Ηρακλειώτες με μάσκα

Η μάσκα μοιάζει με ένα «μαχαίρι με δύο όψεις», είπε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, η μάσκα από τη μία χρησιμοποιείται για καλό σε νοσοκομεία, ενώ θα μας προφυλάξει σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα.

«Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ως κάτι προσωπικό ως ένα δικό μας lock down»,  πρόσθεσε.

Στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι ο ιός έχει δυναμική διασπορά και δεν σέβεται σύνορα και γεωγραφικούς προορισμούς.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας βοηθάει αλλά πρέπει να γίνεται σωστά. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στους μικρούς μαθητές που επιστρέφουν στα θρανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν για τη μάσκα από το σπίτι και τους γονείς.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού», ανέφερε.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι δυστυχώς καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι δυστυχώς εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, λέγοντας πως επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Επιπλέον, Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Παράλληλα, σχετικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

«Θα επανέλθει η αγκαλιά»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που τη φοράει και πιο πολύ τους άλλους.

Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για τη χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

Ο λόγος της απουσίας του

Αναφέρθηκε, ακόμα, στους λόγους που δεν εμφανίζεται συστηματικά στην ενημέρωση.

«Όπως θα έχετε δει τον τελευταίο καιρό έχω κρατήσει μία απόσταση από τις δημόσιες εμφανίσεις. Όχι επειδή δεν ενδιαφέρομαι για την ενημέρωσή σας. Έχουμε επικεντρωθεί με την ομάδα των επιστημόνων της επιτροπής μας στη βαθύτερη ανάλυση των στοιχείων, των επιστημονικών δεδομένων για την πορεία του ιού, στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπευτική και τα εμβόλια, με αδιάκοπη καθημερινή και πολύωρη εργασία», είπε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

Ο ίδιος εξήγησε ότι όλο αυτόν τον καιρό «ειδικές υποομάδες της επιτροπής μας ανανέωσαν τα κριτήρια για τα τεστ, για τις θεραπευτικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ρεμστεμιβίρη και η δεξαμεθαζόνη, επεξεργαζόμαστε τα καλύτερα δυνατά επιδημιολογικά δεδομένα για την παρακολούθηση της νόσου, τον συντονισμό της παρουσίασης της πληροφορίας και τη συνεχή εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό, με τον ΕΟΔΥ και άλλους φορείς».

Επίσης, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολίων, μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων συμμετέχουν με διαφάνεια στις συζητήσεις που αφορούν τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. «Ενα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα μας βγάλει από την κρίση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ετσι, κατέληξε, «άλλοι συνάδελφοι από την Επιτροπή αναλαμβάνουν κατά καιρούς τον ρόλο της ενημέρωσής σας, ώστε όλη η δουλειά να συνεχίζεται αδιάλειπτα με κοινό γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση βασισμένη στη γνωστή, επιστημονική αλήθεια. Ούτε εγκαταλείψαμε την προσπάθεια, ούτε φυσικά εσάς».