τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ -Κύπρου, όπου συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης του αγωγού East Med.
Πλούσια ατζέντα μεταξύ Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου

Στο επίκεντρο για μία ακόμα φορά βρέθηκε η Κρήτη, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Ισραήλ -Κύπρου, όπου συζητήθηκε η πορεία εξέλιξης του αγωγού East Med.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εκφράστηκε η εκτίμηση ότι μία διακυβερνητική συμφωνία είναι πολύ πιθανό να υπογραφεί ακόμα και μέσα στο 2018, η οποία θα μετατρέπει την Κρήτη σε ισχυρό κόμβο διασύνδεσης και συνεργασιών των τριών χωρών.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του αγωγού αναμένεται να λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μαζί του φέρνει και νέες συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών.

Με βάση τα όσα διαδίδουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο αγωγός East – Med αποτελεί έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, ενώ φαίνεται πως πλέον έχει μπει σε σοβαρή τροχιά υλοποίησης. Με δεδομένες τις όχι και τόσο καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το φυσικό αέριο Ισραήλ και Κύπρου αναμένεται να περάσει υποθαλάσσια μέσω της Κρήτης και να σηματοδοτήσει πιθανά την έναρξη πρόσθετων συνεργασιών και στον τομέα της ασφάλειας.

Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης ο αγωγός East Med
Στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης ο αγωγός East Med

«Όπως αντιλαμβάνεστε, το Κυπριακό όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης, κάνοντας σαφές πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες. Ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες κι ευχαρίστησε «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς».

«Βρισκόμαστε σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία. Είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως «η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν είναι καινοτόμο- και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο ενεργειακός αγωγός είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή ότι θα συζητούσαν τη δημιουργία κοινού αγωγού Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, δείχνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει το έργο, στο οποίο και η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης μπήκε και η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, με την Ελλάδα να δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.