Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΩΝ Μ. ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π» Περήφανοι για την καταγωγή μας και θέλουμε πρωτιές για την Κρήτη μας
«Οι Κρήτες έχουμε μια δόση παραπάνω, υπερβολικό πατριωτισμό, αλλά καλό είναι, δεν

Πόσο ανησυχεί για τον κοροναϊό


Παρέλαβε τα ηνία από τις Η.Π.Α. και τώρα είναι έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη στην Αυστραλία.

Ο  πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, βρέθηκε τις προηγούμενες βδομάδες στην Κρήτη και είχε επαφές με τοπικούς φορείς, όπως τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το οποίο υπάρχει στενή και μακροχρόνια συνεργασία.

«Οι Κρητικοί είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και θέλουμε πάντα πρωτιές για το νησί μας», αναφέρει ο ίδιος στην «Π».

Μιλά, ακόμα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Γερμανία, λόγω κοροναϊού αλλά και όσα μαθαίνει από τους Κρητικούς σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γερμανία; Τι εικόνα έχετε από τους Κρητικούς στον υπόλοιπο κόσμο;

«Η Γερμανία, ιδιαίτερα εδώ στο κρατίδιο της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει συναθροίσεις και εκδηλώσεις σε χώρους  που μαζεύονται περισσότερα από 500 άτομα, προτρέπει τον κόσμο να μην πηγαίνει πουθενά, να κάθεται στο σπίτι του. Τα εστιατόρια, τα θέατρα υποφέρουν. Δε βλέπω πανικοβλημένους ανθρώπους αλλά, για παράδειγμα, πήγα σε μια κηδεία και είδα ότι δε δίνει ο ένας το χέρι του άλλου! Ζούμε μία αγωνία τι θα συμβεί αύριο, δεν ξέρουμε πώς να προστατευτούμε, δεν είναι κάτι που μπορείς να δεις και να αποφύγεις.

Στα σούπερ μάρκετ στην αρχή υπήρχε μια τάση ο κόσμος, να αποθηκεύει μήπως τον θέσουν σε καραντίνα, τώρα δεν το βλέπω. Είμαι εστιάτορας και δεν παρατηρώ ελλείψεις, να τρέχει ο κόσμος να μαζεύει χαρτιά υγείας, μακαρόνια.

Τα παιδιά από την Αυστραλία περιγράφουν ότι όλα έχουν παγώσει, έχουν κλείσει τα αεροδρόμια. Οι σύλλογοι στην Ευρώπη παρακολουθούμε με αγωνία αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία. Εδώ δεν υπάρχει αυτός ο πανικός, ακόμα. Ακυρώσαμε συνάντηση στη Βιέννη γιατί δε μας αφήνουν να πάμε, χρειάζεται πιστοποιητικό από γιατρό».

Ποιος ήταν ο στόχος της τελευταίας σας επίσκεψης στην Κρήτη;

«Ο στόχος μου ήταν να συναντήσω φορείς, εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης, έτσι μου δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσω τον πρύτανη, κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη, με τον οποίο είχα μια ωραία και εποικοδομητική συζήτηση.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών έχει από την ίδρυσή του σαν έδρα του το Πανεπιστήμιο, έτσι σκεφτόμαστε διάφορες δραστηριότητες, όπως το Ίδρυμα να μπορούσε να φιλοξενήσει παιδιά ομογενών Κρητών που ζουν σε όλο τον κόσμο και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους του καλοκαιριού ή του χειμώνα, που έχουν οι Αυστραλοί διακοπές, να μπορούν να πάρουν διάφορα μαθήματα. Για αυτό συναντήσαμε τον πρύτανη, ήταν μία ευχάριστη συνάντηση και μας προδιάθεσε ότι θα γίνει πράξη αυτή η σκέψη.

Ακόμα, είχαμε μια δεύτερη συνάντηση, με τον κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη, πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ο ίδιος έχει σκέψεις για επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών εξ΄ αποστάσεως, να μπορούν από Αμερική, για παράδειγμα, να παρακολουθήσουν τέτοια μαθήματα.

Τέλος, συναντηθήκαμε με την κ. Μαρία Κούση, από το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Ιδρύματος.

Θέλουμε να οργανώσουμε την κεντρική εκλογική γενική συνέλευση του καλοκαιριού, που έχει ήδη προγραμματιστεί  για τις 8 Αυγούστου στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Στη Γενική Συνέλευση, καλούνται οι εκπρόσωποι 40 ομοσπονδιών να εκλέξουν νέο Δ.Σ., όπως γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Με την δρ Μαρία Χναράκη, η οποία είναι η εκπρόσωπός μας στην Κρήτη και άμεσος σύνδεσμός μας με τους φορείς, σκεφτήκαμε να κάνουμε δύο επιμέρους πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μία ωραία εκδρομή στη Δυτική Κρήτη, την Κίσσαμο, και μία πολιτιστική δραστηριότητα, εκτός των εκλογών, στο Ρέθυμνο».

