Καύσωνας, πυρκαγιές… Το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (http://rslab.gr) έχει «μάτια» παντού.
Οι ερευνητές του αποτύπωσαν τον καύσωνα της περασμένης εβδομάδας σε τοπικό επίπεδο στην πόλη του Ηρακλείου: οι εικόνες παρουσιάζουν τη διάμεση τιμή της θερμοκρασίας του αέρα για κάθε πολύγωνο, για μεσημέρι (14:00), που κυμάνθηκε στους 35 βαθμούς Κελσίου και βράδυ (21:00), που παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στους 34 βαθμούς, με βάση προσομοιώσεις του μοντέλου SUEWS, το οποίο παραμετροποιήθηκε με δορυφορικά δεδομένα Copernicus και μετρήσεις του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εργαστηρίου.
Την 1η Αυγούστου, στις 2 το μεσημέρι, το θερμότερο έδειξε 39 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο συνέβη και στις 5 του μήνα ενώ την επόμενη ημέρα, στις 6 Αυγούστου έφτασε τους 40 βαθμούς, το ίδιο βράδυ, στις 9, η θερμοκρασία στο Ηράκλειο ήταν 36 βαθμοί Κελσίου!
Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά την εξέλιξη της θερμοκρασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα (30 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου) στο video: https://youtu.be/wGSPdRHDIRg
Η αποτύπωση της εξέλιξης των θερμοκρασιών σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο του Ηρακλείου, καθώς και το σχετικό video για την περίοδο του καύσωνα της περασμένης εβδομάδας, έχουν παραχθεί από τους Μανόλη Παναγιωτάκη και Κωνσταντίνο Πολιτάκο.
Ακόμα, έχουμε νέα αποτύπωση της πληγείσας έκτασης στη Βαρυμπόμπη που έχει παραχθεί από τον Δημήτρη Πουρσανίδη.
Έγινε χρήση δορυφορικής εικόνας Planetscope Cubaset (3.7μ) με ημερομηνία λήξης την 8η Αυγούστου. Η συνολική καμένη έκταση ανέρχεται στα 49260 στρέμματα.
Η κλιματική αλλαγή και οι δορυφόροι
Όπως εξηγεί στην «Π» ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, το εργαστήριο διαθέτει την τεχνογνωσία να παρακολουθεί τα διάφορα φαινόμενα, τα οποία είναι αλληλένδετα. Από τη μία πλευρά έχουμε τoν καύσωνα, ακολούθησαν ή σημειώθηκαν, παράλληλα, οι πυρκαγιές, ενώ, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές στο άμεσο μέλλον.
Όλα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή που τη ζούμε πια στο πετσί μας. Στο ΙΤΕ γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν, να αποτυπωθούν και να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των φαινομένων, μιλάμε, πλέον, με αριθμούς και ποσοστά.
Στην διάθεσή τους, οι επιστήμονες έχουν δορυφορικά και επίγεια μέσα, drones, μοντέλα προσομοίωσης σε τοπική κλίμακα και δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών. Το εργαστήριο διαθέτει επίσης υποδομές που επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρούν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, θερμότητα και σωματιδίων, καθώς και μία σειρά από δεδομένα που δίνουν την δυνατότητα συγκρίσεων ακόμα και ανά οικοδομικό τετράγωνο (http://rslab.gr/heraklion_eddy.html)
Σημειώνεται πως χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση και δόθηκε στην δημοσιότητα το 6th Assessment Report του IPCC https://www.facebook.com/IPCC/. (ClimateChange 2021: Η Βάση Φυσικής Επιστήμης – 6η Έκθεση Αξιολόγησης του IPCC!).
Η έκθεση αυτή είναι ουσιαστικά η επιστημονική τεκμηρίωση που αφορά στην κλιματική αλλαγή από τον πλέον επίσημο φορέα σε παγκόσμια βάση.
Είναι η έκθεση στην οποία όλοι οι επιστήμονες του χώρου θα απευθύνονται την επόμενη επταετία και περιέχει νεότερα στοιχεία των κλιματικών προβλέψεων, σεναρίων, επιπτώσεων και άλλα.