Στο… γήπεδο του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η μπάλα για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, σε Ηράκλειο αλλά και Ρέθυμνο, ενώ το Υπουργείο Παιδείας περιμένει από το Ίδρυμα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα το φέρουν πιο κοντά με τα άλλα ΑΕΙ της Κρήτης.
Τα παραπάνω αναφέρει στην «Π» ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έ́ρευνας και Θρησκευμάτων, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτική́ς Επιστή́μης του Πανεπιστημίου Κρηήτης, κ. Ηλίας Γεωργαντάς.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Η συνέντευξη
Ήσασταν παρών στη συνάντηση του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Αυτή τη στιγμή περιμένετε την πρόταση από πλευράς Πανεπιστημίου για να ξεκινήσει το έργο της κατασκευής φοιτητικών εστιών;
«Εκφράστηκε καταρχήν η θετική στήριξη του Υπουργείου Οικονομίας στην πρόταση αυτή, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να καταθέσει ένα κτηριολογικό πρόγραμμα και μία οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα προτείνει κάποια πιθανά σενάρια για τη χρηματοδότηση, να πούμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο.
Η μελέτη θα προωθηθεί στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας, που θα αξιολογήσει τους τρόπους χρηματοδότηση,ς ούτως ώστε να προωθηθεί στα αρμόδια όργανα και να δούμε πώς και πού θα ενταχθεί και με τι χρηματοοικονομικά εργαλεία θα προχωρήσει».
Θα περιλαμβάνεται εστία και στο Ηράκλειο; Μετά από την πυρκαγιά της Κυριακής η ανάγκη για αυτό το έργο είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
«Θα φανεί στην πρόταση που θα καταθέσει το Πανεπιστήμιο, εκείνο θα αξιολογήσει τις ανάγκες. Η αρχική ιδέα είναι ότι θα υπάρχουν και στο Ηράκλειο φοιτητικές εστίες, η πρόταση είναι ενιαία και για τα δύο campus. Τον πρώτο λόγο τον έχει το Πανεπιστήμιο που έχει και την εικόνα των αναγκών».
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τις συνεργασίες μεταξύ των ΑΕΙ, στην Κρήτη όμως υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς Πανεπιστημίου. Θα έχουμε εξελίξεις την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά;
«Ο υπουργός έχει εκφωνήσει κάποιες προγραμματικές θέσεις για τον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και προφανώς η Κρήτη σε αυτό θα έπρεπε να έχει παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ενημέρωση που έχω τώρα είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει όσα θα θέλαμε, δυστυχώς. Έχει προχωρήσει το θέμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχουμε εξελίξεις στην Ήπειρο, η Θεσσαλία το συζητά σοβαρά αλλά η Κρήτη έχει μείνει πίσω».
Υπάρχει περίπτωση να γίνουν από πλευράς Υπουργείου κινήσεις χωρίς τις σύμφωνες γνώμες των διοικήσεων των ΑΕΙ;
«Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επιβάλει κάτι. Υπάρχει ο νόμος, έχει κάποιες διατάξεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Πρόσφατα είχαμε την εξαγγελία από τον υπουργό Παιδείας για διορισμούς εκπαιδευτικών. Τι να περιμένουμε για το σύστημα διορισμών;
«Το μελετούμε τώρα. Έχουμε την πολιτική απόφαση ότι θα προχωρήσουμε σε 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και μετά, τις χρονιές 2020- 21 και 2021- 22, έχουν μπει σε έναν προγραμματισμό οι 5.250 την κάθε χρονιά, δηλαδή 15.000 στο σύνολο διορισμοί, μέσω ΑΣΕΠ πάντα».
Θα παίξει ρόλο η προϋπηρεσία; Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται εδώ και 15 χρόνια ως αναπληρωτές.
«Θα είναι ένα ισορροπημένο σύστημα, τις λεπτομέρειες θα τις πει ο υπουργός το επόμενο διάστημα».
Είναι η πρώτη μέρα της θητείας σας. Ποιος είναι ο στόχος σας;
«Ο γενικός γραμματέας πάντα υλοποιεί τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του υπουργού. Θα προσπαθήσω να ανεβάσουμε το επίπεδο της εκπαίδευσης στη χώρα μας, έχει αρκετά προβλήματα, θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε σε λιγότερο χρόνο για να παραδώσουμε την παιδεία που αξίζουν τα Ελληνόπουλα».