεδομένα. Δεν μας ενδιαφέρουν το όνομα, η ηλικία κλπ,  μάς ενδιαφέρει όμως να ξέρουμε ότι αυτός ο άνθρωπος έδωσε βοήθεια την τάδε ώρα, με αυτά τα μέσα και ποιο είναι  το αποτέλεσμα αυτής».

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Π»  ότι ήδη μέσα σε αυτά τα πρώτα 24ωρα, έχουν καταγραφεί 152 περιστατικά, εκ των οποίων τα 29 αφορούν διασώσεις, με κολύμβηση, χρήση jet ski αλλά και ταχύπλοων. Ακόμα σε 123 περιπτώσεις δόθηκαν πρώτες βοήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη, όπως υπερτονίστηκε, έχει εντυπωσιακά ποσοστά ναυαγοσωστικής κάλυψης που ξεπερνούν το 90% και μαζί με την Χαλκιδική κατέχουν τα πρωτεία. «Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και είναι εντυπωσιακό ότι η Κρήτη μαζί με την Χαλκιδική ήταν από τις πρώτες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας που αντιλήφθηκαν το νόημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Και από το 2019 που παρακολουθούμε με στοιχεία το θέμα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εξαιρετική ναυαγοσωστική κάλυψη.

Κάποιες άλλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα  ακόμα δεν έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη. Θα κάνω μία παρατήρηση και θα πω: δύο μεγάλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα-και δεν αναφέρομαι σε νησιά του Αιγαίου-από την ώρα που έβαλαν ναυαγοσώστες, πέτυχαν μείωση των πνιγμών ακόμα και σε ποσοστό 60% τουλάχιστον στη μία περίπτωση. Αυτό κάτι δείχνει» είχε πει με νόημα ο κ. Μαρουλάκης.

Πάνω από 100 άνθρωποι πνίγηκαν στην Κρήτη την πενταετία 2018-2022

Την περίοδο 2018-2022 περισσότεροι από 100 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσες της Κρήτης. Στατιστικά οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τη μεγάλη πληγή των τροχαίων και είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία,  την περίοδο 2018-2022, καταγράφηκαν:

-Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου συνολικά 38 πνιγμοί,

ΣΩΣΙΒΙΟ
-στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, 20 πνιγμοί,

-στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, 27 πνιγμοί,

-στο Λιμεναρχείο Σητείας, 5 πνιγμοί,

– στο Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, 8 πνιγμοί και,

-στο λιμεναρχείο Ιεράπετρας, 10 πνιγμοί.