“Τρελά” λεφτά

Σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη τα οποία αποκομίζουν ετησίως οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα, με το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών να αποτελούν τις δύο κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη χώρα. Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα το 2017.

Στις σελίδες του πορίσματος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», γίνεται εκτενής αναφορά στη συμμετοχή ξένων μαφιών στα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ένοπλες ληστείες, ενώ οι αναλυτές της αστυνομίας διαπιστώνουν και επισημαίνουν τη δυνατότητα που έχουν οι έγκλειστοι κακοποιοί να διοικούν μέσα από τη φυλακή τις παράνομες «επιχειρήσεις» τους. «Διαπιστώθηκε η συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες ατόμων που είναι έγκλειστα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας» επισημαίνεται στο πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ.

Παράτυπη μετανάστευση

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, την παράτυπη μετανάστευση, στην έκθεση αναφέρεται ότι η διακίνηση αλλοδαπών «εξακολουθεί και το 2017 να αποτελεί τη μεγαλύτερη παράνομη αγορά στην Ελλάδα». Οι συλλήψεις μεταναστών μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016, ωστόσο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των διακινητών που έπεσαν στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται κυρίως για υπηκόους Συρίας, Ελλάδας, Πακιστάν, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, το 2017 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις κατασχέσεις ακατέργαστης κάνναβης προερχόμενης από την Αλβανία, ενώ η Ελλάδα περιγράφεται ως χώρα transit για την ηρωίνη που παράγεται στην Ασία και διακινείται στην Ευρώπη μέσω του «Νότιου Βαλκανικού Αξονα». Η Αλβανία χαρακτηρίζεται ως η υπ’ αριθμόν ένα παραγωγός χώρα χασίς στην Ευρώπη και μάλιστα στην έκθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι αρκετές από τις ποσότητες ινδικής κάνναβης που διακινήθηκαν μέσω Ελλάδας κατέληξαν στην Τουρκία και αντηλλάγησαν με φορτία ηρωίνης. «Το 2017 επιβεβαιώθηκε και πάλι ότι για την αγορά της ηρωίνης από την Τουρκία χρησιμοποιούνται ως αντίτιμο ποσότητες κάνναβης προερχόμενης από την Αλβανία».

Ειδική μνεία γίνεται στην κατάσχεση τον Δεκέμβριο από το Λιμενικό 6 τόνων κατεργασμένης κάνναβης στο ρυμουλκό «Andreas» νότια της Κρήτης. Το φορτίο της «σοκολάτας» είχε προέλευση τη Συρία και μεταφερόταν με τελικό προορισμό τη Λιβύη, μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων. «Η Λιβύη, μετά την έναρξη της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει, έχει μετατραπεί σε κόμβο για τη διακίνηση του χασίς προς την Ε.Ε. μέσω της Μεσογείου» σημειώνεται στις σελίδες της έκθεσης.

Αναφορικά με τα εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, η ΕΛ.ΑΣ. το 2017 διαπίστωσε τα ακόλουθα: «Οι ελληνικές, οι γεωργιανές και οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες εξακολουθούν να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ παρατηρείται και έντονη συμμετοχή Ρομά». Στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές στη σύλληψη των επονομαζόμενων «ληστών των χρηματοκιβωτίων», που πραγματοποιούσαν ληστείες σε εταιρείες στην Αττική, καθώς επίσης και στην εξιχνίαση κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από νοσοκομεία, το καλοκαίρι του 2017.

Στην αντίστοιχη ετήσια έκθεση του 2016, η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιπλέον επισημάνει τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, καθώς επίσης και ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών είχε εκμεταλλευθεί τις «νομότυπες δομές της χώρας για τη διευκόλυνση και απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους».

Το 2016 όπως και το 2017 το ετήσιο κέρδος που αποκόμισαν οι εγκληματικές ομάδες εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ.