Γρηγόρης Πασπάτης

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «Π» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Γρηγόρης Πασπάτης, σε μια εφ΄όλης της ύλης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Το κορυφαίο στέλεχος της Λότζια, αποτιμά το έργο της δημοτικής Αρχής, που όπως σημειώνει στέκεται σταθερά απέναντι σε «λαϊκίστικες συμπεριφορές» και αντιλήψεις που παραπέμπουν σε «αυτοκρατορικά ανακτοβούλια».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανθεκτική» και στέρεη τη δημοτική Αρχή, διότι «οι αποφάσεις είχαν κυρίαρχα αξιακό χαρακτήρα και ακολούθως πολιτικό, σε καμία περίπτωση όμως δεν εξελίχθηκαν με κομματικό αισθητήριο» όπως τονίζει.

Παράλληλα σημειώνει, ότι «ο Βασίλης Λαμπρινός και η Δύναμη Πολιτών ψηφίστηκαν δύο φορές με αποστολή την αλλαγή προσανατολισμού και χαρακτήρα στη διακυβέρνηση της πόλης και αυτό το επιβεβαίωσαν, εισάγοντας μια νοοτροπία διαφορετική και δίνοντας ξανά στο Ηράκλειο τη θέση που του αξίζει στον πολιτισμό».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μιλά για τις πιθανές πολιτικές συμπράξεις της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και το πώς θα οδηγηθεί η «Δύναμη Πολιτών» σε αυτές, περιγράφοντας τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια.


Εξαιρετικά ανθεκτική και όχι ευάλωτη η δημοτική Αρχή
Γρηγόρης Πασπάτης
Ακόμα και με υπερβολικά δημοκρατικό τρόπο υποστηρίζει ότι ασκεί τα καθήκοντά του ο Γρηγόρης Πασπάτης

Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έχετε βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες επιθέσεις και πολιτική κριτική από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που ασκείτε τα καθήκοντα σας. Με αυτοκριτική διάθεση θέλω να μου πείτε πώς αντιμετωπίζετε αυτή την «αξιολόγηση». Θεωρείτε ότι έχει βάση, είναι πολιτικά στοχευμένη ή απότοκο «κακής χημείας».

«Προφανώς κανένας δεν είναι αλάνθαστος και τέλειος, όλοι έχουμε και κακές στιγμές ενίοτε, ωστόσο είναι μάλλον ασυνήθιστο να συγκεντρώνει τα βέλη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ ότι δεν είναι όλο αυτό άσχετο με την εν γένει σταθερή και αταλάντευτη στάση μου στο πλευρό του Βασίλη Λαμπρινού από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον, σε όλη την ως τώρα διαδρομή μου στη θέση αυτή προσπάθησα να δώσω υπόσταση και πολιτική προσωπικότητα στο σώμα, κάποτε ίσως και με υπερβολικά δημοκρατικό αισθητήριο. Είναι κατανοητό ότι αυτό ξενίζει ίσως κάποιους που είχαν συνηθίσει το ΔΣ να είναι όχι χώρος ουσιαστικής συζήτησης, αλλά απλής επικύρωσης εκτελεστικών αποφάσεων. Τόσο όμως ο δήμαρχος, όσο κι εγώ και η δημοτική μας παράταξη συνολικά είμαστε μακριά από τέτοιες αντιλήψεις που παραπέμπουν σε αυτοκρατορικά ανακτοβούλια. Από την άλλη, ίσως φταίει και το γεγονός ότι διαχρονικά  έχω σταθεί απέναντι σε λαϊκίστικες συμπεριφορές, αυτό ίσως ενοχλεί κάποιους. Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι θεσμικό, είναι καθαρά προσωπικό και με πολιτικά κριτήρια που δεν έχουν σχέση με την παρουσία μου ως προέδρου».

Η δραματική κατάσταση της πανδημίας έχει δράσει περιοριστικά στον τρόπο σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνεται με την άχαρη και σίγουρα περιοριστική διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Θέλω να ρωτήσω εάν αυτό εν πολλοίς είναι και βολικό για τη δημοτική Αρχή για να αποφύγει δύσκολες συγκρούσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

«Δεν υπάρχει πτυχή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου για ολόκληρη την ανθρωπότητα που να μην έχει επηρεαστεί δραστικά από την πανδημία του κοροναϊού, δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Υφιστάμεθα αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, προσπαθήσαμε ενδιάμεσα να αξιοποιήσουμε αίθουσες του Πολιτιστικού, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα ούτε αυτό είναι δυνατόν να εξασφαλίσει την αναγκαία υποδομή. Η χρήση τηλεδιάσκεψης δεν είναι πρωτοτυπία, με ανάλογο τρόπο συνεδριάζουν τα περισσότερα αντίστοιχα όργανα, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η δημοτική Αρχή δεν φοβήθηκε ποτέ ούτε τον διάλογο, ούτε την αντιπαράθεση, μάλλον για υπερβολική διαβούλευση έχουμε κατηγορηθεί παρά για το αντίθετο. Άλλωστε, δεν πιστεύω ότι η ψηφιακή συνεδρίαση εμποδίζει τη διατύπωση των επιχειρημάτων, έστω κι αν είναι άχαρη για όσους συμμετέχουμε. Προσωπικά, να σας πω, μου έχει λείψει η ζωντάνια των συνεδριάσεων και με χαρά θα υποδεχτώ την επιστροφή και σε αυτή την κανονικότητα».

Θέλω να αποτιμήσετε πολιτικά  το έργο της παράταξης σας και να μας τεκμηριώσετε το αν είστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα που προκύπτει. Θα βάλω στο τραπέζι ενδεικτικά το θέμα του Πάρκου Γεωργιάδη που «ροκάνισε» ένα απίστευτο χρονοδιάγραμμα μέχρι να παραδοθεί, την ανάπλαση του πλέγματος των οδών Δικαιοσύνης που ακόμα δεν έχει συμβασιοποιηθεί το δεύτερο κομμάτι του, την ανάπλαση του κόλπου Δερματά, ένα έργο που «κάηκε» εν τη γένεσή του και την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας για την οποία έχουμε δει τόσα ενδιαφέροντα σχέδια όχι όμως το έργο να εκτελείται … Νομίζετε ότι η διαχείριση που έγινε ήταν η καλύτερη δυνατή;

«Χωρίς περιστροφές, θα σας απαντήσω ότι το έργο μέχρι στιγμής είναι ουσιαστικό και το πρόσημο της θητείας του Βασίλη Λαμπρινού σαφέστατα θετικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάντοτε υφίσταται περιθώριο για βελτίωση και ότι πάντοτε  εμφανίζονται αδυναμίες και αστοχίες, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς ένα πλαίσιο με αρκετές θεσμικές και λειτουργικές παθογένειες, όπως είναι η ελληνική διοίκηση. Θα μου επιτρέψετε όμως, παίρνοντας αφορμή από αυτά που αναφέρετε, να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, με κίνδυνο να κουράσω τον αναγνώστη, είναι όμως απαραίτητο, φοβάμαι. Πάρκο Γεωργιάδη. Πράγματι, φάνηκε να καθυστερεί το έργο της αναβάθμισης του πάρκου, παρόλο που όπως γνωρίζετε παραδόθηκε ουσιαστικά μέσα στον συμβατικό χρόνο. Να πούμε ότι εξαρχής δόθηκε μεγαλύτερος χρόνος υλοποίησης της σύμβασης από ό,τι μπορούσε; Να το δεχτώ, αν και δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις, αλλά για την οικονομία μιας συζήτησης. Ξέρετε καλά ότι στην πορεία εξέλιξης του έργου εμφανίστηκαν τεχνικά ζητήματα που δεν ήταν γνωστά και δεν είχαν προβλεφθεί στη μελέτη, άρα η αντιμετώπισή τους πήρε χρόνο, ο οποίος όμως παράλληλα αξιοποιήθηκε για να τρέξουν πρόσθετες διαδικασίες, όπως η μελέτη για το αναψυκτήριο που είναι ήδη έτοιμο.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε επιπλέον, ότι το έργο καθυστέρησε να αρχίσει εξαιτίας αντιδράσεων άνευ ουσίας, οι οποίες όμως είχαν αποτέλεσμα να μετατεθούν σημαντικές εργασίες και να έχει αυτό δραστική επίπτωση στην πορεία τους. Σε κάθε περίπτωση, το έργο έχει ήδη γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, που το έχουν αγκαλιάσει και σημασία έχει όλοι να το διαφυλάξουμε, όπως κάθε σημείο της πόλης που αναβαθμίζεται.

