Στην ανάγκη ενότητας και στον «τόνο» που έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 15ο συνέδριο του κόμματος κινήθηκαν και τα στελέχη και τα μέλη κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.
Σήμερα Κυριακή, το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις της γραμματέως της ΝΔ, Μαρίας Συρεγγέλα, του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γιάννη Πλακιωτάκη, χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και, τέλος, με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στο συνέδριο ήταν οι τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών, όπως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αξιοποιώντας όχι πραγματικά πολιτικά επιχειρήματα, αλλά το συναίσθημα, τον πόνο και το πένθος που η μεγάλη τραγωδία των Τεμπών προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη, νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εξουσία», υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε την μάχη των ευρωεκλογών με πίστη, με αφοσίωση, συντεταγμένα, με ομόνοια, χωρίς αλαζονεία. Και είμαι βέβαιος και όσο και αν έχουν υπάρξει μικρές στεναχώριες δεν θα μας επιτρέψουν να βλάψουμε την πατρίδα, φέρνοντας στην Ελλάδα πολιτική αστάθεια».
«Λάθος μήνυμα»
Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι «στις επικείμενες Ευρωεκλογές δεν πρέπει να σταλεί το λάθος μήνυμα ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο πολιτικής κρίσης θα ήταν πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμησης», προσθέτοντας ότι «ξέρω καλά ότι αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν τις Ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα, να χτυπήσουν καμπανάκι, τους διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται καμπανάκι για να καταλάβουμε τα λάθη μας, δεν είμαστε αλαζόνες. Όλα όσα πετύχαμε δεν ήταν αυτονόητα, τα επόμενα χρόνια θα πάμε καλύτερα, με δύο, όμως, προϋποθέσεις: πρώτον το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και δεύτερον να υπάρχει πολιτική σταθερότητα».
Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν χώρο για ένα απλό μήνυμα αλλά είναι σταυροδρόμι για την συνέχιση της προόδου της χώρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «θέλησαν να μας πείσουν ότι έχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής και δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά» επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ δεν εξαπάτησε τους πολίτες όπως άλλοι που έγιναν κυβέρνηση και από το 35% επέστρεψαν στο 17%».
Η… επανίδρυση του κράτους
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και ότι «η Ελλάδα δεν είναι εισπρακτική εταιρεία ευρωπαϊκών κονδυλίων, είμαστε συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι στο πιο περήφανο πολιτικό εγχείρημα. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα από τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού με μπροσταρή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του καθαρού ευρωπαϊκού λόγου». Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε μια αναφορά του Ν. Δένδια, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στη νέα θητεία της και στην «επανίδρυση του κράτους», φράση που παρέπεμψε ευθέως στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, που την είχε χρησιμοποιήσει στην αρχή της θητείας του, το… μακρινό 2004.
«Στις 9 Ιουνίου, όλες και όλοι, με πρώτο τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, καλούμαστε να κερδίσουμε μία ακόμα εκλογική μάχη. Για να συνεχίσουμε δυναμικά την προσπάθεια για την Ελλάδα της προόδου, της σιγουριάς, της αυτοπεποίθησης, της προοπτικής», είπε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, «το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ αποκατέστησαν τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή μας αποκατέστησαν την ελπίδα των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας μας. […] Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι το κόμμα της αλήθειας και αυτό μας διαχωρίζει από τις ψεύτικες υποσχέσεις εκείνων των κομμάτων που σήμερα ψάχνουν τον δρόμο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Και «αιχμές»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Άνδρεας Νικολακόπουλος, σχετικά με τη στάση της αστυνομίας στην πρόσφατη ανατριχιαστική γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, είπε ότι «δεν θα αφήσουμε ελάχιστες κακές εξαιρέσεις να αμαυρώνουν την εικόνα του έλληνα αστυνομικού, να ακυρώσουν όλες τις πολιτικές που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα και είναι σημαντικές. Και, ναι, το περιπολικό πρέπει να είναι και έχει γίνει στο παρελθόν και ταξί και ασθενοφόρο», αλλά σημείωσε, επίσης, ότι «η αντιπολίτευση έχει μάθει μόνο να κάνει εύκολη και ανέξοδη κριτική εκ των υστέρων χωρίς να έχει κάνει ποτέ μια σοβαρή πρόταση για την ενδυνάμωση του ρόλου του αστυνομικού, γενικώς χωρίς να έχει κάνει τίποτα για την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικά στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας δεν έκαναν τίποτα απολύτως».
Λίγο-πολύ αυτό το κλίμα επικράτησε στις ομιλίες των στελεχών κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, όπου μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ , , ενώ στις «αιχμές» που ακούστηκαν πρέπει να προστεθεί και αυτή του βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια – ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση – σημείωσε ότι «ακόμη και η ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία παρακολουθεί αμήχανα τον αποχρωματισμό των ευρωπαϊκών παραδόσεων από οποιαδήποτε αναφορά στις κοινές μας χριστιανικές ρίζες, εξαιτίας ιδεοληπτικών τάσεων που προωθούν την νεφελώδη πολυπολιτισμικότητα, την άτεγκτη πολιτική ορθότητα, τον ακραίο δικαιωματισμό της “woke” κουλτούρας». Ωστόσο, συμπλήρωσε για τις ευρωεκλογές ότι «η όποια διάθεση – εκ του ασφαλούς – ψήφου διαμαρτυρίας, μπορεί να ζημιώσει τη σταθερότητα και την πορεία προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να δοθεί η αφορμή στις δυνάμεις του λαϊκισμού να υπονομεύσουν το έργο που ξεκινήσαμε το 2019».