Τήνο
Πλήθος πιστών και φέτος στην Τήνο

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του Καλοκαιριού»,  μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας τιμήθηκε και φέτος  με λαμπρότητα και ευλάβεια σε ολόκληρη την χώρα.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια ξεχωριστή γιορτή για τους Έλληνες ενώ κάθε χρόνο  αναβιώνουν αμέτρητα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί που κατέκλυσαν και φέτος  τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Κρήτης και γιόρτασαν   την κοίμηση της Θεοτόκου.

Παναγία Καμαριανή
Πλήθος πιστών και φέτος στην Παναγία την Καμαριανή

Στο νομό Ηρακλείου οι Μονές Καλυβιανής, Παλιανής, Αγκαράθου, Οδηγήτριας, Κουδουμά και Αγία Μονή Βιάνου  συγκέντρσαν  και φέτος πλήθος πιστών .  Στο Ηράκλειο οι κυριότεροι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιορτάζαν  χθες ήταν  η «Παναγίτσα» στο Μασταμπά, η «Βουτιανή» και η Παναγία Καμαριανή στη Ν. Αλικαρνασσό οι οποίεςεπίσης πλημμύρισαν από πιστούς.

Παναγία Χαρακιανή
Πομπή χιλιομέτρων και φέτος στη λιτάνευση της Εικόνας στην Παναγία την Χαρακιανή

Στη Μονή Κουδουμά

Από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες είναι οι νέοι και οι νέες που φτάνουν την παραμονή στη Μονή και με υπνόσακους αλλά και σκηνές, κατακλύζουν την παραλία κάτω από το μοναστήρι και τόσο την ίδια μέρα όσο και ανήμερα της γιορτής, συμμετέχουν στις λειτουργίες με κατάνυξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Μακάριος Σπυριδάκης «Η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου στη Μονή Κουδουμά έχει κάτι το ξεχωριστό. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ο κόσμος που συρρέει στην Μονή είναι πολύς και καταφθάνει στον απόμακρο αυτόν τόπο για να συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες και ιδιαίτερα στις ιερές παρακλήσεις, για να εκπληρώσει επίσης κάποιο τάμα και να εξομολογηθεί. Όλος αυτός ο κόσμος τρώει μαζί με τους μοναχούς στη μοναστηριακή τράπεζα και φιλοξενείται στους ξενώνες της Μονής ή στην παραλία που απέχει μόλις μερικά μέτρα από τα τείχη της Μονής. Κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 14 και στις 15 Αυγούστου, ο στολισμένος επιτάφιος της Παναγίας, η περιφορά του στην Ιερά Μονή και τα εγκώμια που ψάλλονται προς την Υπεραγία Θεοτόκο, δημιουργούν ένα κατανυκτικό κλίμα που αγγίζει οποιονδήποτε πιστό που βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στην Ιερά Μονή Κουδουμά. Οι εορτασμοί της περιόδου εκείνης κορυφώνονται στην πρωινή Θεία Λειτουργία οπότε οι προσκυνητές μετέχουν σε αυτήν και κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων».

Φέτος, όμως, στη Μονή Κουδουμά, ο εορτασμός είχε  περισσότερους συμβολισμούς   καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο (άρα για πρώτη φορά στον εορτασμό της Παναγίας στις 15 Αυγούστου) στη Μονή μετά από 960 χρόνια επέστρεψαν τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη, που ασκήτεψε στα σπήλαια της νότιας Κρήτης και εκοιμήθη στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ. Τετρακόσια χρόνια μετά το έτος 1058 μ.Χ. Βενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο και το μετέφεραν στην Βενετία όπου και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος. Εκεί, τοποθετημένο στο παρεκκλήσι του Αγίου Βενεδίκτου, παρέμεινε μέχρι την επιστροφή του.

Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες της Ιεράς Μονής Κουδουμά σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της μορφής του Αγίου Κοσμά για την εκκλησία της Κρήτης και κατάφεραν να πείσουν το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας να επιστρέψει έστω προς το παρόν ένα ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα το Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Στην Τήνο

Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας η Τήνος «υποδέχτηκε» τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο ναός της Παναγίας γέμισε και φέτος από χιλιάδες πιστούς. Μικροί και μεγάλοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν το νησί της Παναγίας για να παραστούν στους εορτασμούς της μεγαλύτερης θεομητορικής γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κι όχι μόνο, έρχονται να ανάψουν στη χάρη της ένα κερί και να πάρουν την ευλογία της.

Στις εκδηλώσεις τιμάται και η μνήμη όσων χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου του 1940.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τελέστηκαν στο στίγμα του καταδρομικού ΕΛΛΗ από τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, αρχηγού του Γενικού επιτελείου Ναυτικού.

 Στην Παναγία  Σουμελά

Στην Παναγία Σουμελά, σύμβολο της ποντιακής πίστης, πανελλήνιο προσκύνημα αποτελούν η εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού. Εκεί, στις πλαγιές του Βερμίου, χιλιάδες ήταν και φέτος οι  προσκυνητές, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό  που συμμετείχαν  στις ιερές ακολουθίες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην Εκατονταπυλιανή

Στην Πάρο, έγινε χθες πόλος έλξης, γιορτάζει η Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός της, για τον οποίο υπάρχουν δύο ονομασίες, «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή», βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, Παροικιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Άλλοι θρύλοι αναφέρονται στην Αγία Ελένη που, στον δρόμο για τους Άγιους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε έναν μικρό ναό που βρισκόταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι. Φημολογείται, επίσης, ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.