Το έργο της ανάπλασης του «σταυρού», παρά τα γνωστά προβλήματα με τον  εργολάβο, έφτασε σε καθοριστικό σημείο και εντάχθηκε οργανικά στη ζωή της πόλης. Η αναβάθμιση των οδών Δικαιοσύνης και Ίδης είναι σήμερα δεδομένη και το κέντρο λειτουργικό, χωρίς προβλήματα ή ανοιχτά εργοτάξια. Σύντομα θα ακολουθήσει και το υπόλοιπο κομμάτι που συνολικά θα αναμορφώσει την εικόνα του «σταυρού». Όλοι ξέρουμε ότι τα οραματικά έργα έχουν και ρίσκο, και αυτό αφορά και στη στήριξη και διαμόρφωση του όρμου Δερματά, όπου ο Δήμος Ηρακλείου αποδεδειγμένα πλέον από όλη τη σχετική διαδικασία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Άλλοι λόγοι εμπόδισαν την ολοκλήρωση  του έργου, προτιμώ να μην επεκταθώ. Η ευθύνη πάντως δεν ήταν του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση το έργο θα επανέλθει, είναι απόφαση και δέσμευση της δημοτικής Αρχής αυτό, η κοινωνία το θέλει και η περιοχή το χρειάζεται, οπότε θα επανέλθει με νέα διαδικασία και μάλιστα ευρύτερη διαμόρφωση από ό,τι ξέρω, θα πάει και πιο δυτικά δηλαδή. Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ακόμα για έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως π.χ. η αναβάθμιση  των Ενετικών Τειχών, την οποία απολαμβάνουν καθημερινά οι Ηρακλειώτες ή το σπουδαίο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.

Ωστόσο, για μένα αυτό που έχει σημασία είναι ότι η δημοτική αρχή είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της, το οποίο σε αυτή τη δεύτερη περίοδο είναι επικεντρωμένο πολύ περισσότερο στη βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ η συγκυρία της πανδημίας βάζει ακόμα πιο επιτακτικά στο τραπέζι την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας, που ήταν ήδη προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος και το εκτελεστικό σχήμα δεν έκαναν ποτέ πίσω στα μεγάλα και οραματικά έργα, αντίθετα αναμετρήθηκαν μαζί τους με απτό αποτέλεσμα που ήδη πλέον φαίνεται σε πολλά επίπεδα και στο προσεχές μέλλον θα φαίνεται όλο και περισσότερο».

Θα επιμείνω λίγο ακόμα στο θέμα της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας της δημοτικής Αρχής, διότι έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ευάλωτη, παρά το γεγονός ότι διανύει τη δεύτερη θητεία της και θεωρητικά έχει αποκτήσει καλύτερη γνώση και εμπειρία των δημοτικών πραγμάτων… Βεβαίως αυτή τη φορά με λιγότερο αριθμό δημοτικών συμβούλων στα έδρανα της, που αρκετές φορές εμφανίζονται αμήχανοι απέναντι στην αντιπολίτευση που φαίνεται ότι έχει συντονίσει πιο συγκροτημένα τον βηματισμό της.

«Δεν θα συμφωνήσω στη διαπίστωση περί ευάλωτης δημοτικής Αρχής, αντίθετα θα έλεγα ότι έχει αποδειχτεί αυτή εξαιρετικά ανθεκτική. Μπορώ να θυμίσω πολλά, θα περιοριστώ σε δύο μόνο, διαχειριστικά ότι κατάφερε μετά από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, αλλά και παύσης ουσιαστικά των δημοσίων έργων, να αναδειχτεί ταυτόχρονα σε πρωταθλητή της οικονομικής διαχείρισης και της προώθησης των έργων, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο. Από την άλλη πολιτικά, έχουμε έναν δήμαρχο, μια δημοτική Αρχή και μια παράταξη που άντεξαν σε πολιτικές συγκρούσεις, διαφύλαξαν την ανεξαρτησία της και αναδείχθηκαν δεύτερη φορά νικητές απέναντι σε ένα πλέγμα δυνάμεων. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αυτονόητο.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο Βασίλης Λαμπρινός και η Δύναμη Πολιτών ψηφίστηκαν δύο φορές με αποστολή την αλλαγή προσανατολισμού και χαρακτήρα στη διακυβέρνηση της πόλης και αυτό το επιβεβαίωσαν, εισάγοντας μια νοοτροπία διαφορετική και δίνοντας ξανά στο Ηράκλειο τη θέση που του αξίζει στον πολιτισμό. Πράγματι, το σύστημα που εισήγαγε ο πολιτικά απαράδεκτος νόμος Σκουρλέτη δεν μας έδωσε πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου παρατηρείται μια ντεφάκτο ευθυγράμμιση κάποιων αντιπολιτευτικών παρατάξεων. Δεν μας έκαμψε αυτό, αντίθετα η δημοτική Αρχή προσπαθεί ακάματα να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και ταυτόχρονα διατηρεί σταθερά ανοιχτούς διαύλους δημοκρατικής διαβούλευσης».

