Πώς προδιαγράφεται το μέλλον των Κρητικών αξιωματικών που είναι ψηλά στην ιεραρχία
Πολιτικό παρασκήνιο με έντονο το κρητικό στοιχείο κρύβεται πίσω από τις φημολογούμενες και με μεγάλη πιθανότητα να γίνουν κρίσεις στην Αστυνομία το αμέσως προσεχές διάστημα.
Κεντρικά πρόσωπα για τις εξελίξεις, με βαρύνουσα μάλιστα σημασία, αποδεικνύονται δύο Κρητικοί ανώτατοι αξιωματικοί, οι κύριοι Καραμαλάκης και Δασκαλάκης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τον προσφάτως- μετά τη τραγωδία στο Μάτι- τοποθετημένο αρχηγό του Σώματος, Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Είναι κοινό μυστικό ότι σε περίπτωση παραμονής του κ. Καραμαλάκη στο Σώμα και με ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης, τότε θεωρείται το «φαβορί» για την ηγεσία της Αστυνομίας, καθώς είναι δεύτερος στην ιεραρχία.
Υπενθυμίζεται ότι προωθήθηκε αιφνιδιαστικά σχέδιο προεδρικού διατάγματος της υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δυνατότητα εκτάκτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία.
Όπως έγινε γνωστό χθες από πληροφορίες του site bloko.gr, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει παράνομες τις έκτακτες κρίσεις και, εάν γίνουν, δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα αυτών και θα επαναφέρει όσους εκ των αξιωματικών αποστρατευτούν, λόγω των έκτακτων κρίσεων, εάν φυσικά γίνουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ φαίνονταν να είχαν αναβληθεί ύστερα από αναφερόμενες αντιρρήσεις της κυρίας Γεροβασίλη αλλά και στελεχών του Μαξίμου.
Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας παρέμενε άγνωστο αν υπήρξε άρση αντιρρήσεων ύστερα από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα, την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας όπως κι άλλα συμβάντα αλλά κι αν υπήρξαν κι άλλες κομματικές σκοπιμότητες. Όμως ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρξε από την αρχή συνεννόηση για την σιωπηρή σύνταξη του νομοθετήματος, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Όπως αναφέρει το «Βήμα» ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζε τους τελευταίους μήνες την δυσφορία του για τις επιλογές αλλά και την αδράνεια πολλών ανωτέρων κι ανωτάτων αξιωματικών και επιζητούσε την πλαισίωσή του από άτομα του περιβάλλοντός του. Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν «βαθιές τομές» κι αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ κι αλλαγές σε κρίσιμα πόστα.
Η προώθηση αυτού του διατάγματος στο Συμβούλιο Επικρατείας προσδιορίζεται κι ως η «θωράκιση» του νομοθετήματος από πιθανές προσφυγές που αναμένονται σε περίπτωση ενδιάμεσων κρίσεων κι αφού υπάρχουν, το τελευταίο τρίμηνο, αντιδράσεις κορυφαίων αξιωματικών στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ.
Με πολλούς αξιωματικούς ν’ αποδίδουν στον κ. Ανδρικόπουλο «ότι οι τωρινές επιλογές του αποτελούν «απάνηση» στην προσπάθεια παραγκωνισμού κι αποπομπής του στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ στις αρχές του 2018, όταν και παρέμεινε στην Αστυνομία στην θέση του υπαρχηγού του Σώματος την τελευταία στιγμή».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είναι πρωτοφανές να υπάρχουν κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ τέτοια κρίσιμη εποχή. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ λόγω ακριβώς της ανασφάλειας ανωτάτων αξιωματικών που αισθάνονται ότι είναι υπ´ ατμόν και μπορεί να φύγουν από την Αστυνομία ανά πάσα στιγμή».