Μία νέα συνδικαλιστική θητεία σηματοδοτούν οι πρόσφατες αρχαιρεσίες στην Ένωση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Στέλιος Καρακούδης (αναμένεται να διεκδικήσει και πάλι τη θέση του προέδρου) μιλάει στην «Π» για τους νέους στόχους που θέτει η συνδικαλιστική ένωση της οποίας είναι επικεφαλής, ενώ απαντά και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν στο αστυνομικό Σώμα.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερ.: Μια νέα θητεία στο τιμόνι της Ένωσης. Νέοι στόχοι έχουν μπει, υπάρχουν παλιοί που δεν επετεύχθησαν; Ποιοι και τι θα κάνετε γι’ αυτό;
Aπ.: “Οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι κάθε φορά και έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ., τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες μας και την καλυτέρευση της λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών κατά τρόπο που αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει την ασφάλεια του αστυνομικού ως εργαζόμενου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος από τους προαναφερόμενους στόχους επιτεύχθηκε γιατί με τη συνεχή διεκδίκηση πετυχαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα σε αυτούς τομείς. Απλά μπορείς να πεις ότι κατά καιρούς σημειώνεις επιτυχίες που αποφέρουν καρπούς για τον ένστολο, την υπηρεσία ή τον πολίτη”.
Ερ.: Ο συνδικαλισμός στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφέρει αποτελέσματα στη βελτίωση των αστυνομικών του νησιού;
Aπ.: “Σαφέστατα έχει αποφέρει αποτελέσματα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών στο νησί και εξακολουθεί να προσφέρει. Η αξία του συνδικαλισμού στη τοπική ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται άλλωστε από την αναγνώριση των συναδέλφων μας κρίνοντας από την αθρόα προσέλευσή τους κατά τις πρόσφατες εκλογές του σωματείου μας”.
Ερ.: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του αστυνομικού της Κρήτης και γιατί δεν επιλύονται;
Aπ.: “Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί στο νησί είναι η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού που έχει ως συνέπεια την υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Σε αυτό ανακύπτουν συνεχώς θέματα που απασχολούν τη διοίκηση κάθε υπηρεσίας, που είναι υποχρεωμένη να βγάζει καθημερινά τη διάταξη της υπηρεσίας χωρίς να έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εφόδια για γίνει αυτό.
Πολλά άλλα θέματα καλείται στις μέρες μας να αντιμετωπίσει ο αστυνομικός, όπως τη μη συντήρηση των οχημάτων, τη μη αντικατάστασή τους στο χρόνο εκείνο που προβλέπεται για την ασφάλεια των επιβαινόντων, τη μη συντήρηση των αστυνομικών υπηρεσιών, την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, θέματα που έχουν να κάνουν είτε με την καθυστέρηση της έγκρισης μίας δαπάνης είτε με την απόρριψη ενός αιτήματος λόγω του υψηλού κόστους”.
Ερ.: Για ποιο λόγο η Αστυνομία θα πρέπει να εκπροσωπείται συνδικαλιστικά από διαφορετικά συνδικαλιστικά όργανα (αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών) από τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε επικεφαλής στην πρώτη Ένωση να είναι τα τελευταία χρόνια αξιωματικοί;
Aπ.: “Οι διαταγές στην ΕΛ.ΑΣ. εκδίδονται από τη διοίκηση. Πολλές φορές διαπιστώνεται οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων να στρέφονται κατά της διοίκησης θεωρώντας ότι με τη διαταγή που εξέδωσε καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Τη διοίκηση όμως εκπροσωπούν αξιωματικοί οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση μένουν απροστάτευτοι. Επίσης ένα άλλο θέμα που επιβάλλει την ύπαρξη διαφορετικών σωματείων έχει να κάνει με τα οικονομικά. Μία Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων που τα περισσότερα μέλη της είναι χαμηλόβαθμα διεκδικεί την αύξηση του βασικού μισθού στους χαμηλούς κυρίως βαθμούς.
Έχουμε φθάσει σε σημείο ένα απλός αστυνομικός να παίρνει περισσότερα χρήματα από τον Διοικητή του σε μία υπηρεσία ή ακόμα και από τον αστυνομικό διευθυντή ενός Νομού. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στις αποδοχές του αστυνομικού προσωπικού με βάση την ιεραρχία στο σώμα”.
Ερ.: Πόσο εύκολη ή πόσο δύσκολη είναι η συνεργασία ανάμεσά τους;
Aπ.: Πέρα από τα προηγούμενα που αναλύσαμε, όλα τα υπόλοιπα είναι κοινά. Συνεπώς δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Όλοι είμαστε συνάδελφοι και εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να είμαστε μαζί, να συνεργαζόμαστε για το καλύτερο όλων μας”.
Ερ.: Γιατί πιστεύετε ότι ένας αξιωματικός δεν επιθυμεί να εγγραφεί στην κατάσταση των μελών της Ένωσής σας;
Aπ.: “Πιθανόν γιατί μπορεί να τον έχει πειράξει κάποια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είτε της τοπικής Ένωσης είτε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας που είναι αντίθετη με τα συμφέροντά του.
Ή ακόμα διότι εσφαλμένα θεωρεί ότι ο συνδικαλισμός στην ΕΛ.ΑΣ. δεν του προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο κάτι. Αυτοί είναι κυρίως οι λόγοι που ένας αξιωματικός δεν επιθυμεί να εγγραφεί στο μητρώο μελών της Ένωσής μας. Στον νομό Ηρακλείου οι μη εγγεγραμένοι αξιωματικοί στην Ένωση Αξιωματικών Κρήτης είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού”.