Ακόμα αναζητούν γεωργοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι τα 88 εκατομμύρια λιγότερα, τα οποία δεν δόθηκαν στο πλαίσιο προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Οργανισμός δεν έχει δώσει προς το παρόν κάποια σαφή εξήγηση επί του θέματος, ενώ όλα τα μέλη πλην του προέδρου του έχουν ήδη παραιτηθεί, μετά από το σχετικό αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Με βάση πάντως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από ανεπίσημες πηγές, το ρεπορτάζ της «Π» επιβεβαιώνεται πλήρως, αφού αποκαλύπτει ακριβώς όλες τις σκιώδεις πτυχές του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τις 640.000 κι απ’ αυτούς κρίθηκαν δικαιούχοι της προκαταβολής 538.768.
Δεδομένων των λαθών ωστόσο που έγιναν στην πληρωμή της προκαταβολής για τη βασική ενίσχυση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε την παραίτηση της Διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην καρτέλα των παραγωγών απουσιάζει η αιτιολόγηση και ο τρόπος υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι οι λάθος πληρωμές της 27ης Οκτωβρίου 2023, έγιναν παρά τη συστηματική και αδιάκοπη βοήθεια από την πλευρά του υπουργείου, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε επί υπουργίας Γιώργου Γεωργαντά, για πλήρη ένταξη του συστήματος πληρωμών στο gov.gr, κάτι που δεν υποστηρίχθηκε επαρκώς από τη διοίκηση Σημανδράκου.
Αναφέρεται ότι η φετινή μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ εύρω έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση, τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα και θα καταβληθεί αργότερα.
Από τα 829 εκατομμύρια ευρώ που (με βάση τη μείωση που προέκυψε ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του 2021) ήταν η βασική ενίσχυση, ενεργοποιήθηκαν από τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα 741 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 88 εκατομμύρια λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και επιχειρήσεις του κλάδου, έλαβαν 88 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα αρχικώς προγραμματισμένα, χωρίς καμία εύλογη εξήγηση.
Από τα 741 εκατομμύρια που ενεργοποιήθηκαν, καταβλήθηκαν ως προκαταβολή το 70%, δηλαδή 518 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τελικώς πιστώθηκαν στους δικαιούχους μόνο τα 488,5 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για την νόμιμη και προς το συμφέρον των δικαιούχων πληρωμή των ενωσιακών ενισχύσεων. Είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και στη διευκρινιστική του ανακοίνωση της 1ης Νοεμβρίου, δεν αναφέρεται καν στην απώλεια των 88 εκατομμυρίων.
Υπ’ αυτό το πρίσμα θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον ο Οργανισμός να εξηγήσει αν έγινε καθολικός ή όχι έλεγχος και ποια κριτήρια ακολούθησε για το πώς προκύπτουν τα 6.000 ΑΦΜ τα οποία σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δημιούργησαν τεχνητές συνθήκες για τη λήψη κοινοτικών ενισχύσεων. Είναι μόνο 6.000 ή υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις; Ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός ή καθολικός; Θα βρεθούν κι άλλες περιπτώσεις πέραν των 6.000;
Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν διαμαρτυρίες δικαιούχων από όλη την Ελλάδα, επειδή νιώθουν ότι έχουν αδικηθεί. Βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα αντιδράσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών που εκπροσωπεί περί τα 150 ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) μέσα από τα οποία έχουν υποβληθεί πάνω από 150.000 αιτήσεις δικαιούχων.
Μάλιστα η ΠΕΦΑΣΥ έχει στείλει εξώδικο στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ εκατοντάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα. Παράλληλα η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας στη συνεδρίασή της στις 31/10/23, αποφάσισε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα λάθη στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Αντίστοιχα υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και από κτηνοτρόφους της Ηπείρου.