Οι ΑΝΕΛ κατρακυλούν και ο Καμμένος εκβιάζει

Τη δέσμευση ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν θα κυρωθεί αν δεν ερωτηθεί ο λαός ή αν δεν περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή (180 ψήφους) έκανε δημοσίως ο Πάνος Καμμένος, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στη σκιά της ηχηρής απουσίας του προχθές το μεσημέρι από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Καμμένος είπε συγκεκριμένα: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Όταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι προς το παρόν «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Κατά τον Πάνο Καμμένο, «ακόμα και αυτή η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι είχε ραντεβού και δεν έκανε τσαλίμια, ενώ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ανοικτό παράθυρο αφήνει το Μαξίμου

Στο μεταξύ περιθώρια για ελιγμούς αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό αφήνει η κυβέρνηση, μετά και τις νέες δηλώσεις από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα ή ψήφιση της συμφωνίας με ενισχυμένη πλειοψηφία, απειλώντας, παράλληλα, με προσφυγή στις κάλπες.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, τα οποία ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα.

Εν συνεχεία, η συμφωνία αλλά και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO  θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή, με το Μαξίμου να επισημαίνει ότι τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διαδικασία κύρωσης «πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις και το Σύνταγμα της χώρας».

Σημειώνεται ότι το κλίμα στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραμένει εκρηκτικό με παραιτήσεις, αποχωρήσεις και μεγάλη δημοσκοπική κατρακύλα. Τα γεγονότα αυτά οδηγούν τον πρόεδρο του κόμματος στο να προβεί σε ακραίες διατυπώσεις, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ενώ συνεχίζονται οι επαφές με τον κυβερνητικό εταίρο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Αντίδραση από Γεννηματά

Με νέο σχόλιο στα κοινωνικά δίκτυα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επέκρινε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το non paper του Μαξίμου σχετικά με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

«Ο κ. Tσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από non paper. Ένας σοβαρός πρωθυπουργός θα είχε ήδη αποπέμψει τον κ. Καμμένο. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Εκλογές εδώ και τώρα», αναφέρει η κ. Γεννηματά, ακολουθώντας τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη.