Το βραδινό δείπνο προς τιμή του Τούρκου προέδρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφερε ξανά την... ειρήνη,

Με τους χειρότερους οιωνούς άρχισε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα χθες, καθώς η επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με αφορμή τη Συνθήκη της Λωζάνης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε κάπως λίγο αργότερα με τη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα, όπου οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά.

Το βραδινό δείπνο με ψάρι προς τιμή του Τούρκου προέδρου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφερε ξανά την… ειρήνη, ωστόσο οι σημερινές εξελίξεις αναμένονται με μεγάλη αγωνία, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τη Θράκη.

Ιστορική επίσκεψη με διπλωματικό… “ξύλο”

Από κάθε άποψη η επίσκεψη Ερντογάν θα μείνει ιστορική. Η αλήθεια είναι   ότι «στράβωσε» από την αρχή η συνέντευξη με τα όσα συνέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει –με ρίσκο- δημόσια το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός δεν είχε πια και πολλά περιθώρια κινήσεων. Και παρά τις αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις ο κ.Τσίπρας αντέδρασε. Έτσι, μετά τις συμβατικές αρχικές δηλώσεις, που κινήθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο πλευρές επιδόθηκαν για πρώτη φορά σε ανοιχτού τύπου διπλωματία. Αλλά είναι σαφές ότι εκανε βήματα πίσω ο Ερντογάν.

Κάθε πλευρά εξέθεσε σαφώς τις θέσεις της, αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Δεν έλειψαν, όμως, ούτε τότε οι αντιπαραθέσεις και τα ευγενικά αλληλοκαρφώματα. Για πρώτη φορά πάντως η δημόσια εικόνα ξέφυγε ολοσχερώς από τα γνωστά στερεότυπα και εισήλθε στην ουσία, επιβεβαιώνοντας πως η επίλυση των διμερών προβλημάτων είναι από εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη λόγω των αγεφύρωτων διαφορών στις εκατέρωθεν θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά την κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, λέγοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεσμεύθηκε απλώς ότι θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Ήταν μία στιγμή που οι δημοσιογράφοι, κουρασμένοι από την ορθοστασία και την αναμονή, περίμεναν με αγωνία την απάντηση του Ερντογάν.

Η αναφορά Τσίπρα στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο αλλά και στην ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία αποτέλεσαν επίσης επεισόδια του ιδιότυπου αυτού δημόσιου ντιμπέιτ. «Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια, γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης, σημείωσε πως ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει την αναθεώρησή της. Αν τη ζήταγε, θα έπρεπε να βρούμε την Ιαπωνία και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική μας ακεραιότητα. Και πρόσθεσε πως απ ό,τι καταλαβαίνει ο Τ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά τον εκσυγχρονισμό της ή την ορθή τήρησή της.

“Επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα”

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, “η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ” και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Ερντογάν: “Σημαντικά τα βήματα που έχουμε κάνει”

“Είμαι ευτυχής που μετά από 65 χρόνια πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο χώρος αυτός μού είναι αρκετά οικείος, τον επισκέφτηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού, αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι ως πρόεδρος Δημοκρατίας” ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου προεδρίας” σημείωσε ο Τ. Ερντογάν. “Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα” επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως “αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό”. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως “οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό”.

“Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας”

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις” υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: “Υπάρχει οικονομικό χάσμα”, ενώ για το θέμα τις μουφτείας, σημείωσε πως ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως “δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας” και υποστήριξε πως “δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στη Δυτική Θράκη”.

Οι “καυτοί” διάλογοι με τον Παυλόπουλο

Καυτοί διάλογοι και ιδιότυπο ντιμπέιτ είχαμε από χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αρχή έγινε με τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος έθεσε το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης! Κατά τις δηλώσεις τους στην κάμερα, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη Ερντογάν και είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: «Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ».

Στη συνέχεια ζήτησε τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης είπε: «Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα». Και συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος: «Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, πχ FYROM, Αλβανία αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία, που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο.

Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Κυπριακό ξέρετε πως εμείς οι Ελληνες θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Ομως η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό. Εδώ είμαστε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε λύση». Πρόσθεσε τέλος ότι «είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη, αφού έλαχε στους δύο λαούς να έχουν τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν επιδιώξαμε, θα αποδείξουμε τα ιδεώδη που τα διαπνέουν, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού».

Τι ακολούθησε μετά; Οι δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος επιχειρηματολόγησε επί ώρα γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η ιστορική συνθήκη.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως ο ομόλογός του μίλησε ξεκάθαρα το ίδιο θα έκανε και ο ίδιος: «Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία!

Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο.

Στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν τη λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα. Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υπάρχουν όμως και στρατιωτικά θέματα.

Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει. Στόχος μας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που υπάρχουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τόσα χρόνια που έχουν περάσει. Αν εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα, θα δούμε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των δικών μας ανθρώπων στη Θράκη είναι ένα πρώτης προτεραιότητας θέμα».

