ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για όλα ή σχεδόν για όλα απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε 50 ερωτήσεις από δημοσιογράφους όλης της χώρας, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, στις φοροελαφρύνσεις, στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος από το 2021, διαβεβαίωσε ότι κανένα επίδομα δεν πρόκειται να ανακοπεί και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Για τα εργασιακά υποστήριξε ότι στόχος τους είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και η πάταξη κάθε μορφής εργασιακής αυθαιρεσίας, αναγγέλλοντας ότι πάμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο του 2020. Η κυβέρνηση προχωρά σε προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και δεν θα περιοριστεί στην αναλογία 1 προς 5 αφού οι συνθήκες επιτρέπουν και καλύτερα.

Πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, δεν συνδέει τον εκλογικό νόμο με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στον Ερντογάν και στην Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στο μεταναστευτικό.

Μέχρι και ερώτηση για την ταινία του Γαβρά δέχθηκε,  ενώ στο παρά ένα της λήξης της συνέντευξης ερωτήθηκε για τη σχέση του με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της ατζέντας των ερωτήσεων, με το αεροδρόμιο του Καστελλίου και τον ΒΟΑΚ να επικεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδικότερα,

-ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να συνδέσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρόθεσή του να φέρει στη Βουλή την ψήφο των ομογενών. Εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του για το σύστημα της απλής αναλογικής «ένα κόμμα με 40% πρέπει να μπορεί να κυβερνά άνετα» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως όποτε και αν γίνουν οι εκλογές – στόχος είναι το 2023 – θα έχουμε διπλές κάλπες, προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία.

-βάζει στο συρτάρι την εξεταστική που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Δεν θα μετατρέψω την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Το 2015 έχει κριθεί ήδη πολιτικά». Ωστόσο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Βαρουφάκης τον οποίο κατηγόρησε για «αλαζονεία και ασχετοσύνη που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή».

– Απέφυγε να απαντήσει αν ο Προκόπης Παυλόπουλος θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε ο πρωθυπουργός.

– Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη.

-για την ΔΕΗ υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητά της και  να εξυγιανθεί

– Από το 2021 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος καθώς υπολογίζουν ότι τότε θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τις κινήσεις αυτές.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούλιο του 2020.

– Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί και προσωπική του δέσμευση στη μνήμη της μητέρας του. Για τα εργασιακά επισήμανε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαβεβαίωσε ακόμα τους συνταξιούχους ότι θα σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και θα εξετάσουν σε βάθος χρόνου τα δημοσιονομικά περιθώρια για επιστροφές. Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις τόνισε ότι είναι απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές.

-Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις

Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές.

-Για Ερντογάν ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επενδύσει στον διάλογο, διαμηνύει ωστόσο ότι «δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη για να πάρει περισσότερα κονδύλια. Έχει πάρει ήδη πολλά χρήματα, περίπου 6 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

-για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη, που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

-για τα γλυπτά του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός τόνισε: «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει».

-για τις σχέσεις του με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη απάντησε ότι δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση με τον επιχειρηματία. «Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο».

-ακόμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντός του μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προειδοποιώντας ότι θα είναι αμείλικτοι με όσους παρανομούν με τις ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων. Για το άσυλο ανέφερε ότι ήδη «δουλεύει» η κατάργησή του και σημείωσε: «κάναμε μία πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική». Για τις κακοποιήσεις ζώων τόνισε ότι θα υπάρξει συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα και το σύγχρονο πλαίσιο θα θέτει και τους δήμους προ των ευθυνών τους.