Σοβαρά τα προβλήματα των ανατιμήσεων στην αγορά
Σοβαρά τα προβλήματα των ανατιμήσεων στην αγορά

Μπορεί η κυβέρνηση σήμερα να ψηφίζει σχετική τροπολογία για την ανάσχεση της ακρίβειας ειδικά στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο φαίνεται πως η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τα κυβερνητικά χέρια και γίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, ένα νέο κι ακόμα πιο γενικευμένο κύμα αυξήσεων βρίσκεται προ των πυλών, με τον χειμώνα να αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ακρίβειας εντοπίζονται προς το παρόν στο λάδι, που μπορεί μεν να θεωρούνται «ευλογία» για τους παραγωγούς, αλλά την ίδια στιγμή αποτελούν «κατάρα» για τους καταναλωτές, καθώς και για την κυβέρνηση που προσπαθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Την ίδια στιγμή, μικρά προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε σχέση με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οδικά δίκτυα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα ωστόσο μοιάζει να είναι το μικρότερο σε σχέση με αυτά που έρχονται. Διότι μέχρι στιγμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται προς το παρόν ελλείψεις μικρής κλίμακας. Τα πραγματικά δυσοίωνα αποτελέσματα όμως δεν έχουν ακόμα φανεί ούτε στην εθνική αγορά ούτε και στην Κρήτη.

«Θεωρούμε βέβαιο πως θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη συνέχεια» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων στο Οροπέδιο Γιάννης Ορφανός κι εξηγεί ότι μοναδική πηγή τροφοδοσίας ζωοτροφών για τα ζώα τους ήταν η περιοχή του κάμπου.

«Αν δεν έχουμε να ταΐσουμε τα ζώα μας, τι θα προσφέρουμε και τι γάλα θα παράγουν» αναρωτιέται, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική αναφορικά με τις ζωοτροφές, ειδικά στο Οροπέδιο.

«Μα και να υπάρξει λύση, αυτή θα είναι δυο και τρεις φορές πιο ακριβή» σημειώνει με νόημα, τονίζοντας πως η Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει και να αναζητήσει λύσεις στο πρόβλημα, διαφορετικά η επιβίωση του κλάδου βρίσκεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Στο μεταξύ, κι ενώ πλέον οι καταστάσεις έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο με τις ανατιμήσεις να είναι διαρκείς, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει πως μπορεί να αναχαιτίσει τα προβλήματα και να βάλει φρένο στην κούρσα της ακρίβειας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μάλιστα προσπάθησε να κάνει σαφές ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, που δεν έλαβε καμία άλλη χώρα.

«Όπως κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο κάνουμε και στο θέμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα, με δράσεις και μέτρα που δεν έκανε καμία άλλη χώρα» είπε ο κ. Σκρέκας για να προσθέσει: Και το καλάθι του νοικοκυριού, και η ειδική σήμανση στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5%, για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι μέτρα που έχει λάβει πρώτη η Ελλάδα, και μόνο η Ελλάδα, και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και θα κριθούμε για αυτά».

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σήμερα το λάδι έχει φτάσει να έχει τιμή χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό, στα 8 ευρώ: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης».

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
δίνει ο Στέλιος Κούλογλου
Για το γάλα, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 15,1% και στην Ελλάδα 6,3%. Για το ελαιόλαδο είπε ότι ήταν 52,5% ο ετήσιος πληθωρισμός ενώ στην Ελλάδα 23,5%, στα ζυμαρικά 2,9% ο πληθωρισμός στην Ισπανία και 0,1% στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου του 2024 και οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να το δηλώσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2023.

Στο ίδιο πλαίσιο, η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα προβλέπει ότι τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή εκείνων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων για τον έγκαιρο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών αντιμετώπισης των ατελειών της αγοράς.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, το πρόστιμο θα είναι 50.000 ευρώ για κάθε απόκρυψη στοιχείων.

Επίσης τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να ενημερώνουν για τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων και το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει τις ενδεικτικές τιμές στους καταναλωτές, μέσω των ιστοτόπων του υπουργείου Ανάπτυξης και της γενικής γραμματείας Εμπορίου, καθώς και του «e-katanalotis».