ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
Το επόμενο ραντεβού των φοιτητών είναι στα Τέμπη 1 χρόνο μετά την τραγωδία

«Όχι» θα πει τελικά το ΠΑΣΟΚ επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος παραχώρησε συνεντεύξη τύπου εφ΄όλης της ύλης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Δεν απαγορεύουμε.

Ρυθμίζουμε. Αυτό είναι η Σοσιαλδημοκρατία, δεν απαγορεύει, ρυθμίζει. Τι ρυθμίζει; Να υπάρχει ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει να το ενισχύσουμε με πόρους, εξοπλισμό,  προσωπικό και έρευνα. Παράλληλα, να υπάρξουν κάποια μη κρατικά μη κερδοσκοπικά – και το υπογραμμίζω – με ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια.

Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά, -γιατί αυτό κάνουν με το franchising –  στο Λεκανοπέδιο. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δε βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δε θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά;

Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δε θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «λύση της πλάκας» την πανεπιστημιακή αστυνομία φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα δύο χρόνια πριν όταν η κυβέρνηση ρωτούσε τα κόμματα αν είναι υπέρ ή κατά της αστυνομίας στα πανεπιστήμια  «εννοώντας αν είμαστε υπέρ ή κατά της ανομίας».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανομία στα πανεπιστήμια αλλά η λύση που προτείνει η κυβέρνηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι μια λύση της πλάκας και δεν θα κάνει τίποτα. Θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη τότε, το έκανε σημαία του.

Τι έγινε; Εγινε η πανεπιστημιακή αστυνομία, την πλήρωσε με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο ελληνικός λαός και δεν έκαναν τίποτα. Λέγαμε το πανεπιστήμιο να έχει σεκιούριτι, να μπαίνεις με κάρτα, να μην μπορούν να μπουν άνθρωποι χωρίς λόγο, στα εργαστήρια να υπάρχουν κάμερες γιατί είναι προίκα του λαού και οι καταστροφείς να συλλαμβάνονται και να πληρώνουν αυτό το κόστος. Αυτά που λέγαμε γίνονται σε όλη την Ευρώπη.”