Ο κ. Τσίπρας με τη Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ο κ. Τσίπρας με τη Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη πήρε από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι εμφανίστηκε καθησυχαστικός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ: «Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή, μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη» είπε.

Εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι, θα έχει συνέχεια και θα ολοκληρώσουμε το έργο μας στο τέλος της τετραετίας.

Πόσω μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει. Και επειδή είμαστε στη Βρετανία, μια εξαιρετική ταινία ήταν το «Too hard to die», έτσι και εμείς είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε», υποστήριξε.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα  να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Παράλληλα ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από την Τερέζα Μέι.

Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ:

«Ήταν πολύ εποικοδομητική η συνάντησή μου με την Τ. Μέι, σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας όχι μόνο η οικονομική αλλά και η γεωπολιτική. Συζητήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία, αλλά και για την προσφυγική κρίση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό. Εθεσα στην πρωθυπουργό το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά αλλά η θέση τους η φυσική είναι εκεί που χτίστηκαν.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία του Eurogroup και εκείνη με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, υποδεχόμενη τον Ελληνα ομόλογό της στη Downing Street.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο, ενώ- στον διάλογο που είχαν πριν από τη συνάντηση- αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα και αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα, λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup. Υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη και σημείωσε ότι τώρα οι δυο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit.