Οι δύο μονομάχοι, Γ. Κουράκης και Β. Λαμπρινός, μπαίνουν πια στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου, όμως ήδη η αναμέτρηση του πρώτου γύρου των εκλογών έχει διαμορφώσει μια νέα και εντελώς πρωτόγνωρη πραγματικότητα στη Λότζια.
Επτά παρατάξεις (πολλές από τις οποίες είναι νεοσχηματιζόμενες) καταλαμβάνουν πλέον τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας του δεύτερου γύρου, που βρίσκεται προ των πυλών. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις αλλάζουν άρδην το τοπίο στη Λότζια.
Όχι μόνο διότι διπλασιάζεται ο αριθμός των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και επειδή αυτές οι παρατάξεις είναι και εν δυνάμει συμπολίτευση, ανάλογα με τον τρόπο που θα τοποθετηθούν στη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφώσει η κρίσιμη αναμέτρηση της αυριανής δεύτερης Κυριακής.
Σε αυτή τη φάση πάντως, οι επτά παρατάξεις που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου βρίσκονται σε μια κατάσταση έντονης περισυλλογής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται και ένα κλίμα εσωστρέφειας, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό το οποίο ανέμεναν.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κάποιοι δείχνουν να μην μπορούν πολιτικά να τοποθετηθούν στο ερώτημα της επόμενης μέρας, που έχει τεθεί στην κάλπη του δεύτερου γύρου, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν το αποτέλεσμα της κάλπης της πρώτης αναμέτρησης. Επίσης είναι φανερό ότι κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να απέχουν ή να μην στηρίξουν κανέναν από τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου, εκτιμώντας ότι με κανέναν από τους δύο δεν συμπλέουν πολιτικά.
Χαμένοι και κερδισμένοι της αναμέτρησης
Εσωτερικός διάλογος μετά την ήττα
Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη των «Ενεργών Πολιτών» παραμένει η τρίτη πολιτικά δύναμη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως είναι φανερό ότι η θέση αυτή απέχει πολύ από αυτό που επιδίωξε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η καταγεγραμμένη απώλεια των εννέα μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2014 έχει ανοίξει ένα μεγάλο διάλογο στο εσωτερικό της παράταξης που προσπαθεί να αποτιμήσει τι έφταιξε και τι δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα η δύναμή της να εγκλωβιστεί στο 12,16%, ενώ όπως είχε εκτιμηθεί από τα στελέχη της, είχε προοπτικές να ανέβει τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι ψηλότερα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε είναι ότι μόνο έξω από τις προσδοκίες αλλά και από το κλίμα νίκης που είχε καλλιεργήσει δημιουργώντας ελπίδες -αν όχι βεβαιότητες- για μια μεγάλη ανατροπή. Η ήττα του εκλογικού στόχου που είχε τεθεί είναι φανερό ότι έχει δημιουργήσει έντονη συναισθηματική φόρτιση, πικρία και απογοήτευση που μένει να αποδειχτεί πώς θα αλληλεπιδράσει με τις πολιτικές αρχές που την εκπροσωπούν και πώς θα εκφραστεί στην κάλπη.
Επισήμως βέβαια, εκτός από το κάλεσμα της παράταξης στους Ηρακλειώτες να συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο, δεν προκύπτει καμία ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση για το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί η ψήφος των πολιτών. Ωστόσο, είναι φανερό ότι το εκλογικό ποσοστό των «Ενεργών Πολιτών» είναι η πηγή από την οποία θέλουν να πιουν νερό και οι δύο μονομάχοι της Λότζια, που συζητούν με τα στελέχη της παράταξης για την επόμενη μέρα…
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι η ώρα των πολιτών επιλογών για την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη στον Δήμο Ηρακλείου, που καλείται μέσα από τις πολιτικές συνεργασίες που της έχουν προταθεί να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει…
Ο μεγάλος κερδισμένος του πρώτου γύρου
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την παράταξη του Γιώργου Σισαμάκη «Ηράκλειο για όλους», που αναμφίβολα είναι μεγάλος νικητής της αναμέτρησης του πρώτου γύρου.
Ο νεοεμφανιζόμενος στα δημοτικά πράγματα Γιώργος Σισαμάκης και “Βενιαμίν” υποψήφιος δήμαρχος, πέτυχε ένα υψηλό εκλογικό αποτέλεσμα, που ισχυροποιεί τη θέση του στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου με τέσσερις θέσεις.
Τέθηκε επικεφαλής ενός καθόλου εύκολου εγχειρήματος, μιας προσπάθειας νέων ανθρώπων, που διατύπωσαν την άποψή τους για τον Δήμο και αποδείχτηκε ότι κέρδισαν σημαντική διεισδυτικότητα στην κοινωνία.
Ο κ. Σισαμάκης με το 8,70% ανά χείρας είναι ένας ισχυρός ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των εκλογών και η είσοδος του στο Δημοτικό Συμβούλιο συνοδεύεται με τις καλύτερες προοπτικές, που μένει να αποδειχτεί πώς θα τις αξιοποιήσει.
