Προβλήματα… συνωστισμού, γυναικών, αλλά και διεύρυνσης, αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο όμως και σε επίπεδο Ελλάδας.
Η ανακοίνωση των ονομάτων πανελλαδικά, που προβλέπονταν να γίνει σήμερα, μάλλον μετατίθεται για αύριο εκτός απροόπτου, αφού μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν κλείσει ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Στα βασικά θέματα εντάσσονται τα θέματα τοποθέτησης γυναικών, οι οποίες είναι λιγότερο πρόθυμες να συμμετάσχουν, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρούν πως έχουν πολύ μικρότερη τύχη από τους άνδρες.
Ζητήματα αντιμετωπίζει επίσης η Νέα Δημοκρατία με το περίφημο «Μητρώο Στελεχών», αφού πολλά μέλη του, τα οποία θεωρητικά «στρατολογήθηκαν» για να στελεχώσουν αξιόμαχα ψηφοδέλτια, μένουν εκτός χωρίς κάποια επαρκή αιτιολόγηση. Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το πλαίσιο δείχνει μια συγκαλυμμένη έως απροκάλυπτη πριμοδότηση των παλαιότερων στελεχών και των εν ενεργεία βουλευτών, προκειμένου να μην υπάρξουν «κακοτοπιές» από νέους υποψήφιους που έχουν αναπτύξει δυναμική.
Σε τοπικό επίπεδο στο Ηράκλειο, τα προβλήματα σχετίζονται κυρίως με τις γυναίκες, αλλά και τον έναν άνδρα που «αναγκαστικά» πρέπει να κοπεί. Κι αυτό γιατί, στο ψηφοδέλτιο στο Ηράκλειο έχει τεθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, ως προϋπόθεση, το να ισχύσει αυστηρά η προαπαιτούμενη αναλογία, που θέλει τη συμμετοχή 7 ανδρών και 4 γυναικών.
Αναφορικά με τις γυναίκες, μόνη σίγουρη θεωρείται η Θεανώ Βρέντζου, αφού για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις γίνεται μια μάχη από το κόμμα, με δεδομένο ότι έχουν γίνει προτάσεις σε πάρα πολλές, αλλά σχεδόν καμία προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε έναν τόσο σύντομο αγώνα, με τις πιθανότητες σε βάρος της. Ειδικότερα, γνωστά «δυνατά χαρτιά» από τον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχουν δεχθεί προτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο έχουν αρνηθεί να «καούν», δεδομένων των συνθηκών.
Σε σχέση με τους άντρες τώρα, οκτώ είναι εκείνοι που διεκδικούν μια θέση στο κάδρο των επτά υποψηφιοτήτων. Ειδικότερα ως υποψήφιοι, υποψήφιοι εμφανίζονται οι Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης, Γρηγόρης Πασπάτης, Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Γρηγόρης Ροκαδάκης, Γιώργος Επιτροπάκης, Ανδρέας Στρατάκης και Νίκος Τζώρτζογλου.
Ενώ όμως σχεδόν όλοι δηλώνουν σίγουροι, είναι δεδομένο πως κάποιος θα πρέπει να «κοπεί». Και με εξαίρεση τους Λευτέρη Αυγενάκη ως γραμματέα και νυν βουλευτή, αλλά και τον Μάξιμο Σενετάκη ως πρώην βουλευτή, για τους υπόλοιπους, τα ενδεχόμενα ως την τελευταία στιγμή, παραμένουν ανοιχτά.
«Το παιχνίδι δεν τελειώνει αν δεν σφυρίξει ο πρόεδρος» υποστηρίζει άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει κάτι, εφόσον δεν είναι σύμφωνο με τη γνώμη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει διατάξει «σιγή ασυρμάτου» αναφορικά με την ονοματολογία, επιλέγοντας να «τιμωρήσει» μάλιστα, όσα στελέχη του προχωρούν σε διαρροές.
Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις ονόματα να έχουν ήδη «κοπεί» επειδή κάποιοι επέλεξαν ενδεχομένως εσκεμμένα να τα υπερπροβάλουν για να τα «κάψουν». Προς το παρών πάντως, εκτός από τους δύο «σίγουρους», διαβεβαιώσεις φαίνεται να έχουν λάβει ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Αντρέας Στρατάκης, που ενσαρκώνει το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, καθώς και ο Γιώργος Επιτροπάκης.
Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχουν ερωτηματικά, με τη λογική να θέλει έναν εκ των Τζώρτζογλου ή Ροκαδάκη να τίθενται εκτός ψηφοδελτίων, αν και η λογική δεν φαίνεται να εφαρμόζεται προς το παρόν στις επιλογές της παράταξης. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λειτουργήσει απόλυτα λογικά, για να λειτουργήσουμε και τώρα» σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιφυλάξει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και ανατροπές.