Γύρω από τη δυναμική της λέξης «Αναγέννηση» περιστρέφεται ο πολιτικός λόγος του Παύλου Γερουλάνου, που μπαίνει στην αφετηρία της κούρσας για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας στην «Π» δηλώνει ότι η Αναγέννηση είναι ο βασικός κορμός του προγράμματός του, που έχει σαν στόχο μια ηγεσία με ενσυναίσθηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνο που φέρνει στο τραπέζι είναι σχέδιο για τη χώρα και εγγύηση της ενότητας για την παράταξη. Κληθείς να σχολιάσει την κουβέντα για την Κεντροαριστερά μίλησε για την ανάγκη ενός «ενιαίου πόλου που θα περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, που θα ανοίξει τις πόρτες του σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς…».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
– Δεν σας αποθάρρυνε το 2,99% της αντίστοιχης διαδικασίας του 2021 και ζητάτε μια δεύτερη ευκαιρία για να πάρετε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ;
– Σε καμία περίπτωση. Αν δεν ξέρεις να διαχειριστείς την ήττα στην πολιτική, νίκη δεν θα δεις ποτέ. Και η νίκη θα έρθει. Ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι στην πολιτική, επιτυχία είναι να αντιμετωπίζεις την ήττα με αμείωτο ενθουσιασμό.
Το 2021 κάναμε μία προσπάθεια να ακουστεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το σχέδιό μου, η Αναγέννηση, σε όλη τη χώρα και το καταφέραμε. Ένα σχέδιο, που μιλά για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από την αλλαγή του διοικητικού.
Από τότε μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει η εκλογή μου ως βουλευτή Α’ Αθήνας και οι μάχες που έχουμε δώσει στη Βουλή απέναντι στην κυβέρνηση, τις τράπεζες, τα ολιγοπώλια, φέρνοντας πάντα προτάσεις προς την κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι πρέπει να πάει η χώρα. Έτσι, μπήκαν οι βάσεις ώστε η Αναγέννηση να αποτελέσει τον βασικό κορμό του κυβερνητικού μας προγράμματος.
– Δύο από τους τρεις ευρωβουλευτές του Κινήματος έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο πρόσωπό σας. Υποδηλώνει κάτι αυτό;
– Αγαπώ και τους δύο και έτσι η στήριξη από τους ευρωβουλευτές μας, Νίκο Παπανδρέου και Σάκη Αρναούτογλου, με τιμά ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ. Όχι όμως μόνο προσωπικά, αλλά και λόγω του πολιτικού σκεπτικού το οποίο εξέφρασαν όταν δήλωσαν τη στήριξή τους.
Ανέπτυξαν την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ηγεσία που μπορεί να συγκροτήσει ένα κόμμα πατριωτικό, με απόλυτη συναίσθηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, με πλήρη εικόνα της πραγματικής οικονομίας και, πρωτίστως, ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ικανό να αλλάξει το παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας.
Μία ηγεσία με ενσυναίσθηση, που μπορεί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους νέους και τους μεγάλους, τους αγρότες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη δημόσια διοίκηση.
Διότι αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που ενέπνευσε στο παρελθόν και μπορεί να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες. Με τιμά ιδιαίτερα ότι στο πρόσωπό μου είδαν έναν τέτοιο άνθρωπο.
– Μάλιστα ο ένας είναι και Παπανδρέου (Νίκος), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βάση του ΠΑΣΟΚ κι ένα ευδιάκριτο κομμάτι του εκλεκτορικού σώματος…
– Η στήριξη του καθενός θεωρώ πως είναι προσωπική και δεν πρέπει να συγχέεται με ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ευελπιστώ, όποιος έχει αποφασίσει να με στηρίξει, να το κάνει για τους ίδιους πολιτικούς λόγους που αναφέρει ο Νίκος Παπανδρέου. Τότε η στήριξη θα είναι ουσιαστική.
Αυτό το οποίο φέρνω στο τραπέζι είναι σχέδιο για τη χώρα, εμπειρία για το πώς οφείλουμε να οργανωθούμε ως ΠΑΣΟΚ και ότι μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα της παράταξης. Για αυτά θέλω να με στηρίξει ο κόσμος.
– Η αστική ευγένεια που σας ακολουθεί, ο ήπιος λόγος που εκφέρετε και οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγετε, πιστεύετε ότι είναι συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής των συγκρούσεων και των τολμηρών αποφάσεων;
– Το μόνο όριο που βάζω στον πολιτικό μου πολιτισμό είναι η ασυδοσία της εξουσίας. Αυτή με εξοργίζει και όσοι έχουν κάνει το λάθος να βρεθούν μπροστά μου σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν δει μια πλευρά μου που δεν την ξέρει ο πολύς κόσμος.
Διότι με πνίγει η αδικία και όταν τη βλέπω να έρχεται από ανθρώπους που έχουν εξουσία, συντάσσομαι πάντα με αυτόν που δεν έχει. Όμως, κάθε άλλο θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές μάχες που δεν χρειάζεται να προσωποποιούνται. Διότι με τις «κραυγές» δεν σε ακούει κανένας.
Σε μία εποχή που η βία βρίσκεται σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, στις οικογένειες, στα σχολεία, στα γήπεδα, εμείς οι πολιτικοί, ειδικά εμείς που πρεσβεύουμε μεγάλες αλλαγές, οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα και να μιλάμε με όρους που αφορούν την κοινωνία και με τον πολιτισμό που αρμόζει στην εξουσία.
– Πώς τοποθετείται ο Παύλος Γερουλάνος στη συζήτηση για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, που η επίτευξή της απαιτεί τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα;
– Έχω τονίσει την ανάγκη ύπαρξης ενός πόλου προοδευτικού και ενιαίου, που θα αποτελέσει την εναλλακτική στις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ενιαίος πόλος περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, που θα ανοίξει τις πόρτες του σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, δηλαδή και απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση του πολιτικού σχεδίου της Αναγέννησης.
Εφόσον εκλεγώ πρόεδρος, αυτός θα είναι και ο στόχος συγκεκριμένης πολιτικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβω. Πρώτα, λοιπόν, οφείλουμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος άξονας αυτής της προσπάθειας.
– Δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα, σχετικά κοντά μας, γεωστρατηγικά μάς εντάσσουν σε ένα αβέβαιο και επισφαλές περιβάλλον. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να βγούμε αλώβητοι από μια πιθανή γενικευμένη σύρραξη;
– Ένα από τα 3 πράγματα για τα οποίο μιλάει η Αναγέννηση είναι μία ισχυρή Ελλάδα, που θα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει δυνατός στρατός, διαμεσολαβητική διπλωματία, ισχυρή και δίκαιη οικονομία. Αυτά τα τρία δίνουν στην Ελλάδα κύρος και τη δυνατότητα να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε εξαιρετικά σημαντικές γεωστρατηγικές διαφορές.
Γιατί το λέω αυτό: σωστά καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Όμως, ξέρω πολύ καλά ότι στη διεθνή πολιτική οι διεθνείς οργανισμοί και οι μεγάλες δυνάμεις ψάχνουν πάντα εκείνους που μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο σε μία διένεξη, προκειμένου να υπάρξει προοπτική ειρήνευσης και λύσεις.
Έτσι λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις. Και ο ρόλος της γέφυρας είναι ένας ρόλος που αναβαθμίζει το κύρος της χώρας που τον διαδραματίζει, ταιριάζει στην Ελλάδα, παίξαμε επανειλημμένα αυτόν τον ρόλο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με μεγάλα οφέλη για τη χώρα και είναι ατόπημα που τον έχουμε εγκαταλείψει τώρα.