Χωρίς πολιτικές εκπτώσεις
Την πέμπτη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλαμβάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», μια από τις παλαιότερες παρατάξεις, που έχει γράψει τη δική της ιστορία στη διαδρομή του Δήμου Ηρακλείου. Με δυναμικά ανανεωμένη εκπροσώπηση από νέους ανθρώπους, και σε επίπεδο επικεφαλής, διεκδίκησε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που οι γενικότερες συγκυρίες φάνηκε ότι δεν ευνόησαν.
Η παράταξη μπορεί να είδε τα ποσοστά της να χαμηλώνουν, αλλά κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των εδρών της στο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχει και στη νέα δημοτική περίοδο δυναμική εκπροσώπηση.
Ο Δημήτρης Βρύσαλης είναι το νέο πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στο τιμόνι της παράταξης, που εκπροσωπεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση από όλες τις άλλες παρατάξεις, και στη βάση αυτή αναμένεται να μην προσχωρήσει σε προτάσεις συνεργασίας με αντάλλαγμα την εξουσία, κάνοντας στο ελάχιστο «έκπτωση» στα πιστεύω του…
Με το βλέμμα στο συνολικό πολιτικό κάδρο της Λότζια
Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επιστρέφει μετά από δεκαετίες στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας κερδίσει 4,25% των ψήφων του εκλογικού Σώματος, μέσα από την παράταξη «Συνεργασία για το Ηράκλειο».
Είναι φανερό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απέχει κατά πολύ από τον πολιτικό στόχο που είχε τεθεί και επεδίωκε να αγγίξει η δημοτική παράταξη σε όλη τη διαδρομή του προεκλογικού αγώνα, το οποίο επιχειρείται να ερμηνευτεί από την παράταξη με το βλέμμα στραμμένο στο συνολικό πολιτικό κάδρο της Λότζια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι ο κ. Κουκιαδάκης είναι διατεθειμένος να πορευτεί είτε μέσα από μια παραγωγική αντιπολίτευση είτε μέσα από μια πολιτική σύμπραξη, που μένει να αποδειχτεί μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.
Αυτή τη φορά επικεφαλής
Ανοικτός στη σύνθεση και τη συνεργασία ο Π. Ινιωτάκης, επικεφαλής της εκλογικής καθόδου της «Σύμπραξης Δημοτών» με την «Άμεση Δημοκρατία», μετά το 3,89% που τον έθεσε εκτός του δεύτερου γύρου των εκλογών.
Το καθόλου εύκολο εγχείρημα του κ. Ινιωτάκη τον κατέταξε στην 7η θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, που σίγουρα δεν ήταν αυτό που οραματίστηκε ο ίδιος και η παράταξης του, που είχαν ξεκάθαρα υψηλότερη πολιτική στόχευση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που η πραγματικότητα δείχνει είναι ότι ο κ. Ινιωτάκης κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά ως επικεφαλής παράταξης και μένει να αποδειχτεί προς ποιά κατεύθυνση θα επιλέξει να πορευτεί απαντώντας σε πρώτη φάση στο δίλημμα του δεύτερου γύρου.
Με διπλή εκπροσώπηση
Η Ευαγγελία Σχοιναράκη Ηλιάκη ήταν το πρόσωπο που επέλεξε χρονικά να ανακοινώσει τελευταία την υποψηφιότητά της σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθυποψηφίους της, αφού πρώτα ζύγισε μια σειρά από παράγοντες, εκτιμώντας, όπως και η ίδια επανέλαβε πολλές φορές, ότι ήρθε η ώρα το Ηράκλειο να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο.
Ωστόσο το ποσοστό του 3,46 % δεν ευνόησε τον πολιτικό στόχο της, που είναι φανερό ότι απέχει από αυτό που ο συνδυασμός προσπάθησε σε όλη τη δύσκολη προεκλογική περίοδο. Η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται ότι απασχολεί την παράταξη που ωστόσο έχει πετύχει να εκπροσωπείται με δύο δημοτικούς συμβούλους στα έδρανα της Λότζια.
Ο “στρατιώτης” Μανόλης Βασιλάκης
Ο Μανόλης Βασιλάκης μπορεί να ήταν ο μεγάλος “στρατηγός” του ψηφοδελτίου της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, αλλά όλοι ξέρουν ότι πάνω από όλα είναι ένας συνειδητός “στρατιώτης” που δεν αρνείται για κανένα λόγο καμία δύσκολη αποστολή, αρκεί να υπηρετήσει το καλό της παράταξής του.
Το 2,41% και η τελευταία θέση στην εκλογική κατάταξη δεν χαροποιεί κανέναν στην παράταξη, που όμως κατάφερε να επανέλθει στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου δυναμικά ως σχήμα, που στη 10ετία του ’90 άσκησε δυναμικό ρόλο από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Ακολούθως συνεργάστηκε με τον Γ. Κουράκη και αυτή τη φορά επίλεξε την ανεξάρτητη κάθοδό της. Μένει να αποδειχτεί τι από τα δύο θα επιλέξει αυτή τη φορά στη νέα δημοτική περίοδο, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.