 Θέλω να ρωτήσω αν η σημερινή εικόνα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τρόπος που έχουν συνταχθεί πολιτικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σας κλονίζουν σε σχέση με τον τρόπο που σταθήκατε στο θέμα των συνεργασιών; Θεωρείτε ότι πρέπει να αναθεωρήσετε την αρχική στάση σας και αν ναι σε ποια κατεύθυνση;

«Η προσωπική μου στάση, όσο έχει αυτή σημασία, είναι σε κάθε περίπτωση αποτέλεσμα στάθμισης αρχών αλλά και πολιτικής πραγματικότητας, το ίδιο ισχύει, είμαι βέβαιος, και για τον δήμαρχο και την παράταξη συνολικά. Δεν αποκλείστηκαν συνεργασίες, αυτές όμως μοιραία υποβλήθηκαν σε ένα πραγματολογικό και εν τέλει και αξιακό έλεγχο. Το γεγονός ότι καταλήξαμε σε συνεργασία με μια σειρά από δημοτικές παρατάξεις, συνεργασία που ως τώρα είναι γόνιμη και επωφελής για την πόλη, δηλώνει ότι υπήρξε αυθεντική θέληση για συνεργασία. Υπήρξαν παρατάξεις με τις οποίες, κατά τη γνώμη μου, υπήρχαν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, από την άλλη υπήρξαν παρατάξεις με τις οποίες δεν υπήρχε μια αναγκαία βάση κοινής αντίληψης. Τώρα το πώς πολιτεύεται καθένας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι κάτι που πρωτίστως αφορά και αντιπροσωπεύει τον ίδιο. Εμείς επιλέξαμε να μην απεμπολήσουμε τον υπαρξιακό μας χαρακτήρα, έστω κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος».

Θα ήθελα να το προχωρήσω ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά και να μας πείτε με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Κουράκης στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων είχε την προσωπική στήριξη στελεχών του κόμματος σας της Ν.Δ., σας έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις να ξαναδείτε θετικά μια συνεργασία που μπορεί να έρθει σήμερα με καλύτερους όρους από ό,τι χθες;

«Δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν κομματικό χαρακτήρα οι κρίσεις και οι αποφάσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, οι συγκλίσεις και οι αντιθέσεις εκεί γίνονται σε άλλη πολιτική βάση. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε τεκμηριωμένα θεσμική στήριξη, όπως την περιγράφετε, αλλά σίγουρα υπήρξαν στο παρελθόν επιλογές και κρίσεις παραγόντων της ΝΔ που θεωρώ εσφαλμένες, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε στις εκλογές. Από την άλλη, οι δικές μας επιλογές δεν ήταν ευκαιριακές, αντίθετα, όπως είπα, σε κάθε στάδιο οι αποφάσεις είχαν κυρίαρχα αξιακό χαρακτήρα και ακολούθως πολιτικό, σε καμία περίπτωση όμως με κομματικό αισθητήριο.

Αυτά όμως έχουν περάσει. Αν μου συγχωρηθεί ωστόσο μια αυτοαναφορική νότα, θα πω ότι βαθιά μέσα τους όλοι οι άνθρωποι της παράταξης της ΝΔ γνωρίζουν, ότι η δική μου στάση πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι συνεπής στις αρχές και αξίες της παράταξης αυτής. Να θυμίσω απλώς ότι με τον κ. Κουράκη μας χωρίζουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, κάτι που άλλωστε φαίνεται κι από το ότι έχει πολλές φορές ταχθεί –με έμφαση και σκληρούς χαρακτηρισμούς– ενάντια σε μια βασική πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση, την οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εθνικές εκλογές: τις ρυθμίσεις του κ. Θεοδωρικάκου πάνω στον νόμο Σκουρλέτη».

Κύριε Πρόεδρε τι μπορεί να προσδοκά ο πολίτης από τον Δήμο Ηρακλείου σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία που διανύουμε; Έχει τη δύναμη να σταθεί αρωγός του στις δύσκολες δοκιμασίες που ζει η κοινωνία ; Ποιο είναι το διαχειριστικό σχέδιο σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί γύρω μας;

«Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αποδείξει ήδη πριν τη στενωπό της πανδημίας ότι η κοινωνική αρωγή είναι προτεραιότητα. Πολύ περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες που δοκιμάζουν όχι μόνο τα υγειονομικά, αλλά και τα οικονομικά, κοινωνικά, ακόμα και τα ψυχικά μας όρια. Γι’ αυτό και υπήρξε άμεση η παρέμβαση του Δήμου, να ενεργοποιήσει γραμμές ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, να διευρύνει και να εμβαθύνει το ήδη πολυσχιδές πλέγμα κοινωνικών δράσεων, για τους αστέγους, για την παροχή φαγητού, βασικών ειδών για τα αδύναμα νοικοκυριά, φαρμάκων, ακόμα και υγειονομικής φροντίδας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειμαζόμενος συμπολίτης μας αυτή τη στιγμή που δεν μπορεί να βρει υποστήριξη, η δραστηριότητα των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου μας είναι πολυεπίπεδη και ουσιαστική, χωρίς απαραίτητα να προβάλλεται πολύ, γιατί αυτές οι δράσεις πρέπει να είναι διακριτικές. Από την άλλη, υπήρξε καίρια και ευρύτατη προσπάθεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, ιδίως την εστίαση, όπου πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν την ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου. Ασφαλώς δεν φτάνει το πλαίσιο της αυτοδιοικητικής στήριξης για να ορθοποδήσει η αγορά, χρειάζεται η κατάλληλη πολιτική στήριξης τώρα και κυρίως μετά το κύμα της πανδημίας. Η δημοτική Αρχή όμως κάνει και θα κάνει ό,τι είναι στις δυνάμεις της για να στηρίξει και την κοινωνία και την αγορά».

Κύριε πρόεδρε, δεν ξέρω αν ο σημερινός δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός έχει πάρει τις αποφάσεις του για την επόμενη τετραετία, αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι στις προθέσεις του είναι να δώσει τη σκυτάλη στον επόμενο διεκδικητή… Καταρχάς θα ήθελα να μου πείτε, στην περίπτωση αυτή, εάν το νέο πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου θα προκύψει από την παράταξη σας, ή αν θα είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής ώσμωσης και σε ποιο πλαίσιο; Επίσης θα ήθελα να αξιολογήσετε και την επόμενη μέρα των πολιτικών σας αντιπάλων, ποιοι κατά την άποψη σας θα παραμείνουν στην εκλογική αρένα της επόμενης αναμέτρησης και σε ποιο πλαίσιο… Πόσο ορατό είναι ενδεχόμενο πολιτικής τριπλέτας, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της αντιπολίτευσης;

«Δεν βρίσκομαι στο μυαλό του Βασίλη Λαμπρινού και δεν γνωρίζω τις προθέσεις του, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει και σημασία μια τέτοια συζήτηση, καθώς η τρέχουσα θητεία έχει ακόμα μπροστά της ένα σημαντικό διάστημα να διατρέξει. Σε θεωρητικό επίπεδο, σε σχέση με αυτό που ρωτάτε και κατά τη γνώμη μου, ισχύουν και τα δύο, δηλαδή αφενός η Δύναμη Πολιτών έχει χτίσει ένα πολιτικό αυτοδιοικητικό υπόβαθρο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έχει τα δικά της ερείσματα και το δικό της δυναμικό, αφετέρου είναι πάντοτε θετικό να αθροίζονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, πάντοτε όμως στη βάση μιας συμφωνίας αρχών και αξιών, αλλά και νοοτροπίας και οράματος για την πόλη. Τώρα, για τους «αντιπάλους» που αναφέρετε, δεν θεωρώ ότι είμαι ο καταλληλότερος να διατυπώσω εκτιμήσεις, θα πω μόνο ότι είναι πάντα σημαντικό να κάνει σε τακτά διαστήματα καθένας μια ενδοσκόπηση ώστε να αξιολογεί αν πολιτεύεται γιατί έχει να προσφέρει κάτι ή αποκλειστικά για προσωπικούς λόγους. Όσο για τα διάφορα ευκαιριακά σχήματα που βλέπουμε, νομίζω ότι έχει αποδειχτεί πως τέτοιου είδους συμπράξεις είναι θνησιγενείς».


«Δεν είναι η στιγμή να προκαταλάβω οτιδήποτε…»
Κύριε Πασπάτη θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι τα προσωπικά πολιτικά σχέδια σας για το μέλλον; Θέλω ευθέως να ρωτήσω αν κάνετε σκέψεις για τον δήμο Ηρακλείου…
«Η πολιτική είναι σχέση ζωής για μένα, είναι σχέση διαρκής αλλά δεν είναι στάσιμη, εξελίσσεται. Πριν και πάνω απ’ όλα είμαι ενεργός δημότης και πολίτης, αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Από εκεί και πέρα δεν είναι η στιγμή να προκαταλάβουμε οποιαδήποτε εξέλιξη, είμαστε μακριά από κάθε ανάλογη απόφαση, κοινώς έχουμε πολύ πολιτικό δρόμο μπροστά μας από κάθε άποψη…»