Οι προκλητικές δηλώσεις

Και ενώ τυπικά ο on camera χαιρετισμός θα έληγε εκεί, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει παρέμβαση μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσείς, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Εχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση». Το ντιμπέιτ συνεχίστηκε καθώς και ο κ. Ερντογάν θέλησε να έχει τον τελευταίο λόγο: «Εγώ δεν είμαι καθηγητής αλλά ξέρω πολύ καλά το Δίκαιο. Στο Δίκαιο της πολιτικής υπάρχει όρος για επικαιροποίηση των συνθηκών, αρκεί να υπάρχει συμφωνία των χωρών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα από τον κόσμο. Εγώ αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα επειδή τα θέσατε εσείς. Αν δεν κάνατε αναφορά, εγώ αυτά θα τα συζητούσα με Τσίπρα. Όπως και να συμβαίνει τα συζητήσαμε».

Το ψάρι στο δείπνο τούς έφερε πιο κοντά

Εντελώς διαφορετικό και πιο ήπιο το κλίμα χθες το βράδυ στο δείπνο. Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε πολύ διαφορετικό κλίμα από την πρωινή έντονη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, τόνισε ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και τα οποία οφείλονται, όπως είπε πολλές φορές σε παρεξηγήσεις.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή η  επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν”, ανέφερε.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

Ερντογάν: “Μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα”

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο.

«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Περιστέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα, υπουργοί κ.ά.

Παρόντες επίσης από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και εκπρόσωποι από τα τέσσερα ιδρύματα της χώρας, το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα «Ελπίδα» (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ιδρυμα Ωνάση και το Ιδρυμα Νιάρχου.

Στο δείπνο ήταν και το Λύκειο Ελληνίδων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.

Το μενού

Το μενού περιελάμβανε:

  • Γαρίδες με εσπεριδοειδή με χόρτα και σελινόριζα
  • Φιλέτο σφυρίδας με λαχανικά
  • Φρούτα και καφές
  • Σερβιρίστηκε αλκοόλ μόνο για όσους πίνουν.

Εχει δοθεί εντολή στο προσωπικό να μη βάλει σε καμία περίπτωση ποτήρι με κρασί στο τραπέζι όπου θα κάθεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν, ακολουθώντας τις μουσουλμανικές παραδόσεις, δεν πίνει αλκοόλ, παρά μόνο νερό ή κρύο τσάι.

Τσάι και συμπάθειες

Ένα τσάι απόλαυσαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» η Μπέτυ Μπαζιάνα με τη σύζυγο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ.  Η σύζυγος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παρέμεινε για περίπου μία ώρα στο ξενοδοχείο, από όπου αποχώρησε λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα.

Η Εμινέ Ερντογάν προσκάλεσε την σύζυγο του πρωθυπουρ- γού στο ξενοδοχείο για να πιουν τσάι,  καθώς λόγω της αδιαθεσίας της αναβλήθηκε η επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.  Αν και όλα ήταν έτοιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης για να υποδεχτούν τη σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, η αδιαθεσία που ένιωσε την ανάγκασε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμά της.

Σημειώνεται ότι οι δύο κυρίες δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται. Είχαν βρεθεί τον Μάιο στην Κίνα.

 

Πρώτο θέμα στην Τουρκία

Πρώτο θέμα έγινε στα τουρκικά ΜΜΕ η πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν και έθεσε ζήτημα Δυτικής Θράκης και Αιγαίου, ενώ σχεδόν επιχειρηματολόγησε γραμμή-γραμμή γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ενδεικτικός ο τίτλος της Μιλιέτ: «Την προσοχή σας όλων, ακούστε παρακαλώ τι είπε ο Ερντογάν» με την τουρκική εφημερίδα να επισημαίνει ότι έθεσε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Έξαλλος ο Ερντογάν. Πόλεμος και βαριές εκφράσεις στις κοινές δηλώσεις» έγραψε σε έκτακτη ανάρτησή της η εφημερίδα Χουριέτ.

Για έναρξη της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο η Τζουμχουριέτ.

Για ιστορική απάντηση του Τούρκου προέδρου στον Προκόπη Παυλόπουλο κάνει λόγο η Σαμπάχ, με την τουρκική εφημερίδα να σημειώνει ότι μετά από όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο Έλληνας ομόλογός του κατέβασε τους τόνους.

 

Παράβαση από τα F-16

Δεν υπάρχει αυτό! Τα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, που συνόδευαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, έκαναν παράβαση του FIR Αθηνών!

Συγκεκριμένα, το Airbus 320 του Τούρκου προέδρου απογειώθηκε στις 09:20 από το αεροδρόμιο Εσέν Μπουγκά της Άγκυρας.

Το προεδρικό αεροσκάφος συνοδεύουν από την αρχή της πτήσης του δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας και μέχρι το σημείο όπου τέμνονται τα δύο FIR, αυτό των Αθηνών και εκείνο της Κωνσταντινούπολης.

Περίπου στις 10:06 το Airbus του Ερντογάν μπαίνει στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Χίου.

Εκεί τα τουρκικά μαχητικά αποχωρούν και τη θέση τους παίρνουν τρία ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

 

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Ερντογάν

«Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε για 45 λεπτά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι επιπλέον μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασίαΕλλάδας και Τουρκίας ακόμα πιο επιβεβλημένη. «Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και δείχνουν το δρόμο.

«Κάθε αμφισβήτησή τους όχι μόνον δεν βοηθά αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση τής συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.

Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάνης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου, προϋποθέτει και τον σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε:

«Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».