Μια μέρα “βαριάς” συμβολικής σημασίας, μια μέρα που η Ελλάδα θρηνεί για το θάνατο τριών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας στα Ίμια, το τουρκικό ερευνητικό Ορούτς Ρέις εμφανίστηκε χθες κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πρόκειται για μια κίνηση – πρόκληση που δεν εξέπληξε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, αφού αποτέλεσε μια κίνηση που η Τουρκία και ο πρόεδρός της Τ. Ερντογάν είχε προαναγγείλει, θέλοντας να διατηρήσει ή και να αυξήσει την έκρυθμη κατάσταση που η γειτονική χώρα επιδιώκει να υπάρχει.
Το ερώτημα είναι πού θα οδηγηθεί η κατάσταση αυτή, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει πρόθυμη να συμμορφωθεί και να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες.
Ο συναγερμός για τις ελληνικές Αρχές σήμανε δέκα λεπτά μετά τις 6.30 χθες το πρωί όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στο Ορούτς Ρέις η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στέλνοντας έτσι το μήνυμα η Αθήνα ότι δεν θα επιτρέψει καμία περαιτέρω πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.
Προς εκτόνωση
Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το Oruc Reis είχε πάρει βορειοανατολική πορεία, πλέοντας με ταχύτητα 3,5 μιλίων. Οι εκτιμήσεις από από το ΥΠΕΘΑ είναι ότι κινείται για να εγκαταλείψει την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πως εάν συνεχίσει έτσι η όλη κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.
Κατά τις ίδιες πηγές έχει μαζέψει τα ηχοβολιστικά του συστήματα, ωστόσο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο εάν τα καλώδια που έχει απλώσει, μήκους 8 χιλιομέτρων, βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που το παρακολουθούν από απόσταση.
Τις κινήσεις και την δραστηριότητα του Ουρούτς Ρέις παρακολουθεί διακριτικά και η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ενώ κατά ορισμένες πληροφορίες σε ετοιμότητα βρίσκεται και η φρεγάτα «Σπέτσες» ώστε – αν χρειαστεί – να αποπλεύσει στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Το «περίεργο» περιστατικό με το Ορούτς Ρέις αξιολογείται ενδελεχώς από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη σοβαρότητά του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα αποτελούν καθημερινότητα.
Εκτός από τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, τη δραστηριότητα του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους «τσαμπουκάδες» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συχνά – πυκνά προβάλλει ανιστόρητες διεκδικήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως εντάσσεται στον «πόλεμο» νεύρων που έχει ξεκινήσει η τουρκική πλευρά.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και μία ακόμη παράμετρο για το χθεσινό περιστατικό που έχει να κάνει με τις δυσμενείς συνθήκες του καιρού, καθώς, όπως λένε, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των κακών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή.
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων
Η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έρχεται, όπως εκτιμάται, ως συνέχεια των προκλήσεων της γειτονικής χώρας η οποία επιχειρεί με ποικίλους τρόπους να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Επίσης, έρχεται σε μία περίοδο όπου η Τουρκία εμφανίζεται εκνευρισμένη με την ολόπλευρη στήριξη της Γαλλίας υπέρ των ελληνικών θέσεων αλλά και τα «πυρά» που εκτόξευσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά Ερντογάν για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.
Στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως χθες το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του τουρκικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.