από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, και βυθίστηκε μέσα σε απερίγραπτες ποσότητες νερού η Αλικαρνασσός

Οι καταιγιστικές νεροποντές που ράπισαν τις τελευταίες μέρες το Ηράκλειο έδειξαν όλα τα ευάλωτα στοιχεία της πόλης που δέχτηκε ανηλεή επίθεση τεράστιων όγκων νερού, που αποδείχτηκαν πολύ ισχυρότεροι της φέρουσας ικανότητας του συστήματος των αγωγών ομβρίων.

Εφιαλτική ήταν η κατάσταση και στους δρόμους της πόλης όπου η Πολιτική προστασία Δήμου μέσα σε 48 ώρες δέχτηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για αποκατάσταση προσβασιμότητας του οδικού δικτύου κυρίως σε  συνοικιακούς δρόμους της πόλης.

Η περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού «χτυπήθηκε» βαριά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, και βυθίστηκε μέσα σε απερίγραπτες ποσότητες νερού, γεγονός στο οποίο φαίνεται ότι είχε σοβαρή αλληλεπίδραση το φράξιμο ενός μεγάλου αγωγού ομβρίων που περνά από την οδό Αρχιμήδη και αναπτύσσεται κάτω από τους διαδρόμους του αεροδρομίου για να καταλήξει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός είχε καθαριστεί από το προηγούμενο  βράδυ και το πρωί ήταν λειτουργικός, όταν άρχισε η δυνατή νεροποντή τράβηξε μέσα του φερτά υλικά ογκώδη αντικείμενα ακόμα και ξύλινες παλέτες με αποτέλεσμα να φράξει και να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το πρόβλημα το οποίο εμφανίστηκε ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική σύσκεψη αύριο Παρασκευή με τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΗ του αερολιμενάρχη κ. Πλιάκα και του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Το μικρό ρέμα… υπεράνω υποψίας μετατράπηκε σε ασυγκράτητο ποτάμι

Ένα μικρό ρέμα που αναπτύσσεται σε μια διαδρομή από Σκαλάνι μέσω ΒΙΠΕ  και καταλήγει στον Καρτερό, μέσα σε ελάχιστη ώρα καταιγιστικής νεροποντής μετατράπηκε σε ασυγκράτητο ποτάμι και κυριολεκτικά από θαύμα δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός ο οποίος σημειώνει ότι  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφού η εμπειρία  που αποκτούμε από τις τελευταίες  καταιγιστικές νεροποντές δεν έχει καμία σχέση με αυτά που μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σε επίπεδο σχεδιασμού και στρατηγικής διαχείρισης.

Αυτό το οποίο διαπιστώνουν τα στελέχη της δημοτικής Αρχής είναι ότι η πρόσφατη κακοκαιρία θα πρέπει να είναι η αφετηρία ενός νέου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική οργάνωση της πόλης. Για παράδειγμα ένα μείζον θέμα το οποίο αναδεικνύεται είναι η φέρουσα ικανότητα των φρεατίων που όπως αποδείχτηκε δεν μπορούσαν να τραβήξουν τους μεγάλους όγκους νερού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά στις εισόδους της πόλης για παράδειγμα θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα φρεάτια ή οι αγωγοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διατομή. Σίγουρα όμως θα πρέπει να δρομολογηθεί μια τεχνική λύση τονίζουν στελέχη της δημοτικής Αρχής.

Όπως σημειώνουν  όλα δείχνουν ότι τα τελευταία καιρικά φαινόμενα όπου τα δίκτυα ομβρίων ήταν μειωμένης απορροφητικότητας σε σχέση με τους όγκους νερού που δέχτηκε η πόλη είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που θα το βρούμε ξανά μπροστά μας και πρέπει να λυθεί πριν χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει ότι η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταπτώσεις πρανών σε πολλούς δρόμους της πόλης  και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να αποκατασταθούν.