Στις ερχόμενες εκλογές, εσείς δε θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα.

«Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα που τίθενται σε άλλους χώρους που υπάρχουν εκλογές. Έχουμε αποφασίσει και καταχωρήσει στο καταστατικό ότι μπορεί κανείς να κάνει μία προεδρία και να εναλλάσσεται μεταξύ των ηπείρων. Εγώ διαδέχτηκα τον κ. Μανώλη Βεληβασάκη από τις ΗΠΑ, προέρχομαι από την Ευρώπη και θα παραδώσω σε Αυστραλό, στην Ωκεανία.

Εκτός από την θητεία μας, καλούμαστε να κάνουμε ένα συνέδριο στο μέσο της κάθε περιόδου, του χρόνου θα καλεστεί το επόμενο Δ.Σ. να κάνει το επόμενό μας συνέδριο στην Ανατολική Κρήτη, στο Λασίθι, εκεί θα συνεδριάσουμε και θα προεδρεύει Αυστραλός, και θα προσπαθήσουμε να προβάλουμε όλη την Κρήτη, όπως γίνεται κάθε φορά σε άλλη πόλη.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε κάναμε το συνέδριό μας στο Ηράκλειο, το αφιερώσαμε στον Ερωτόκριτο και ήταν πολύ πετυχημένο».

πειράζει», αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών,

Έχουμε εικόνα για το πόσοι Κρητικοί ζουν εκτός των συνόρων του νησιού;

«Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν 80.000 Κρητικοί στις εκλογές στην Αττική,  η «Παγκρήτιος» είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ένωση των Κρητών εκτός Κρήτης, μετά έχουμε την αδελφότητα Κρητών Μακεδονίας, όπου 5.000 με 6.000 άνθρωποι συμμετέχουν μόνο στις εκλογές και ακόμα μια αδελφότητα από τις αρχαιότερες του Πειραιά, η «Ομόνοια», η οποία έχει ιδρυθεί επίσης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και η «Ομόνοια  και της Θεσσαλονίκης.

Είμαστε πάρα πολλοί, στο εξωτερικό, στην Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, που εκπροσωπώ αυτή την περίοδο που είμαι στην προεδρία, την Παγκρητική Αμερικής, όπου πρόεδρος είναι ο Λευτέρης Δραμητινός, με πολλά μέλη και πολλούς υπερδραστήριους, φιλότιμους Κρήτες, αλλά και της Αυστραλίας. Η Μελβούρνη φιλοξενεί μόνο 350.000 Έλληνες και έχει δύο συλλόγους Κρητών.

Οι Κρήτες είμαστε πολλοί, τα μέλη που συμμετέχουν στις εκλογές των τοπικών  συλλόγων είμαστε περίπου 20.000 άνθρωποι αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, είναι πολλοί περισσότεροι που δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, μόνιμα μέλη των οργανώσεων, έρχονται παροδικά, μένουν στην αφάνεια και άλλοι είναι δραστήριοι».

Είδατε να εισρέουν Κρητικοί στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης;

«Λιγότεροι, να μιλήσω για το Μόναχο από όπου προέρχομαι. Είδα αρκετούς Έλληνες, όχι τόσο Κρήτες, που είναι λιγότεροι, ο μεγάλος αριθμός προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κεντρική, η κρίση τους ακούμπησε περισσότερο. Οι Κρήτες είναι αυτοί που επιλέγουν να μεταναστεύουν λιγότερο από τους άλλους Έλληνες.

Έχουμε δικηγόρους και μηχανικούς, οι περισσότεροι, όμως, είναι γιατροί».

Οι άνθρωποι που ήρθαν έξω είχαν ευκαιρία να έχουν ένα καλύτερο μέλλον; Βρήκαν διέξοδο;

«Είμαι σίγουρος, αν και είναι δύσκολη η ζωή, για τους παλαιότερους ήταν δυσκολότερα. Ταξίδευαν χωρίς να μιλούν τη γλώσσα του τόπου που επισκέπτονταν, οι νέοι μετανάστες της τελευταίας δεκαετίας είναι γλωσσομαθείς, καταξιωμένοι επαγγελματικά και έχουν λιγότερες δυσκολίες  ένταξης. Οι νέοι άνθρωποι επιστήμονές μας που εγκαταλείπουν την Ελλάδα και έρχονται στο εξωτερικό, ξέρουν πού πάνε, ξέρουν τη γλώσσα και βρίσκουν και καλές δουλειές, επομένως και καλούς μισθούς».

