Στα χέρια των Τούρκων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Μπλέξιμο άνευ προηγουμένου με τους Τούρκους σε επίπεδο στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό μετά τη σύλληψη δύο στελεχών μας στον Έβρο, που κρατούνται από χθες στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης. Οι δύο δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και έτσι οι Τούρκοι τούς κρατάνε σε δικό τους χώρο, διαφορετικά θα είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Κατά την πρόταση του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, αλλά το ελληνικό Πεντάγωνο διέψευσε την κατηγορία της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για τους Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κουκλατζή.
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε χωρίς τη χρήση βίας, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες τούς επέτρεψαν να καλέσουν από τα κινητά τους τηλέφωνα στη μονάδα τους και να ενημερώσουν για το περιστατικό.
Στη συνέχεια οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, που τους άσκησε δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όταν παρήλθε το αυτόφωρο δεν τους αποδόθηκε κάποια άλλη κατηγορία, πέραν αυτής για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.
Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν έφεση την προσεχή Δευτέρα και για την εν λόγω κατηγορία.
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν ήδη μιλήσει δύο φορές για την υπόθεση, με τον κ. Χουλουσί Ακάρ να δεσμεύεται στον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, οι δύο στρατιωτικοί (ενδεχομένως αυτό να γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας).
Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αποκλείει να υπάρξουν ανατροπές στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στις φυλακές της Ανδριανούπολης.
Τι συνέβη
Το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης, 1 Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων. Το μονοπάτι ξεκινά λίγα μέτρα πριν την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.
Άγνωστο είναι και το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος -αν είχαν περάσει-, πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Για να δικαιολογηθεί η παραδοχή πως οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, θα πρέπει να εξηγηθεί με ποιο τρόπο γνωρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι οι Έλληνες ένστολοι βγήκαν από την ελληνική επικράτεια. Συνομίλησε η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού με τους δύο συλληφθέντες ή πήγαν Έλληνες αξιωματικοί στο μονοπάτι και έκαναν αυτοψία;
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.
Η διάψευση
«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος.
Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».
«Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τον Κικίλια
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε χθες το απόγευμα τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.
Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είχε σκεπασθεί από χιόνι.
Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα περίπου.
Ανησυχούν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.
Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.