Τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια της γενικότερης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ενώ όμως θεωρητικά παραμένουν ανοικτά, πρακτικά σχεδόν δεν λειτουργούν, αφού όλα τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα κι έχουν επηρεάσει δραματικά τους τζίρους των πρατηρίων.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, είχε ήδη ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου. Λόγω των έκτακτων συνθηκών ωστόσο, η Ομοσπονδία επανέρχεται με ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει όχι μόνο τον επιχειρηματικό κλάδο των πρατηριούχων, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτόν.
Η Πανελληνία Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, κάνει σε σχετική ανακοίνωση της λόγο για μια «κρίσιμη κατάσταση» την οποία καλείται να αντιμετωπίσει, διεκδικώντας πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία ζητά να ενταχθούν τα πρατήρια στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων τους, αφού όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση τα «πρατήρια καταγράφουν αποδεδειγμένα με βάση το σύστημα εισροών εκροών πτώση τζίρου άνω του 60% και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, θα αδυνατούν πλέον οικονομικά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους».
Οι πρατηριούχοι ζητούν επίσης τα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας να λειτουργούν μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα με περιορισμένο ημερήσιο ωράριο, ενώ παράλληλα ζητούν και την αναστολή λειτουργίας των πλυντηρίων αυτοκινήτων για την προστασία των εργαζόμενων στα πρατήρια από τη διάδοση του κοροναϊού.