Το δύσκολο διάστημα που περάσαμε, υπήρχαν ομογενείς που βοήθησαν όσο μπορούσαν την χώρα μας;

«Με μεγάλη ειλικρίνεια, μπορώ να πιστοποιήσω ότι οι σύλλογοι Κρητών, σε όλο τον κόσμο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Αγκάλιασαν τον οποιονδήποτε τους πλησίασε, διαδικτυακά μας βρίσκουν εύκολα, την τεχνολογία οι νέοι επιστήμονες τη γνωρίζουν. Όσοι από αυτούς αισθάνθηκαν οποιαδήποτε δυσκολία, έγραφαν μήνυμα, τηλεφωνούσαν και οι Κρητικοί ομογενειακοί φορείς, οι τοπικοί σύλλογοι, οι κοινότητες είμαστε πάντα στη διάθεση να δώσουμε πληροφορία, να απαντήσουμε σε ερωτήματα, να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία, αν και δεν είχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Παλιά, οι καλοί μας συμπατριώτες που έφυγαν χωρίς να έχουν πάει στο σχολείο, ήταν εξαρτημένοι από τέτοιες βοήθειες».

Είχαμε αλλαγές στην ψήφο των ομογενών, ποια είναι η γνώμη σας;

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο καταθέσαμε τεκμηριωμένη πρόταση γραπτή, δυστυχώς η πατρίδα άργησε πολύ να μας ενημερώσει να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαβούλευση, δεν έλαβαν και πολύ υπόψη τις θέσεις μας.

Ο νέος τρόπος μας βρίσκει χωρισμένους σε κατηγορίες, απογοητευμένους εμάς τους παλαιότερους που έχουμε περισσότερα από 35 χρόνια στην αλλοδαπή και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στις όποιες εκλογές προκηρυχθούν στον τόπο διαμονής μας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε, ενώ μας είχαν υποσχεθεί το αντίθετο, με αλχημείες να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

Εγώ και πολλοί υπερδραστήριοι Κρήτες που δυστυχώς έχουμε περισσότερα από 35 χρόνια, δεν θα μπορούμε να ψηφίζουμε στον τόπο κατοικίας μας, αν θέλουμε να συμμετέχουμε στις εκλογές πρέπει να αφιερώσουμε μια βδομάδα από τις διακοπές μας και πολλά λεφτά για να ψηφίσουμε.

Σας λέω ότι είναι κρίμα και θα αισθανθούμε την απογοήτευση όταν καλεστούμε για πρώτη φορά να ψηφίσουμε και θα μπορούν κάποιοι  και δε θα μπορούν άλλοι. Θα είναι η μεγαλύτερή απογοήτευση που θα ζήσουμε. Είναι μεγάλη πικρία για την πατρίδα, η οποία μας διαγράφει, επειδή έχουμε την ατυχία να ζούμε πολλά χρόνια έξω ενώ βοηθάμε ιδιαίτερα την πατρίδα».

Με την ολοκλήρωση της θητείας σας θα είστε κοντά στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών;

«Προσωπικά διετέλεσα 30 χρόνια πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Μονάχου, έχω υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Σήμερα ή αύριο που δε θα έχω την θέση, δε θα μπορώ να αποκοπώ, είναι πλέον βίωμα η ενασχόληση με τα κοινά, είναι κάτι που μας γεμίζει, συμπληρώνει την αγάπη που ζούμε όλοι που εγκαταλείπουμε την πατρίδα, γεμίζουν οι ψυχές μας.

Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη αγάπη των Κρητών με την οποία γεμίζουν όλοι οι άνθρωποι που εγκαταλείποντας την Κρήτη είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και θέλουμε πάντα πρωτιές για την Κρήτη. Βοηθούμε και προσπαθούμε να προβληθούν κρητικά προϊόντα, συμμετέχουμε σε συζητήσεις και κάνουμε προτάσεις για το πώς βλέπει, για παράδειγμα, ο Αμερικανός καταναλωτής τα προϊόντα και πώς μπορούμε να τα φέρουμε στον τόπο που ζούμε.

Αυτές είναι οι ασχολίες των Κρητών και όλων των Ελλήνων, εμείς έχουμε μια δόση παραπάνω, έχουμε υπερβολικό πατριωτισμό, αλλά καλό είναι, δεν πειράζει».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (Η συνέντευξη δόθηκε πριν ενταθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό στη Γερμανία).