ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Με την απόσπαση μιας γιατρού βρέθηκε προσωρινή λύση
Σε δύο περιπτώσεις ανηλίκων χρειάστηκε την Κυριακή η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταφορά τους στην Παιδοψυχιατρική Κλινική, σε ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, και είναι ευτύχημα που δεν κρίθηκε επιβεβλημένο να νοσηλευτούν, δεδομένης της αναστολής της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας από 6 Απριλίου.
Με βάση την ενημέρωση που είχαμε από αρμόδιους κύκλους:

-το ένα περιστατικό αφορούσε 13χρονο αγόρι, το οποίο στη διάρκεια βίαιου ξεσπάσματος, χειροδίκησε στους γονείς του. Το παιδί ήταν ανεξέλεγκτο και έτσι ζητήθηκε (και σε αυτήν την περίπτωση) η βοήθεια της Αστυνομίας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι χρειάστηκε να ρυθμιστεί η φαρμακευτική αγωγή και το αγόρι επέστρεψε στην οικογένεια του.

-το δεύτερο περιστατικό αφορά στην απειλή περί αυτοκτονίας που εκτόξευσε ένα 16χρονο κορίτσι. Ήταν το ίδιο που κάλεσε στο «100», ανήγγειλε στους αστυνομικούς ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του και έκλεισε το τηλέφωνο. Και μόνο στο άκουσμα της απειλής περί αυτοκτονίας, αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν άμεσα, κατάφεραν να εντοπίσουν τη διεύθυνση κατοικίας του κοριτσιού, το βρήκαν και το μετέφεραν στο ΠΑΓΝΗ. Και σε αυτήν την περίπτωση η διαχείριση του περιστατικού κρίθηκε ότι δεν χρειαζόταν νοσηλεία.

Αν χρειαζόταν όμως νοσηλεία, τι θα γινόταν; Θα νοσηλεύονταν στην Ψυχιατρική Ενηλίκων; Θα μεταφέρονταν προσωρινά στα κρατητήρια μέχρι να βρεθεί λύση ή θα αφήνονταν στην τύχη τους;

-Ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση του μηχανισμού εκείνου που θα αναλαμβάνει την παραλαβή και μεταφορά των μικρών ασθενών σε νοσοκομεία εκτός Κρήτης για νοσηλεία, κατά τρόπο συντονισμένο και οργανωμένο, υπό την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης.

Πρόκειται για ζήτημα μείζονος σημασίας, το οποίο έχει ήδη τεθεί εγγράφως τόσο προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας όσο και της Εισαγγελίας Ηρακλείου. Μέχρι στιγμής όμως και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να «σκάνε» περιστατικά με ανήλικους ασθενείς, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ευθύνη της διοίκησης, τοπικά και κεντρικά, να λύσει το θέμα της νοσηλείας παιδιών και εφήβων και αυτό σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι θα δρομολογηθούν ικανοποιητικές, νομικά και επιστημονικά, λύσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ σε επίπεδο ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, είτε θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η διαδικασία μεταφοράς των μικρών ασθενών εκτός Κρήτης. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ,  της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και προς το Υπουργείο ώστε να υπάρξει σοβαρή αντίδραση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με δική τους ευθύνη και κάποιοι ελπίζουν ή θέλουν να ελπίζουν ότι υπάρχει ακόμα, έστω και αμυδρά, φως.

ΕΛ.ΑΣ: Αγώνας δρόμου να βρεθεί φόρμουλα με τις δομές

 Και ενώ το θέμα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής παραμένει άλυτο μέχρι στιγμής, παρά τα σήματα SOS, τεράστιο είναι και το πρόβλημα των δομών στο Ηράκλειο, με την Αστυνομία να επωμίζεται βάρη και ευθύνες που ούτε της αναλογούν, ούτε και έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης. Ελλείψει όμως δομών, βρίσκεται υπόλογη (ενίοτε και απολογούμενη) είτε σε ψυχιατρικά ή παιδοψυχιατρικά περιστατικά,  είτε σε ενδοοικογενειακά περιστατικά οπότε και χρειάζεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε δομές θύματα κακοποίησης. Την τρέχουσα περίοδο και με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να βρίσκονται στο… Θεό, γίνεται υπερπροσπάθεια από μέρους της ΕΛ.ΑΣ. να καταστούν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες φιλοξενίας θυμάτων σε δομές. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν ωράριο γραφείου, δεν κοιτούν αργίες, Κυριακές, νύχτες…