Υπουργικό Συμβούλιο

Μόνο κατά επτά ημέρες εγκρίθηκε η παράταση υπαγωγής της ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία πρακτικά έληγε χθες.

Το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε μεγάλη βαρύτητα παράλληλα στις δράσεις για το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα, ενώ παρουσιάστηκε επίσης το πλήρες σχέδιο για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Σε σχέση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και παρά το γεγονός πως εκφράζονταν θέσεις περί παράτασης δεκαπενθημέρου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση για μία μόλις εβδομάδα.

Στο πλαίσιο του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν παράλληλα το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με φόντο τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια, αλλά και το σχέδιο νόμου για τις αντικαπνιστικές ρυθμίσεις.

Την παρουσίαση για το αντικαπνιστικό σχέδιο νόμου έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας πως η κατάθεσή του θα γίνει το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους δημόσιους χώρους, ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ, με ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό, στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση από τη μία πλευρά, αλλά και την ανάγκη ευελιξίας που θα επιτρέπει την άμεση αντίδραση σε έκτακτες συνθήκες.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η καθιέρωση του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο. Στο σχέδιο συγκαταλέγονται, επίσης, η καθιέρωση κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία τακτής προθεσμίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό αποφασίστηκαν τα εξής:

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα. Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τις προτάσεις για αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και για το θεσμικό πλαίσιο της Διαμεσολάβησης.